Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Rally de Espana: Loeb víťazom, Petter Solberg udržal druhé miesto

Sunday, 24. 10. 2010 - 19:55, Katarína Ďurecová   

Rally de Espana: Loeb víťazom, Petter Solberg udržal druhé miesto

Španielska rally je predposledným podnikom sezóny a zároveň posledným asfaltovým podnikom sezóny, čo znamená, že je to posledný krát, kedy uvidíme súčasné WRC autá pretekať na asfalte. O oboch tituloch už je rozhodnuté, čo je dobrá správa pre všetkých domácich fanúšikov, lebo domáci Dani Sordo bude konečne môcť bojovať o svoje prvé víťazstvo vo WRC. Ďalším jazdcom, s ktorým treba počítať je určite aj Petter Solberg a samozrejme aj Sébastien Loeb. Nesmieme zabúdať ani na Jari-Matti Latvalu a Sébastiena Ogiera, ktorých schopnosti na asfalte sa každú rally zlepšujú.

Španielska rally ale nebude čisto asfaltovou rally, pretože prvá etapa sa ide na šotoline, čo môže poriadne zahýbať poradím. Stratiť by mohol najmä Sébastien Loeb, ktorý bude čistiť trať a získať by mohol napríklad Dani Sordo, ktorý štartuje s piateho miesta.

Vladislav Maschl;img-5467-3.jpg


Shakedown:

Shakedown sa stal korisťou čerstvého sedemnásobného majstra sveta Sébastiena Loeba, ktorému k najlepšiemu času stačili len 4 prejazdy. Rovnako iba štyri prejazdy absolvovali aj Dani Sordo alebo Sébastien Ogier, naopak najviac prejazdov - sedem - absolvoval Maďar Frigyes Turán, ktorý štartuje s Fordom Focusom namiesto tradičného Peugeotu 307. Shakedown sa stal konečnou pre Kimiho Raikkonena, ktorý to rozbil už v prvom prejazde tak veľmi, že nemôže pokračovať. (Viac tu.)

Vladislav Maschl;img-5395-2.jpg

Willy Weyens;loeb-57.jpg

1. Sebastien Loeb Citroen C4 WRC 2:08.6
2. Jari-Matti Latvala Ford Focus WRC 2:09.8
3. Mikko Hirvonen Ford Focus WRC 2:09.9
4. Petter Solberg Citroen C4 WRC 2:10.0
5. Dani Sordo Citroen C4 WRC 2:10.1
6. Federico Villagra Ford Focus WRC 2:11.2
7. Matthew Wilson Ford Focus WRC 2:11.7
8. Sebastien Ogier Citroen C4 WRC 2:12.1
9. Frigyes Turan Peugeot Ford Focus WRC 2:14.3
10. Ken Block Ford Focus WRC 2:14.5
11. Khalid Al-Qassimi Ford Focus WRC 2:15.5

Vladislav Maschl;img-6228-5.jpg

V Španielsku zvíťazil Loeb!

Sébastien Loeb po zisku svojho siedmeho titulu rozhodne nezvoľnil a na svoje konto si pripísal ďalšie, už šesťdesiate prvé víťazstvo. Loeb si prekvapivo vybudoval náskok už v prvý deň, kedy sa skôr čakalo, že stratí. Prvý deň rally sa totiž odohrával na šotoline a Loeb štartoval z prvého miesta a čistil tak ostatným trať. Jediným jazdcom, ktorý dokázal v Španielsku Loebovi konkurovať bol Sébastien Ogier. Po prvom dni bol na druhej pozícii a len necelé štyri sekundy za Loebom a jeho cieľom bolo snažiť sa udržať sa Loeba aj na asfalte. To mu však moc nevyšlo, lebo už v ôsmej rýchlostnej skúške urobil chybu a havaroval, čo ho nakoniec stálo okolo 15 minút a s nádejou na dobré umiestnenie sa mohol rozlúčiť. Táto rýchlostná skúška bola osudná taktiež pre Federica Villagru a menšiu haváriu na nej mal aj Ken Block.

Willy Weyens;loeb-68.jpg

Druhé miesto celkovo obsadil Petter Solberg, ktorý bol nespokojný so svojím výkonom počas prvého dňa, kedy už v prvej rýchlostnej skúške stratil dvadsať sekúnd, ktoré sa mu už nepodarilo dohnať. Na Solberga sa počas druhého a tretieho dňa začal doťahovať domáci Dani Sordo, ktorého jeho nevydarený prvý deň, po ktorom strácal na vedúceho Loeba takmer minútu pripravil o šancu bojovať o svoje prvé víťazstvo. Sordo počas druhej a tretej etapy stabilne jazdil veľmi rýchle časy a náskok Solberga sa výrazne zmenšoval, ale Solberg nakoniec k neveľkej radosti domácich fanúšikov druhé miesto uhájil a Sordo tak skončil tretí.

Vladislav Maschl;img-5633-1.jpg

Na štvrtom mieste skončil Jari-Matti Latvala, ktorého výkony na asfalte sa rapídne zlepšujú, čo mu dáva dobré vyhliadky do budúcej sezóny. Piaty už so stratou vyše šiestich minút, ktoré boli spôsobené z veľkej časti pokazeným turbom, končí Latvalov tímový kolega a krajan Mikko Hirvonen.

Vladislav Maschl;img-5990-2.jpg

Na solídnom šiestom mieste skončil Matthew Wilson, Khalid Al-Qassimi je siedmy, čo je jeho najlepšie umiestnenie v tejto sezóne a zároveň najlepšie umiestnenie na asfalte vôbec. Henning Solberg, ktorý aj v Španielsku sedel za volantom Fordu Fiesta S2000 obsadil pekné ôsme miesto, deviaty je Ken Block, ktorému sa konečne podarilo pripísať si na svoje konto nejaké body. Top 10 uzatvára Sébastien Ogier, ktorému sa z jeho stíhacej jazdy nakoniec podarilo vyťažiť aspoň jeden bod.

Vladislav Maschl;img-5764-3.jpg


Ogierova havária spôsobila aj zamotanie situácie na druhom mieste v celkovom poradí WRC. Ogier (167 bodov) síce stále drží druhé miesto, ale Jari-Matti Latvala (156 bodov) naňho stráca už len 11 bodov, čo by mohol v poslednom kole vo Walese dohnať. Štvrtý Petter Solberg (151 bodov) má taktiež stále šancu prinajmenšom na tretie miesto, keď na druhého Ogiera stráca 16 bodov a na tretieho Latvalu iba 5 bodov.

Willy Weyens;ogier-140-1.jpg

Celkové výsledky:

1.S. LOEB Citroen C4 WRC 3:32:59.7
2.P. SOLBERG Citroen C4 WRC +35.3
3.D. SORDO Citroen C4 WRC +41.1
4.J. LATVALA Ford Focus WRC +1:19.5
5.M. HIRVONEN Ford Focus WRC +6:32.9
6.M. WILSON Ford Focus WRC +8:17.6
7.K. AL QASSIMI Ford Focus WRC +13:05.7
8.H. SOLBERG Ford Fiesta S2000 +13:11.2
9.K. BLOCK Ford Focus WRC +16:01.2
10.S. OGIER Citroen C4 WRC +17:24.1



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri