Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Veterány

Prvá Oldtimer Winter Rallye

Saturday, 13. 02. 2010 - 07:58, Marián Bazala   

Prvá Oldtimer Winter Rallye

Bolo ako nebude, tvrdia účastníci aj domáci, v ktorých regióne sa akcia konala. Naposledy totiž toľko snehu „nakydalo" tak pred desiatimi rokmi. Keď sa Jaro Petran (Veteran Club Liptov) rozhodol zorganizovať prvé podujatie svojho druhu v tomto ročnom období na Slovensku, netušil, čo ho čaká.

Marián Bazala;foto-petran-2.jpg

V decembri sa pýtal miestnych domorodcov v Dolnej Krupej, ako to koncom januára v tomto kraji zvykne vyzerať. Odpovedali, že tak i onak. Už pár dní pred podujatím snehu napadalo veľa, v prvý deň stretnutia, ho však naváľalo požehnane.

Marián Bazala;foto-petran-27.jpg

A tak sa mohlo stať aj to, že česká posádka cestou do Krupej skončila ešte v ich republike v snehovom záveji, že poľská posádka nedokázala auto ani len z garáže spod kopy snehu vyhrabať, že jedno auto zostalo v polovici cesty na odpočívadle stáť zasypané snehom, že cesta z Liptovského Mikuláša do Trnavy (bez kúrenia v Tatre 603) trvala sedem hodín, a že z pôvodných prihlásených posádok len päť našlo v sebe toľko odvahy a nesmiernej vášne pre historické vozidlá, že sa napriek všetkej nepriazni počasia do kaštieľa v Dolnej Krupej dostavili.

Marián Bazala;foto-petran.jpg

Ešte vo štvrtok večer aj v piatok ráno sme sa všetci vzájomne pýtali, či to myslíme skutočne vážne a chceme „do toho" ísť?! Chceli sme a šli sme. Výsledok? Neskutočná zimná nádhera ako z rozprávky o Mrázikovi, neskutočný adrenalín na zasnežených cestách.

Marián Bazala;foto-petran-30.jpg

Každý deň ráno nás čakala „Zámocká jazda" - okruh okolo kaštieľa v Dolnej Krupej. Začať sa mohol tesne po tom, čo sme ako tak prejazdili záveje snehu. V piatok sme vyrazili na, predpokladali sme, najťažšiu etapu, ktorá viedla aj cez Pezinskú babu.

 Marián Bazala;foto-petran-13.jpg

Posádka auta predjazdcov neustále kontrolovala priechodnosť trate, kontaktovala rôzne dopravné servisy, zisťovala stav vozoviek, odstraňovala z cesty všetko, čo by mohlo veteránom skomplikovať jazdu. Piatková etapa však dopadla výborne. Pred hustým snežením sme z „Baby" ušli, v podvečer sme absolvovali zaujímavú, netradičnú exkurziu v atómovej elektrárni .

Marián Bazala;foto-petran-21.jpg

Mysleli sme si, že to najťažšie už máme za sebou. Netušili sme, čo nám pripraví sobotňajšia etapa. Predpoveď meteorológov bola nečakane presná. Zas len kydalo a kydalo. Cesta z Dolnej Krupej do Piešťan sa zmenila na nočnú moru. Pavol Skála nielenže na cestu nevidel, ale jeho Porsche 911 z roku 1969 sa aj v miernom kopčeku tak šmýkalo, že musel zvoliť inú trasu.

Marián Bazala;foto-petran-26.jpg

Najdramatickejšou chvíľou podujatia bol moment, kedy Jankov Horňákov Packard začal preklzávať a zostal v strmom brehu takmer stáť. Jeho spolujazdec Vlado Motyčka napriek svojmu zdravotnému stavu bol schopný z auta vyskočiť a auto sto metrov do kopca tlačiť.

Marián Bazala;foto-petran-8.jpg

Aj s jeho pomocou sa táto udalosť našťastie zapísala len ako adrenalínová spomienka. Pri obede v Piešťanoch nás privítal riaditeľ kúpeľov a po absolvovaní meraného úseku sa jazdci rozhodli, že adrenalínu bolo pre dnešok až dosť a zvolili najkratšiu cestu do Kostolnej pri Dunaji. Po šťastnom návrate nás čakal koncert vážnej hudby a prehliadka múzea v kaštieli. Potom už len fantastická večera.

Marián Bazala;foto-petran-17.jpg

Nedeľa bola už na trať málo náročná, smerovala z Dolnej Krupej cez Kaštieľ Jaslovské Bohunice na Smolenický zámok.

Marián Bazala;winter-22.jpg

Nasledovali gratulácie a odovzdanie pohárov víťazom a účastníkom 1.miesto Vladko Koštiaľ - SAAB 96, 2. miesto Bohdan Mączyński, 3. miesto Janko Horňák. Domov sme sa rozišli ... šťastní, že všetko dobre dopadlo, že autám ani jazdcom sa nič nepríjemné nestalo... smutní, že súťaž skončila a treba vyčkať na ďalšie akcie na jar... veselí zo vzájomnej spoločnosti ... a hlavne plní dobrodružstva a nových zážitkov.

Marián Bazala;winter-4.jpg

Ak všetko dobre pôjde, zimná veterán rallye si nájde na Slovensku svoje miesto v kalendári aj budúci rok. Ale prvý ročník, je prvý. A na ten sa nezabúda.

 

Dana Petranová   

 

Fotogaléria z podujatia



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri