Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Od tragédie na stupne víťazov!

Thursday, 12. 05. 2011 - 13:14, Daniel Mandzi   

Od tragédie na stupne víťazov!

Ďalší úspech nášho slovenského motošportu - pretekári tímu Race4Slovakia priniesli z víkendových pretekov na okruhu v anglickom Doningtone pódiové umiestnenie - tretie miesto v známej štvorhodinovke  Britcar MSA British Endurance Championship. Náročné preteky sa považujú za prípravu na 24 hodín Le Mans. Tento úspech je o to cennejší, že svoje vystúpenie začali naši pretekári hrozivo vyzerajúcou haváriou, kde išlo o život. Martin Sedlák totiž rozbil auto a len vďaka špeciálne vyvinutej konštrukcii z vlastnej produkčnej dielne a schopnostiam mechanikov sa nikomu nič nestalo a auto dokázali technici pripraviť na ďalší pretek, ktorý priniesol vytúžený úspech našich jazdcov.

race4slovakia-3.jpg

Víkendové preteky v rámci Dutch Supercar Challenge mal pritom náš tím skvele rozbehnuté, po výborných jazdách na trati zúril súboj o štvrté miesto. A práve to sa stalo osudné Martinovi Sedlákovi, ktorý sa v dramatickej stíhacej jazde dostal do tzv. aerodynamického zákrytu. To spôsobilo, že v zákrute stratil prítlak a v plnej rýchlosti nabúral do betónovej steny! Výsledok - ťažko poškodená celá pravá strana auta, rozbité všetky aerodynamické prvky, závesy kolies, pravé zadné koleso odtrhnuté úplne, zdeformovaný hlavný rám. No to najdôležitejšie - Martinovi Sedlákovi sa nič nestalo. Tím, ktorý pracoval a stále pracuje na vývoji nášho závodného špeciálu R4 Praga totiž kládol mimoriadny dôraz na bezpečnosť.

race4slovakia-4.jpg

Do práce sa teda pustili technici, ktorí v praxi ukázali aká obrovská výhoda je mať pretekárske auto z vlastnej konštrukčnej dielne. Tím mechanikov dokázal auto nielen opraviť ale dostať ho do takého stavu, aby sa R4 Praga mohla postaviť na štart ďalšieho preteku. „Vďaka skvele odvedenej práci mechanikov sme do nasledujúceho rána dostali auto do prevádzky schopného stavu. Nechceli sme však zbytočne riskovať a preto sme vynechali druhý závod Dutch Supercar Challenge a nastúpili sme priamo na endurance pretek Britcaru. A oplatilo sa!" uviedol po závode team manager Dušan Malý.

race4slovakia-2.jpg

Tím Race4Slovakia totiž práve na štvorhodinovke Britcar MSA British Endurance Championship vyjazdil skvelé tretie miesto vo svojej kategórii, v celkovom poradí preteku si Dick Kvetňanský a Martin Sedlák vybojovali štvrtú priečku. Nové auto bolo pripravené absolútne bezchybne a podávalo jazdné výkony, aké sa od neho čakali, R4 Praga pravidelne jazdila najrýchlejšie kolá.

race4slovakia-5.jpg

Ide o fantastický úspech aj s prihliadnutím na fakt, že náš tím Race4Slovakia bol na okruhu vôbec po prvý krát, technici sa museli operatívne zoznamovať s podmienkami v boxoch, ktoré sú pre tím v endurance pretekoch mimoriadne dôležité a stoja drahocenné sekundy. Ak by mali jazdci predchádzajúce skúsenosti s okruhom, ktorý leží blízko letiska, tak by vedeli, že lietadlá priamo nad ním vypúšťajú kerozín a trať sa preto na niektorých miestach šmýka. Domáci toto špecifikum poznajú, náš tím to zistil až v zákrutách...

race4slovakia.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri