Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Jiří Žák: Už Thierry Sabine hovoril o potrebe zmeniť teritórium konania

Saturday, 29. 11. 2008 - 00:00, Andrej Haverda   

Jiří Žák: Už Thierry Sabine hovoril o potrebe zmeniť teritórium konaniaS Jiřím Žákom, niekoľkoročným účastníkom Dakaru, o blížiacej sa premiére juhoamerickej podobe dakarského dobrodružstva.



                                                                                                   

Aký je váš názor na zrušenie Dakaru 2008 a kam, podľa vás, bude súťaž do budúcna smerovať?
"Zrušenie Dakaru v roku 2008 bolo veľkým nešťastím hlavne pre svetový demokratický proces, pretože zvíťazili teroristi. Usporiadať jubilejný ročník by znamenalo riskovať možný atentát, únos ľudí, prípadne techniky, čo by bola katastrofa. Zrušenie podujatia usporiadatelia vyčíslili stratou radovo na miliardu eur. Z tohto pohľadu, že im bolo spoločne s pretekármi znemožnené realizovať toto podujatie, je to veľmi smutná záležitosť. Viac-menej, Dakar existuje aj naďalej. Hoci sa presúva na juhoamerickú pôdu, názov i symbolika ostáva. Podarilo sa nájsť videozáznam starý dvadsaťpäť rokov, na ktorom zakladateľ Dakaru Thierry Sabine už vtedy hovoril o potrebe po čase zmeniť teritórium konania."
                                                                                                 

Čo z dostupných informácií dedukujete?
"Podľa obrázkov a videí usporiadateľskej ASO (Amaury Sport Organisation) usudzujem, že juhoamerický Dakar, keďže sa bude odohrávať na južnej pologuli, bude oveľa náročnejší. Ak sme boli v Afrike zvyknutí na vysoké teploty v Mali alebo Mauritánii v zimnom období, v Argentíne a Chile bude vďaka obdobiu leta ešte o desať až pätnásť stupňov Celzia viac. Bude to veľké dobrodružstvo, veľmi sa teším."
                                                                                                                                                                                         
Ostávate v kontakte, tak ako pred rokom, s Martinom Macíkom z KM Racing stajne?
"Situácia v zmysle spolupráce s Martinom Macíkom sa nezmenila, viac-menej štartujeme ako jeden celistvý tím. S rovnakou technikou, kamióny sú v podstate identické. Je to skôr oddelene mediálne, takže každý z tímov je sledovateľný samostatne. Má to svoju logiku. O nejakých dramatických zmenách rozhodne nemožno hovoriť."
                                                                                               

Na Dakare ste štartovali už v roku 1992. Ako sa od tej doby Dakar zmenil?
"Z pohľadu organizačného je dnešná situácia určite na vyššej úrovni, usporiadatelia to majú veľmi dobre prepracované. V minulosti nebolo výnimkou, ak kamión s potravinami nedorazil večer do bivaku alebo pretekári ostali bez asistencie. Dnes nič takého neprichádza do úvahy. Čo je dôležitejšie, Dakar sa veľmi zrýchľuje. Napríklad kategória kamiónov je už v úplne iných dimenziách. Je to pekelne rýchla súťaž."

Ďakujem za rozhovor.

Foto: www.ms-rallytruck.cz, www.liaz.cz, autor





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri