Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Rally TT Vodafone Estoril-Portimão-Marrakech: 3. etapa

Wednesday, 09. 06. 2010 - 12:44, Michal Kostka   

Rally TT Vodafone Estoril-Portimão-Marrakech: 3. etapa

Európska časť Rally TT Vodafone Estoril-Portimão-Marrakech je za nami a ako nespochybniteľný víťaz z nej vyšiel Filipe Campos. Vďaka plnému bodovému zisku v národnom šampionáte sa po dvoch nedokončených súťažiach vrátil do hry o majstrovský titul. Teraz má pred sebou novú výzvu, súťažnú premiéru na čiernom kontinente.

Do poslednej portugalskej RS nastúpili aj smoliari predchádzajúceho dňa Rui Sousa a Miguel Barbosa. O svojich kvalitách presvedčili druhým, resp. tretím miestom v etape. Celkovo sa však so 100 hodinami penalizácie, spolu s ďalšími podobne postihnutými posádkami, nachádzajú až na samom chvoste výsledkovej listiny.

www.estorilportimaomarrakech.com;Mário Dinis Lucas / Francisco Luís - Mitsubishi Pajero

Po zavŕšení domácej časti súťaže bol Filipe Campos nadmieru spokojný s doterajším vývojom: „Z portugalských etáp som chcel vyťažiť maximum bodov pre domáci šampionát, čo sa podarilo. Teraz máme pred sebou celkom novú súťaž, s ktorou síce nemáme skúsenosti, ale tešíme sa na ňu."

Hélder Oliveira si udržal druhú pozíciu, jeho deň však nebol úplne bez problémov: „V jednej ľavej zákrute sme boli bližšie k okraju než sa zdalo a skončili sme v priekope. Sami sme sa z nej nemohli dostať, našťastie nám pomohol Leonid Novickij." Pred africkým pokračovaním rally môže Oliveira pomýšľať dokonca na celkové prvenstvo: „Teraz sme druhí a hoci majú súperi lepšie autá, ideme do krajiny, s ktorou mám bohaté skúsenosti."

www.estorilportimaomarrakech.com;Rui Sousa / Carlos Silva - Isuzu D-Max Proto

Na trojku sa posunul Leonid Novickij a vďačí za to nielen druhému miestu v etape, ale aj penalizácii Erika van Loona. Holanďan v druhej etape minul jeden z kontrolných bodov, za čo na jeho konto pribudli dve trestné hodiny. Z prepadu Holanďana až do tretej desiatky tak profitoval najmä ruský jazdec. Podobná šanca sa naskytla Bernardovi Moniz da Maiovi, na úkor Ricardo Leal dos Santosa. Z duelu dvoch generácií „bavorákov" mal menej šťastia dos Santos so staršou X5: „Dva razy sme stáli kvôli defektu. Navyše sa budeme musieť poriadne pozrieť na brzdy, rýchlo sa prehrievajú."

Eric Vigouroux mal problémy s prevodovkou svojho trophy trucku Chevrolet. Etapu dokončil až na 27. priečke, celkovo zostal na sedmičke, keď ho preskočil José Dinis Lucas (Mitsubishi Pajero). Po Edgarovi Condensovi a Mário Dinis Lucasovi sa na čelo hodnotenia T2 dostal Ricardo Porém (Nissan Navara). Paulo Ferreira nenašiel ani po tretej etape premožiteľa v triede T8. Svojím spôsobom výnimočná je aj celkovo posledná posádka, na priečke číslo tridsať päť. Alexandra Gameiro a Isabel Robalo sú jedinou čisto ženskou dvojicou v súťaži.

www.estorilportimaomarrakech.com;Hélder Rodrigues - Yamaha WR 450

Priebežné poradie po tretej etape:
1. Filipe Campos / Jaime Baptista BMW X3 CC 6h 42m 33s
2. Hélder Oliveira / José Marques Nissan Pathfinder + 19m 21s
3. Leonid Novickij / Andreas Schulz BMW X3 CC + 26m 33s
4. Bernardo Moniz da Maia / Joana Sotto Mayor BMW X3 CC + 35m 56s
5. Ricardo Leal dos Santos / Paulo Fiúza BMW X5 + 37m 25s

Hélder Rodrigues pokračuje vo víťaznom ťažení a to aj napriek tomu, že z piatich RS vyhral len jednu. O tom, že najrýchlejší čas automaticky neznamená aj dobré umiestnenie, sa presvedčil Luís Correia. Za prekročenie povolenej rýchlosti v druhej etape dostal penalizáciu 2h 44min. a prepadol sa na dvanástu priečku. Z víťazstva sa v pretaktizovanej etape tešil Mário Patrão.

Keďže David Casteu a Hélder Rodrigues sa dopredu príliš nehrnuli, Patrão ich bez okolkov nechal nahltať sa svojho prachu. „Odštartoval som tretí, čo mi dalo miernu výhodu. Asi 20 kilometrov pred cieľom som predbehol Davida aj Héldera. Teraz príde tá ťažšia časť, uvidíme ako sa mi bude dariť," povedal v cieli Patrão. Za svoju odvahu bol odmenený postupom na štvrté miesto a ako „bonus" bude v stredu robiť stopu v prvej africkej etape.

www.estorilportimaomarrakech.com;Erik Van Loon / Eric Verhoef - Mitsubishi Racing Lancer

Stratu z prvého dňa len pomaly znižuje Paulo Gonçalves, druhé miesto v etape ho opäť vynieslo o čosi vyššie, momentálne je siedmy. Hélder Rodrigues nechcel byť tým, kto bude v Afrike značiť cestu súperom a ku konci etapy takticky spomalil: „Myslel som, že za mnou je David Casteu, bol to však Mário Patrão. Súťaž sa zatiaľ vyvíja dobre, teraz však bude rozhodujúca navigácia."

Na druhé miesto celkovo sa dostal Rúben Faria, aj on však ku koncu etapy poľavil v tempe. Tretí zostal David Casteu, piaty Frans Verhoeven. Obaja už majú na svojom konte niekoľko štartov v Afrike a sú tak v dobrej východiskovej pozícii.

Priebežné poradie po tretej etape:
1. Hélder Rodrigues Yamaha WR 450 7h 08m 19s
2. Ruben Faria KTM 690 Rally + 6m 09s
3. David Casteu Sherco 450 Rallye + 7m 52s
4. Mário Patrão Suzuki RMX-Z + 8m 47s
5. Frans Verhoeven BMW G 450 X + 11m 06s

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri