Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Piate elektrické víťazstvo Vergna

Sunday, 24. 03. 2019 - 18:19, Ľuboš Kašický   

Piate elektrické víťazstvo Vergna

Šieste preteky sezóny Formule E vyhral šiesty pilot! V napínavých pretekoch cez úzke uličky čínskeho Sanya udržal za sebou všetkých skúsený Jean-Eric Vergne.

 

Premiérové preteky ePrix sa 14.septembra 2014 jazdili práve v Číne. Vtedy išlo o veľkú neznámu vo veľkom Pekingu. Po takmer piatich rokoch sa FE do Číny znova vrátila. Tentoraz však do nového dejiska v Sanya. Pre čínsky tím DS Techeetah, ktorý v novej sezóne po spojení sa s francúzskou DS funguje ako výrobca aj v Pohári konštruktérov, to bola domáca výzva.

Úradujúci šampión Vergne a jeho tímoví kolega Lotterer cítili čínsky tlak a deň pre nich nezačal najlepšie. V tréningoch sa trápili a obrat nastal až v kvalifikácii, keď sa Vergnemu podarilo dostať na druhé a Lottererovi na siedme miesto. Pole position si premiérovo v kariére vybojoval nováčik Oliver Rowland (Nissan e.dams).

low-fe02r6.jpg

Po štarte sa dlho na čele držal Rowland, ktorého bolo veľmi ťažké predbehnúť. Asi v polovici pretekov však skúsenejší ex-pilot F1 Vergne našiel škulinku a pretlačil sa do vedenia. Preteky sa však týmto neskončili a v tesnom vláčiku sa bojovalo až do posledných metrov. Vergne nakoniec za sebou svorku zelektrizovaných „vlkov“ udržal a konečne prerušil svoj pôst. „V posledných dvoch pretekoch som nezískal ani bod a začínal som cítiť tlak,“ priznal šťastný Francúz. „V novom tíme je to vždy ťažké, kým si zvyknete na prostredie a nových ľudí. Všetci sme však tvrdo pracovali a mohli sme si dnes užiť čínsku hymnu na čínskej pôde. Bolo to naozaj emotívne, keď všetci spievali.“

low-fe03r6.jpg

Preteky sa vôbec nevydarili lídrovi priebežného poradia, Angličanovi Samovi Birdovi (Audi), ktorý sa trápil s nastavením a zostal visieť na chvoste už v kvalifikácii. Krátko po štarte sa navyše dostal do kolízie, poškodil zavesenie kolesa a musel odstúpiť. Nulový bodový zápis znamenali stratu vedenia v priebežnom poradí šampionátu, kde sa pretlačil víťaz úvodných pretekov sezóny, Portugalčan Antonio Felix da Costa (BMW Andretti). Costovi na to stačilo aj tretie miesto. „Som spokojný, ale chcel som trochu viac. Naše auto dnes malo na víťazstvo, ale nedokázal som predbehnúť oboch chlapcov predomnou bez prílišného rizika. Rozumnejšie bolo neriskovať a získať body a pódium,“ povedal Felix da Costa.

low-fe04r6.jpg

Šampionát sa teraz z Ázie presúva do Európy, kde 13.apríla pokračuje v uliciach Ríma siedmym podnikom piatej sezóny. Pribudne nám siedmy víťaz?

race-results-r6fe19.jpg

fe-standings-r6-19.jpg

low-podiumlnt8so3.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri