Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Northern Forest Baja 2009

Tuesday, 24. 02. 2009 - 12:25, Michal Kostka   

Northern Forest Baja 2009V roku 2003 sa konal prvý ročník Northern Forest, jednej z mála súťaží baja na snehu. Prvé dve edície ruskej baji boli výsostne domácou záležitosťou. Už počas tretieho roku jej existencie, v zime 2005, sa však v štartovom poli objavili aj posádky z Francúzska a Talianska. O ďalší rok neskôr bola Northern Forest už zapísaná v kalendári FIA a v štartovej listine začali pribúdať posádky ďalšie posádky, najmä z pobaltských krajín.



V roku 2008, keď ruská baja kandidovala na zaradenie do Medzinárodného pohára FIA súťaží baja, sa na štarte objavila aj prvá česká posádka. Nikoho určite neprekvapí že sa jednalo o dvojicu Miroslav Zapletal, Miloslav Janáček z dřevohostického OffroadSport.cz tímu. Na dieslovom Pajere a bez výrazných skúseností s jazdou na snehu si po troch etapách vybojovali štvrté miesto, keď pred nimi skončili len víťazi predchádzajúcich ročníkov Novickij, Mišikov a Berkut.

Tento rok sa už Northern Forest Baja dostala do kalendára FIA súťaží baja a po vyškrtnutí Ha’il Baja bude úvodným podnikom celého seriálu. Dejiskom administratívnych záležitostí bude už tradične Saint Petersburg, konkrétne areál výstaviska LenExpo. Po technickom preberaní sa vozidlá predstavia fanúšikom počas slávnostného štartu priamo v historickom centre mesta. Štvrtkový program sa pre účastníkov Northern Forest skončí odovzdaním vozidiel do uzavretého parkoviska.



V piatok 27. februára to potom celé vypukne. Po superšpeciálke v motoristickom areáli Ladoga na predmestí Saint Petersburgu bude nasledovať krátky presun na štart druhej rýchlostnej skúšky. Tá svojím charakterom plne reprezentuje názov súťaže a prevedie posádky zasneženým lesom až do lyžiarskeho strediska Igora, ktoré sa po zvyšok súťaže stane centrom všetkého športového diania.

Druhý súťažný deň sa odohrá na 85 kilometrov dlhom okruhu so štartom a cieľom v Gromove a posádky ho budú musieť absolvovať celkom tri krát. V nedeľu 1. marca čakajú na zostávajúce posádky posledné dve rýchlostné skúšky a po nich už len slávnostné odovzdávanie trofejí a veľkolepý banket priamo v stredisku Igora.



Ceny majú organizátori pripravené nielen pre súťažiacich, ale aj pre fanúšikov. Na oficiálnej stránke súťaže (www.northern-forest.ru) pre všetkých pripravili tipovaciu súťaž s jednoduchým zadaním - správne určiť prvé tri posádky pre všetky štyri súťažné triedy. Ak práve teraz zvažujete šance jednotlivých posádok a píšete svoje tipy, pribrzdite na chvíľu. Víťaz si svoju cenu musí totiž prevziať priamo v stredisku Igora, čiže my sediaci v teple domova sme mimo hry.

Foto: www.northern-forest.ru





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri