Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Premiérové víťazstvo Toyoty

Friday, 18. 01. 2019 - 10:00, Ľuboš Kašický   

Premiérové víťazstvo Toyoty

Skončil 41.ročník dakarského bláznovstva. Poznáme víťazov všetkých kategórií. Pokračovala hegemónia KTM a Kamazov.

 

Už osemnáste víťazstvo v rade sa podarilo značke KTM na dakarskej rely! A navyše na rakúskej značke prišli do cieľa prví traja pretekári kategórie motocyklov. Po dramatickom vývoji tohtoročného Dakaru to je o to cennejší výsledok, lebo konkurencia bola mimoriadne silná a nadržaná na víťazstvo.

Ešte na štarte poslednej (desiatej) etapy to vyzeralo na tvrdý atak Huaqvarny Čiľana Pabla Quintanillu, ktorý sa do toho oprel naplno a vsadil na jednu kartu. Na desiatom kilometri však Čiľana nakopla jedna duna a spadol. Chvíľu trvalo kým sa spamätal, no po ošetrení a s bolesťami znova nasadol na motorku a statočne došiel do cieľa. Strata ho však už odsunula iba na štvrté miesto v konečnom poradí.

ap-win-price-toby-01.jpg

Poslednú etapu, a vlastne jedinú v tomto ročníku, vyhral Toby Price, ktorý si udržal vedenie a stal sa druhýkrát víťazom dakarskej rely (predtým 2016). „Je to skvelé,“ radoval sa v cieli Toby Price. „Posledné týždne to bolo ako na hojdačke. Bojoval som so zraneným zápästím a niekedy to vyzeralo, že to už nedám. Zaťal som zuby a pokračoval. Som naozaj rád, že už je koniec a až teraz sa ukáže v akom stave je moje zápästie. Ale výsledok stojí za to!“

Druhý za Toby Priceom nakoniec došiel Rakúšan Mattias Walkner, ktorý síce nezopakoval vlaňajšie víťazstvo, ale aj tak bol spokojný. V poslednej etape sa na tretie miesto v konečnom poradí dokázal prepracoval aj Sam Sunderland a uzatvoril tak čistý hetrik KTM. Na pretekári, Štefan Svitko a Ivan Jakeš, v tomto ročníku do cieľa nedošli, keď skončili na hranici ôsmej etapy.

ap-win-al-attiyah-03.jpg

Najsledovanejšou kategóriou je však vždy kategória automobilov. V tomto roku tam číhalo na beduína veľa hladných vlkov, no iba jeden mal najviac šťastia. Katarčan Nasser Al-Attiyah, ktorý premiérovo štartoval na Toyote. Tá sa síce o víťazstvo pokúša už niekoľko rokov, no až teraz sa japonská značka prvýkrát zapísala do listiny víťazov. Pre Katarčana to bolo zároveň tretie víťazstvo, keď v 2011 vyhral na Volkswagene a 2015 na MINI. „Nádherný výsledok. Neurobili sme žiadnu veľkú chybu. Viedli sme od tretej etapy a stále sme zvyšovali náskok. Som veľmi spokojný,“ neskrýval v cieli Nasser Al-Attiyah.

ap-win-al-attiyah-01.jpg

Obhajca víťazstva, Carlos Sainz, síce zvíťazil v poslednej etape, no po problémoch, ktoré mal počas súťaže sa mu v konečnom poradí ušlo iba trináste miesto. Druhý skončil nenápadne jazdiaci Nani Roma, ktorý nemal žiadne vážnejšie problémy a z toho profitoval. Tretí v absolútnom poradí skončil ostro sledovaný Sebastien Loeb, ktorý vyhral štyri etapy a bol naozaj zo všetkých najrýchlejší, no v troch etapách ho položili technické problémy. Výborný výsledok vyjazdil Čech Martin Prokop, ktorý svojho „Šreka“ (Ford Raptor) doviezol na šiestom mieste v absolútnom poradí. „Poslední etapa nebyla žádnou spanilou jízdou, ale závoděním do poslední chvíle, organizátor nám nic neodpustil! Děkujeme za podporu, protože to, co jsme tu zažili nás dost bolelo a jsme rádi, že jste nám drželi palce. Podpora byla vidět a cítit hlavně na sociálních sítích,“ povedal v cieli Jihlavčan Prokop, ktorého nezastavili ani problémy s elektroinstaláciou, poloosou a ani zranenie rúk.

ap-win-hir-loeb.jpg

V kategórii kamiónov už tretíkrát po sebe (celkom piatykrát) sa z víťazstva radoval Eduardo Nikolajev na Kamaze. Triumf ruského tímu potvrdil druhým miestom Dimitrij Sotnikov. Tretí je Gerard de Rooy na Ivecu. Výborné piate miesto v konečnom poradí patrí jedinému českému kamiónu, ktorý došiel do cieľa. Je ním Aleš Loprais na Tatre.

ap-win-nikolajev-01.jpg

Na štvorkolách došiel do cieľa prvý Argentínčan Nicolas Cavigliasso a na buggyne zvíťazil Čiľan Francisco Lopez Contardo.

ap-win-lopez-4kolky.jpg


KONEČNÉ PORADIE - DAKAR 2019:
Automobily:
1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Mathieu Baumel (FRA) Toyota 34h38m14s
2. Nani Roma (ESP)/Alex Haro Bravo (ESP) Mini Rally +46m42s
3. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MON) Peugeot +01h54m18s
4. Kuba Przygonski (POL)/Tom Colsoul (BEL) Mini Rally +02h28m31s
5. Cyril Despres (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA) Mini Buggy +02h48m43s
6. Martin Prokop (CZE)/Jan Tománek (CZE) Ford +03h19m02s
...
9. Giniel De Villiers (ZAF)/Dirk Von Zitzewitz (DEU) Toyota + 07h59m16s
13. Carlos Sainz (ESP)/ Lucas Cruz (ESP) Mini Buggy +09h51m46s
...
Motocykle:
1. Toby Price (AUS) KTM 33h57m16s
2. Matthias Walkner (AUT) KTM +09m13s
3. Sam Sunderland (GBR) KTM +13m34s
4. Pablo Quintanilla (CHI) Husqvarna +20m46s
5. Andrew Short (USA) Husqvarna +44m10s
...
Kamióny:
1. Eduard Nikolaev (RUS) Kamaz 41h01m35s
2. Dmitry Sotnikov (RUS) Kamaz +25m36s
3. Gerard De Rooy (NDL) Iveco +01h34m44s
4. Federico Villagra (ARG) Iveco +05h49m08s
5. Ales Loprais (CZE) Tatra +05h59m51s
...
Buggy SxS/UTV:
1. Chaleco Lopez (CHI) Can-Am 42h19m05s
2. Gerard Farres Guell (ESP) Can-Am +01h02m35s
3. Reinaldo Varela (BRA) Can-Am +01h05m19s
4. Casey Currie (USA) Can-Am +02h32m51s
5. RJ Moreno Piazzoli (CHI) Can-Am +03h10m25s
...
Štvorkolky:
1. Nicolas Cavigliasso (ARG) Yamaha 43h01m54s
2. Jeremias Gonzalez Ferioli (ARG) Yamaha +01h55m37s
3. Gustavo Gallego (ARG) Yamaha +02h11m48s
4. Alexandre Giroud (FRA) Yamaha +04h02m41s
5. Manuel Andujar (ARG) Yamaha +06h38m10s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri