Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Monte Carlo späť vo WRC, shakedown ako kvalifikácia

Friday, 03. 06. 2011 - 17:27, Katarína Ďurecová   

Monte Carlo späť vo WRC, shakedown ako kvalifikácia

Svetová rada motoršportu FIA dnes zasadala v španielskej Barcelone. Medzi najzaujímavejšie rozhodnutia patrí rozšírenie kalendáru WRC na 13 podujatí a zmeny v shakedowne.

Na rozdiel od avizovaných 12-tich podujatí sa v roku 2012 môžeme tešiť až na 13 rally. Do kalendáru WRC sa po dlhšej pauze vracia legendárna Rally Monte Carlo, jedno podujatie sa odohrá i v Taliansku (v tomto prípade nie je známe, či sa jedná o podujatie na Sardínii, alebo sa rally pôjde v inej lokalite), naopak vypadáva Abu Dhabi, ktoré sa zaradilo medzi kandidátske krajiny. Veľká Británia prichádza o svoj tradičný novembrový termín a bude sa konať už v septembri (hovorí sa taktiež o možnosti zmeny miesta konania rally - z tradičného Walesu by sa podujatie mohlo presunúť do panstva Oxfordshire na severe Anglicka), posledným podujatím by teda malo byť Španielsko.

Kalendár WRC pre rok 2012:
22. január MCO Monte Carlo
12. február SWE Švédsko
11. marec MEX Mexiko
1. apríl PRT Portugalsko
29. apríl ARG Argentína
27. máj GRC Grécko (alebo 3. jún) *
24. jún NZL Nový Zéland
5. august FIN Fínsko
26. august DEU Nemecko
16. september GBR Veľká Británia
7. október FRA Francúzsko
4. november ESP Španielsko
Október ITA Taliansko *

* - Dátum ešte len bude schválený. Ostatné dátumy reprezentujú nedeľu rally víkendu, itineráre sú však subjektom, o ktorom rozhodujú samotní organizátori podujatí.

Martin Trenkler;_m_00826.jpg

Od 1. januára 2012 taktiež platí, že shakedown bude využívaný ako kvalifikácia pre jazdcov s prioritou 1 a prioritou 2 na šotolinové rally. Na základe časov v shakedowne si títo jazdci - v poradí od najrýchlejšieho po najpomalšieho - vyberú svoju pozíciu na štarte. V ďalších dňoch budú títo jazdci štartovať v obrátenom poradí na základe výsledkov. O štartovej pozícii ostatných jazdcov bude rozhodnuté na základe súčasných pravidiel.

Martin Trenkler;_k_82422.jpg

Medzi ďalšie novinky patrí, že všetci jazdci štartujúci s autami skupiny R4 budú musieť používať pneumatiky od dodávateľov, ktorých schváli FIA a taktiež že od 1. januára 2012 obaja členovia posádky musia mať počas celej rally platný vodičský preukaz, čo v praxi znamená, že ak by sa Petterovi Solbergovi prihodilo budúci rok to isté, ako tento rok vo Švédsku, tak by v rally pokračovať nemohol.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri