Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Marcové novinky: Čo bolo a čo bude

Sunday, 07. 03. 2010 - 20:27, Michal Kostka   

Marcové novinky: Čo bolo a čo bude

V marci je len pár dní počas ktorých sa nekoná žiadna cross country rally. Po celom svete štartujú národné majstrovstvá aj medzinárodné seriály a v marci ich je viac než poltucet.

Egypt Rally Cup (5. - 7.3.) je úvodným podnikom egyptských majstrovstiev. Na programe sú celkom štyri súťaže vrátane egyptskej najznámejšej - Pharaons Rally. Minuloročným víťazstvom v Egypt Rally Cupe sa môže pochváliť Azzam El Farouqy (Jeep Cherokee).

www.efms.com.eg; n669410200-6129711-4407.jpg

V Španielsku odštartuje CCR sezónu Rally TT Serón (13. - 14.3.). Pyrenejský polostrov nie je na CCR súťaže vôbec skúpy, Španieli ich v roku 2010 organizujú hneď deväť. Dve z nich si našli miesto v marci; okrem spomínanej Rally TT Serón je to aj Baja Valencia (26. - 27.3.). Úradujúcim šampiónom je Jaume Collelldevall Naspleda (Mitsubishi Pajero DiD).

www.bajafuerteventura.com; 004.jpg

Viac súťaží ako Iberíjci majú už len Taliani; rovnako ako v minulom roku ich je desať a prvou je opäť slávna Italian Baja (18. - 21.3.). Postará sa o zahájenie nielen talianskeho šampionátu, ale aj európskeho baja šampionátu pre motocykle a quady a v neposlednom rade je aj tretím kolom FIA Baja Cupu. Pred rokom tu vyhrali Boris Gadašin (G-Force Proto), Nicola Dutto (Husqvarna TE) a Josef Macháček (Yamaha Raptor).

www.gfmsport.ru; it9gforce2-11.jpg

S podobou a dobrou povesťou Svetového pohára sa FIA zahrávalo dosť dlho a jedinou súťažou ktorá dokázala odolať všetkým jej manierom je Abu Dhabi Desert Challenge (25.3. - 1.4.). Zásluhu na tom nepochybne majú takmer bezodné peňaženky ropných šejkov ... Súťaž v najväčšom zo siedmich arabských emirátov ani raz nechýbala v Svetovom pohári FIA a v Majstrovstvách sveta FIM a rovnako ako minulý rok, aj teraz oba seriály otvára. Drastický pokles štartujúcich v minulých rokoch pôsobil hrozivo, teraz hovoria organizátori o zhruba stovke záujemcov pre jubilejný dvadsiaty ročník. Zatiaľ poslednými víťazmi sú Guerlain Chicherit (BMW X3 CC) a Marc Coma (KTM 690).

www.abudhabidesertchallenge.com; 1236953622081.jpg

Mohács Kupa (26. - 28.3.) prináša ďalší ročník maďarského národného šampionátu. Mesto Moháč ležiace neďaleko spojnice troch štátov (Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko) sa historicky preslávilo bitkou z roku 1526 počas ktorej vojská osmanského sultána Süleymana I. na hlavu porazili uhorské vojsko kráľa Ľudovíta II. Jagelovského. Kým pred takmer polstoročím tu behali kone živé, koncom marca sa ich budú stovky vzpínať pod kapotami súťažných vozidiel. Maďarským majstrom sa v uplynulom roku stal Miroslav Zapletal, kvôli zraneniu z Dakaru však titul sotva obháji.

Michal Kostka;img_0359.jpg

Portugalský šampionát je kvalitne obsadený a začína pomerne skoro. Na úvodnej Rali TT Serras do Norte (19. - 20.2.) štartovalo 28 posádok a palmu víťazstva si s pohodlným náskokom 32 minút odniesol úradujúci majster Filipe Campos. Rovnocenným súperom mu mohol byť jedine tímový kolega Bernardo Moniz de Maia jazdiaci takisto so špičkovým BMW X3 CC, ale séria problémov ho zrazila na deviate miesto. Druhé miesto si vybojoval José Dinis Lucas (Mitsubishi Pajero DiD) a bronz získal Miguel Veloso (Nissan Navara), najrýchlejší v národnej triede T8. Medzi produkčnými vozidlami T2 si najviac bodov vybojoval José Camilo Martins (Mitsubishi Pajero). Druhej súťaže sezóny Baja TT Terras d'el Rei (19. - 21.3.) by sa mal zúčastniť aj Miguel Barbosa so starostlivo pripraveným Mitsubishi Racing Lancer.

www.yserracingteam.com; filipecampos.jpg

Ešte skôr ako v horúcom Portugalsku sa sezóna začala v chladnom Lotyšsku. Snehová Rally Sarma 2010 bola unikátna spojením dvoch motoristických disciplín. Primárne sa jedná o klasickú rally obohatenú o účasť vozidiel z národného rally-raid šampionátu. Tento rok sa na štart postavili len tri terénne vozidlá a tak sa pre ne ani nepripravila samostatná súťažná sekcia. Rovnakou trasou ako všetky Lancery, Civicy a Imprezy sa prehnali aj dve Pajerá a jeden Fiat Panda. Víťazom sa stal Toms Brants (Mitsubishi Pajero), so stratou siedmich minút bol druhý Emīls Jakrins (Fiat Panda 4x4). Tretie Pajero s čisto ženskou posádkou Gita Laugale / Santa Daukste do cieľa nedorazilo.

www.fotovaldas.com; wrc06578-jpg-w800.jpg

V Rusku konaná Baja Russia - Northern Forest 2010 bola tiež súčasťou lotyšského kalendára. A hoci v klasifikácii tejto súťaže bodovalo viac posádok ako v prvej, Lotyšov štartovalo paradoxne menej. Konkrétne len dvaja v jednej posádke - Aldis Vilcans so svojou polovičkou Dairou získali tretie mieto. Vďaka vyššiemu koeficientu sa na čele lotyšského šampionátu usadil Rus Boris Gadašin. Lotyšský majster z roku 2009 Raivis Zeltins zatiaľ nemá na konte ani jeden štart.

www.northern-forest.ru; ffan0741.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri