Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rallye OiLibya de Tunisie: 4. etapa - BMW v najlepšej forme

Sunday, 26. 04. 2009 - 18:35, Michal Kostka   

Rallye OiLibya de Tunisie: 4. etapa - BMW v najlepšej formePustiny, kaňony, na úvod aj hory; takáto scenéria čakala na súťažiacich počas štvrtej etapy Tuniskej rally. Rýchly úvod prešiel do navigačne náročného, rozbitého terénu, aby na posledných 20 kilometroch posádky znovu vyskúšali maximálku svojich strojov.

Situácia v kategórii motocykloch sa mení ako na hojdačke; raz je hore Despres, potom zas Coma. Obaja jazdci sa zatiaľ poctivo striedajú na pozícii etapového víťaza, obaja majú na konte dva etapové vavríny. Despres má však na konte aj o takmer osem minút horší čas, za čo môže blúdenie, ktorému sa nevyhol. Trochu času stratil aj Marc Coma, 20 kilometrov pred cieľom sa mu začal taviť mousse v zadnej gume. Ani to však nestačilo jeho krajanovi, Jordi Viladomsovi aby ho predstihol a so stratou štyroch minút skončil druhý.



Za lídrami sa takisto odohrávajú urputné boje o čo najlepšiu pozíciu medzi „zvyšokom sveta.“ Casteu, Lopez a Ullevalseter sú zoradení v rozpätí desiatich minút, stratu na čelo majú však už na úrovni pol hodiny. Najlepším jazdcom nesedlajúcim stroj KTM je Olivier Pain s Yamahou, uzatvárajúci prvú desiatku priebežne. V etape musel riešiť problémy s elektrikou, následkom čoho mu zhasínal motor. Druhý v štyristopäťdesiatkach Luca Manca pre zmenu zostal „na suchu“, etapové víťazstvo tak získal Bruno da Costa.



Marek Podlipný znova klesol, tentoraz o štyri priečky a aktuálne sa nachádza na devätnástke. O ďalšie dve miesta nižšie je jediná zástupkyňa nežného pohlavia na motorke Virginie Premat. Karim Dilou, svetový šampión za rok 2008, konečne porazil suverénneho Lionela Laineho a dostal svoj quad na prvú priečku, celkovo však naďalej s komfortným náskokom vedie francúzsky jazdec. Spanilá jazda Freda Alarda skončila práve v štvrtej etape, v triede Open sa do čela dostala posádka v zložení Lachaume/Malartre.



Na štyroch kolesách ťahá tím X-Raid víťaznú sériu zásluhou Chicherita a Terranovu. Mladý a veľmi rýchly Francúz, motivovaný snahou dohnať stratu z predchádzajúceho dňa, sa prehnal traťou v najlepšom čase. Úplne spokojný však nebol, na trati sa zasekol za Christianom Lavieillom, cez ktorého sa na 100 kilometroch nevedel dostať. Cenu pravidelnosti by si zaslúžil Leonid Novickij, všetky štyri druhé priečky dosiaľ vybojoval práve tento ruský jazdec a nečudo, že mu druhá priečka patrí aj celkovo. Najmladší pilot treburského tímu Orlando Terranova tretím miestom zavŕšil úspech BMW a zároveň si udržal pozíciu lídra súťaže.



Piaty v etape a celkovo tretí je Nicolas Misslin, v prvej päťke zvádza okrem pilotov BMW súboje aj s Christianom Lavieillom. Na šestke sa usadil päťnásobný víťaz Tuniskej rally Jean-Louis Schlesser, ktorý si povzdychol nad výkonnostným rozdielom v prospech vozov BMW. Smoliarom dňa sa stal Eric Vigouroux, ktorý už šesť kilometrov po štarte poškodil posilovač riadenia. Jedinou šancou na udržanie sa v súťaži bola 100 kilometrov vzdialená servisná zóna a v nej tímový servisný kamión. Podtrhnuté a spočítané, Vigouroux stratil 50 minút, v prvej desiatke sa však udržal.



Na dvadsiatom mieste celkovo sa nachádza Ludovic Leloup, ktorý sa v tohtoročnej rally spolieha sám na seba a súťaž absolvuje bez navigátora. V triede T2 sa na čele udržal Artem Varencov, kategóriu kamiónov len tesne vedie Alain Coquelle.

Nedeľná etapa je prvou časťou dvojdielnej maratónskej etapy, najdlhšej v histórii Tuniskej rally. Počas nej je zakázaná pomoc asistenčných vozidiel, o drámy v pieskoch líbyjskej púšte by nemala byť núdza.






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri