Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Piatok trinásteho plný defektov

Saturday, 14. 09. 2019 - 10:00, Ľuboš Kašický   

Piatok trinásteho plný defektov

Turecká rely ukázala svoje pazúriská už v prvej etape. Množstvo kameňov strieľalo pneumatiky a hovoriť o šťastí mohol každý, kto ešte nepichol.

 

Meeke, Tänak, Latvala, Sordo, Kopecký, Rovanpära, Greensmith. To sú len niektoré mená pretekárov, ktorí si na drsnej tureckej šotoline „užili radosti“ z defektov. Nie nadarmo sa vravelo, že turecká súťaž bude najťažšou skúškou prebiehajúcej sezóny majstrovstiev sveta v rely.

Štvrtkový prológ v uliciach Marmarisu bol len sladkou asfaltovou maškrtou pred tým, čo na posádky čakalo od piatku na tvrdých šotolinách jedenásteho podniku sezóny 2019 v Turecku. „Skutočná rely začne až v piatok a myslím si, že bude veľmi náročné dôjsť do cieľa,“ vedel už na štarte aj Jan Kopecký, ktorý tu vlani zvíťazil aj napriek defektom. S týmto vedomím štartovali všetky posádky a podľa toho vyzerali aj výsledky prvej etapy.

Začnime lídrom priebežného poradia šampionátu. Estónec išiel opatrne a snažil sa neurobiť chybu a nechytiť defekt. Márne! Ten si na Tänaka počkal v poslednej rýchlostnej skúške prvej etapy a nocoval na ôsmom mieste so stratou 1,5 minúty. Jeho tímový kolega Latvala bol oveľa odvážnejší a zajazdil aj dva najrýchlejšie časy. Ani on však „neušiel“ defektu a nocoval ešte o jedno miesto horšie ako Tänak. Relatívne najlepšie skončil za Toyotu Meeke, ktorý mal tiež defekt hneď v úvode a nocoval len päť sekúnd pred Tänakom na siedmom mieste. „Nebol to ľahký deň,“ uvedomoval si aj šéf tímu, Tommi Mäkinen. „Dopoludnia sme to zvládali aj napriek tomu, že Ott štartoval na trať ako prvý. Naši piloti stratili veľa času, ale očakávali sme, že to bude ťažké. Dôležité je, že pokračujeme a uvidíme, čo prinesie ďalší priebeh.“

toy01-12.jpg

Hyundai bol na tom lepšie, keď s defektom sa vytrápil iba Sordo. Neuville sa vytrápil, keď išiel na trať medzi prvými, no napriek tomu dokázal nocovať na treťom mieste. „Neriešil som to a jednoducho som išiel,“ prezrádzal Belgičan liek na drsnú šotolinu. Zabudol však dodať, že mal aj šťastie, ako všetci, čo defekt nechytili. Mikkelsen na ďalšom hyundai skončil s minútovou stratou piaty a Sordo aj napriek defektu šiesty.

ci04-4.jpg

Prekvapivo dobre si v úvodnej etape počínali citroeny. Obidva sa dostali do čela a najlepší spánok mal asi Esapekka Lappi, ktorý viedol o necelých osemnásť sekúnd pred skúseným Sebastienom Ogierom. Lappi zajazdil síce iba jeden najrýchlejší čas, no išiel vyrovnane a mal šťastie. „Nedostali sme žiadny defekt! To bolo jediné, čo som si dnes želal,“ radoval sa fínsky pretekár. „Myslím, že sme našli správny rytmus a prispôsobili sme sa podmienkam. Nemám rád pomalé a technické eresky, no som rád, že sme to dnes dokázali zajazdiť najlepšie. Je to iba úvod súťaže, no skúsime pokračovať v rovnakom tempe a uvidíme, ako to dopadne.“ Nuž a podobného názoru bol aj Ogier, ktorý sa lišiacky postupne posúval až na druhé miesto. „Očakávame v sobotu menej drsné podmienky, ako v piatok, no stále to bude náročné. Bude to ešte veľmi ťažký súboj,“ dodával francúzsky šampión.

Vo WRC2 sa čakalo, ako zvládnu etapu „škodováci“. Na štarte v tejto kategórii až 12 áut zo 17 tejto značky a tak bolo jasné, že sa bude bojovať o najvyššie priečky. Škodou posúvaný mladý Rovanpera do pozície lídra však tentoraz doplatil na mladícku nerozvážnosť a rýchlo sa „porúčal“. Najprv chytil defekt, išiel cez strechu a etapu dokončil ďalšími dvoma defektami, ktoré ho definitívne vyradili zo súťaže (v sobotu nastupuje znova so stratou).

dsc-0671.jpg

Vedenie vo WRC2 teda prevzal skúsený Kopecký s Dreslerom, no aj ich popoludní čakal defekt. Česká posádka stratila vedenie a rozhodla sa ísť radšej na istotu. Vedenie v kategórii WRC2 PRO si síce udržala (aj Greensmith mal defekt), no celkovo v triede RC2 sa do čela dostal Kajto Kajetanovicz (tiež na Fabii R5). Koepcký stráca 21 sekúnd a súboj pokračuje v sobotu, kedy na všetky posádky čaká znova šesť ťažkých úsekov.

dsc-0161-1.jpg

Výsledký tureckej rely po prvej etape:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Citroën C3 WRC) 1h59m53.7s
2. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +17.7s
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +18.4s
4. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +44.4s
5. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m04.1s
6. Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m25.2s
7. Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +1m32.1s
8. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +1m37.4s
9. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +1m42.5s
10. Pontus Tidemand/Ola Fløene (Ford Fiesta WRC) +3m45.4s
...

ci01-6.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri