Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

OMV MaxxMotion RALLY SLOVAKIA RING 2021 otvorí sezónu rally na Slovensku

Friday, 05. 03. 2021 - 08:55, Miroslav Majláth   

OMV MaxxMotion RALLY SLOVAKIA RING 2021 otvorí sezónu rally na Slovensku

Množstvo otázok, hlavne ohľadom konania, či nekonania súťaže smeruje v týchto dňoch na organizačný tím podujatia od súťažiacich a jazdcov. Našťastie na množstvo z nich vieme už dnes odpoveď.

V prvom rade treba povedať, že koncom mesiaca február 2021 zverejnilo ministerstvo školstva COVID automat pre šport (https://www.minedu.sk/covid-info/). Ten jasne hovorí o tom, že hromadné podujatie jednorazového typu, kam patria aj  majstrovstvá Slovenska v rally musí byť vopred ohlásené na RÚVZ, je možné zorganizovať. Samozrejme všetci účastníci podujatia zároveň musia disponovať negatívnym RT-PCR, alebo antigénovým testom na ochorenie COVID19. Rovnako s negatívnym testom (podľa uznesenia Vlády SR zo dňa 28.2.2021) platí aj výnimka zo zákazu vychádzania pre účastníkov takéhoto typu podujatia, ako aj prechod cez štátne hranice.

Michal Bobko;asf70835.jpg

Toľko k možnosti organizácie a preto si teraz povedzme niečo viac o samotnom podujatí OMV MaxxMotion RALLY SLOVAKIA RING 2021. Práve táto rally súťaž odštartuje tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v rally 2021, čiže vrcholovú majstrovskú sezónu. Na tratiach, ktoré sa nachádzajú v útrobách areálu SLOVAKIA RING a ktoré boli predstavené iba pre pár mesiacmi (december 2020) si to medzi sebou „rozdajú“ účastníci Majstrovstiev Slovenska v rally, ale aj Historici, či Slovenský Rally Pohár. Zabudnúť nesmieme ani na Rally Legend a zahraničné posádky, z ktorých mnohé majú záujem sa zapojiť do slovenských majstrovstiev, alebo absolvovať podujatie mimo neho, čo je rovnako povolené.

Michal Bobko;asf71043.jpg

Čo sa týka samotnej trate súťaže, tá je doslova a do písmena „namotaná“ po celom areáli SLOVAKIA RINGU a súťažiaci si ju mohli „v plnej paráde“ vyskúšať v decembri 2020, pri záverečnom kole minuloročného slovenského rally šampionátu. Pri prejazde jednotlivými traťami tejto súťaže sa musia účastníci vysporiadať nielen s pomalými, ale aj rýchlymi pasážami, úzkymi a poriadne technickými úsekmi, ale aj so širokou traťou, ktorá je inokedy využívaná okruhovými špeciálmi. O tom, že aj v areáli pretekárskeho okruhu sa dá pripraviť dobrá trať, hovoril pohľad na tváre niektorých súťažných posádok. Po absolvovaní tohto mixu možného aj nemožného totiž do cieľa mnohí prichádzali s rozjarenou a vysmiatou tvárou. Nie často sa totiž na rally stáva, že by jazdec, či spolujazdec mali plné ruky a ústa práce od štartu až do cieľa rýchlostnej skúšky. Na „normálnej“ rally súťaži sa totiž vždy nájde na trati každej rýchlostnej skúšky miestečko, kde si obaja dokážu aspoň na sekundu, dve odfúknuť. Tu je to však úplne o niečom inom a aj keď sa dĺžka tratí pohybuje od 5,25 kilometra až po úctyhodných 22,7 kilometra, stále treba byť v strehu a na spomínané odfúknutie jednoducho čas neostáva. A práve spomínané, najdlhšie rýchlostné skúšky, dali v decembri poriadne zabrať nielen jazdcom, ale aj ich spolujazdcom, čo bolo zrejmé aj z potu, ktorý sa im v STOP-ke rýchlostnej skúšky doslova rinul z čela.

Michal Bobko;asf-1009-3.jpg

Samozrejme nájdu sa aj takí, ktorým sa takýto formát rally súťaže nepáči a nahlas hovoria, že rally sa má jazdiť v lese a nie v areáli pretekárskeho okruhu. Samozrejme aj oni majú svoju pravdu, ale ak sa raz vo voľnej prírode z dôvodu pandémie uskutočniť takéto podujatie nemôže, treba hľadať náhradu. A práve tú ponúka profesionálny pretekársky okruh, v ktorého areáli sa totiž veľmi ľahko dá vytvoriť takzvaná „športová bublina“, v ktorej počas celého konania podujatia jeho účastníci žijú. Samozrejme všetko sa to deje za dodržiavania prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení a s negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Okrem toho, dajme si ruku na srdce a uznajme, že ani jedna z rally súťaží nie je rovnaká. Naviac systém takejto rally súťaže nie je slovenským výmyslom. Aj minuloročný svetový rally šampionát koniec koncov rovnako uzatvárala súťaž konaná na okruhu, v talianskej Monze.

Michal Bobko;asf73645-1.jpg

Záverom by sme všetkých „bojaschopných“ rallystov radi upozornili na fakt, že prihlasovanie na OMV MaxxMotion RALLY SLOVAKIA RING 2021 s redukovaným vkladom končí už o pár dní, čiže 7.3.2021 a bez redukovaného vkladu o tri dni neskôr, čiže 10.3.2021. Všetky informácie, ako aj prihlasovací formulár sú zverejnené na web stránke organizátora www.slovakiaring.sk, ako aj na stránke www.sams-asn.sk.  

Miro Majláth
predseda organizačného výboru
OMV MaxxMotion RALLY SLOVAKIA RING 2021



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri