Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Loeb mal problémy a znova sa prepadol

Tuesday, 15. 01. 2019 - 11:00, Ľuboš Kašický   

Loeb mal problémy a znova sa prepadol

Tohtoročná dakarská rely je doslova ako na hojdačke. Každým dňom sa dramaticky mení poradie a hrozby usporiadateľov o náročnosti sa napĺňajú.

 

Po dvoch ťažkých dňoch trinásťnásobný víťaz Stefane Peterhansel vedel, že prišiel čas na útok a v siedmej etape sa do toho poriadne oprel. „V úvode sme pri skoku trochu poškodili auto. potrápili sme sa aj s navigáciou, ale to asi každý. Podarilo sa nám však stiahnuť niečo na Nassera a to je dôležité,“ povedal v cieli etapy Francúz, ktorý sa vďaka najlepšiemu času v etape posunul na priebežne druhé miesto za Al-Attiyau. Katarčan tlačiť nemusí, pretože jeho náskok na tohtoročnej krátkej súťaži je celkom sľubný. „Bola to veľmi náročná etapa,“ priznáva aj Al-Attiyah. „Mali sme dva defekty a predbehli nás Peterhansel, Sainz aj Roma. Na posledných päťdesiat kilometrov sme zatlačili, ale týchto sme už nedostihli. Stratili sme nejaký čas, ale stále je to dobré.“

Eric Vargiolu / DPPI;20190113dak0114-afp-or-licensorsaso-dppi-e-vargiolu.jpg

Oveľa menej dôvodov na spokojnosť mal Sebastien Loeb. Ten sa hneď v úvode siedmejetapy vytrápil s elektronikou a kým prišli na to, čo je problém, tak stratili veľa cenného času aj priebežne druhé poradie. „Auto vypovedalo už po troch kilometroch,“ opisuje svoje trápenie Francúz. „Opravili sme to a zasa po niekoľkých kilometroch sme museli zastaviť. To sa niekoľkokrát opakovalo až kým sme nenašli správny správnu príčinu. Odhliadnuc od toho sme dnes neurobili žiadnu chybu a mali sme dobrú rýchlosť. Preto je to demoralizujúce. Skúsime však ešte zanojovať.“ Loeb s Elenom dorazili do cieľa etapy s polhodinovou stratou na jedenástom mieste a v priebežnom poradí tak na Al-Attiyau strácajú už takmer hodinu.

Florent Gooden / DPPI;20190113dak0148-aso-dppi-f-gooden.jpg

Smolu na sedmičke mal aj Martin Prokop, keď už v prvej etape mal nepríjemný incident. „Dnešní etapa nezačala nejlépe, když jsme se na šedesátém kilometru po pádu ze srázu zapíchli autem do země a protože jsem do poslední chvíle držel ruce na volantu, vypadá to, že mám na levé ruce zlomené zápěstí na druhé ruce. Bez rozmýšlení jsem pokračoval v jízdě dál, když v bolestech a s velkým sebezapřením. Hlava chtěla, ale tělo neposlouchalo, ty bolesti byly šílené. Řídil jsem i řadil jednou rukou po celý zbytek etapy, což mi sebralo obrovský kus energie. Takto jsme se dostali i přes největší dunová pole a Jenda sám měnil defekt, protože jsem mu nemohl pomoci. Je to obrovská komplikace a bude to už jen očistec a zkouška vůle dojet do cíle celého Dakaru.“ Prokop došiel na desiatom mieste a priebežne si drží peknú siedmu pozíciu.

Frederic Le Floc'h / DPPI;05119005-lf14981-aso-dppi-f-le-floc-h.jpg

Na motorkách bol najrýchlejší Sam Sunderland, no do čela priebežného poradia sa dostal Amrečičan Ricky Brabec. „Stratil som nejaký čas na jednom z kontrolných bodov,“ priznal Sunderland. „Potrápili ma aj problémy so zadnou brzdou, ale po včerajšom sklamaní je to dobré.“ Sunderland sa o jedinú sekundu dostal v priebežnom poradí na štvrté miesto aj pred Quintanillu, ktorý sa po oddychovej sobote v druhej časti trápi. Aj dnes došiel Čiľan až na štrnástom mieste.

Red Bull;ap-1y49mqgd92111-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Slovák Štefan Svitko dorazil do cieľa siedmej etapy na deviatom mieste a stále si drží kontakt v prvej desiatke priebežného poradia, kde figuruje na ôsmom mieste so stratou 37 minút. Treba však povedať, že na šiesteho Walknera stráca hneď dvadsať minút. Ivan Jakeš sa už pravdepodobne zmieril s tým, že tento ročník mu nebol súdený a jeho hlavných cieľom ostáva dôjsť do cieľa v Lime. V siedmej etape dorazil na 44.mieste a priebežne je tridsiaty deviaty.

Red Bull;ap-1y49m7qk52111-hires-jpeg-24bit-rgb.jpg

Zaujímavá situácia nastáva v kamiónoch, kde sa Holanďan de Rooy odviazal a vyhral aj siedmu etapu. Kamazy zasa niečo stratili a kontrolujú svoj náskok. Priebežný líder Nikolajev došiel s polhodinovou stratou na treťom mieste. Nás zaujíma ešte posledný účastník z českej skupiny kamiónov, ktorým je Aleš Loprais. Ten svoju Tatru v siedmej etape doviezol na ôsmom mieste a priebežne je piaty.

Charly López;20190113dak2119-aso-world-c-lopez.jpg

Na štvorkolkách kraľuje Argentínčan Nicolas Cavigliasso, ktorý vyhral ďalšiu etapu a upevnil si priebežné vedenie. Na buggynách zavelil k finišu Francisco Lopez Contardo, ktorý zvíťazil v etape a na lídra Varelu stiahol ďalších dvadsať minút. Tri etapy pred záverom je medzi nimi rozdiel už iba štyroch minút a schyľuje sa tu k peknému súboju. Smutnou správou je, že odstúpil skúsení Kariakin.

V utorok pokračuje 41.ročník už ôsmou etapou, ktorá je dlhá 570 kilometrov (360 ostrých) a vedie zo San Juan de Marcony do Pisca.

Priebežné poradie DAKAR 2019 po 7.etape:
Automobily:
1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Mathieu Baumel (FRA) Toyota 25h13m30s
2. Stéphane Peterhansel (FRA)/David Castera (FRA) Mini Buggy +29m16s
3. Nani Roma (ESP)/Alex Haro Bravo (ESP) Mini Rally +37m59s
4. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MON) Peugeot +54m12s
5. Cyril Despres (FRA) Mini Buggy +01h20m01s
...
Motorky:
1. Ricky Brabec (USA) Honda 24h48m02s
2. Adrien Van Beveren (FRA) Yamaha +07m47s
3. Toby Price (AUS) KTM +08m28s
4. Sam Sunderland (GBR) KTM +09m58s
5. Pablo Quintanilla (CHI) Husqvarna +09m59s
...
Kamióny
1. Eduard Nikolaev (RUS) Kamaz 29h50m35s
2. Dmitry Sotnikov (RUS) Kamaz +32m54s
3. Gerard De Rooy (NDL) Iveco +01h15m28s
4. Federico Villagra (ARG) Iveco +04h15m15s
5. Siarhei Viazovich (BLR) Maz +06h18m32s
...
Buggy SxS/UTV:
1. Reinaldo Varela (BRA) Can-Am 31h33m41s
2. Chaleco Lopez (CHI) Can-Am +04m03s
3. RJ Moreno Piazzoli (CHI) Can-Am +45m26s
4. Casey Currie (USA) Can-Am +01h52m58s
5. Marcos Baumgart (BRA) Can-Am +02h06m22s
...
Štvorkolky:
1. Nicolas Cavigliasso (ARG) Yamaha 31h16m58s
2. Jeremias Gonzalez Ferioli (ARG) Yamaha +01h15m36s
3. Gustavo Gallego (ARG) Yamaha +01h38m39s
4. Alexandre Giroud (FRA) Yamaha +03h21m30s
5. Manuel Andujar (ARG) Yamaha +06h02m40s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri