Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Jaroslava Katriňáka čaká transplantácia pečene!

Friday, 07. 11. 2008 - 00:42, Andrej Haverda   

Jaroslava Katriňáka čaká transplantácia pečene!Veľmi zlá správa! Slovenský motocyklový pretekár Jaroslav Katriňák sa s veľkou pravdepodobnosťou bude musieť vzdať profesionálnej kariéry. Jeden z najúspešnejších slovenských motocyklových pretekárov má už dlhší čas problémy s pečeňou. Po skončení tohtoročnej úspešnej sezóny sa ešte zhoršili a preto sa 42-ročný jazdec rozhodol pre dôkladnejšiu liečbu.

                                                                                                             

Martinčana totiž v úvode predchádzajúceho týždňa hospitalizovali s vážnym ochorením pečene v jednej z pražských nemocníc. Operačný zákrok, ktorý absolvoval, nepriniesol očakávané výsledky. „Chronické problémy s pečeňou má už dávnejšie, vedeli sme o nich. Ich pôvod je v oslabenom imunitnom systéme,“ povedal manažér Jara Katriňáka z vranovského Environ Servis Moto Teamu Andrej Žipaj. Napriek nim má za sebou úspešnú sezónu, veď okrem víťazstva v Rallye Trans Orientale Petrohrad – Peking a Rallye Hungarian Baja skončil desiaty na aprílovej Dakar Series Central Europe v Maďarsku a Rumunsku (hlavne kvôli diskutabilným penalizáciám).
                                                                                                

„Jaro absolvoval zákrok, ktorým sa mu lekári snažili rozšíriť žlčovody, čo sa aj podarilo. Po zvážení všetkých okolností to však bolo uzatvorené tak, že na 99 percent je nutná transplantácia pečene, pretože v súčasnej liečbe by bolo zbytočné pokračovať a trápiť ho, lebo nenastalo zlepšenie stavu požadovanej úrovne,“ prezradil manažér. A dodal: „Jaro je zaradený nie do akútnej skupiny čakateľov na transplantáciu, ale do urgentnej. To znamená, že nie je v ohrození života, ale čím skôr transplantáciu absolvuje, tým to bude lepšie.“
                                                                                                                                                                       
Zdravotný stav Jara Katriňáka a nutná transplantácia pečene znamená, že sa s vrcholovým motoristickým športom bude musieť nadobro rozlúčiť. „Momentálne je veľmi ťažko hodnotiť, čo lekárske zákroky prinesú. Každopádne však na pokračovanie v profesionálnej kariére už nemá veľkú nádej,“ povedal A. Žipaj a doplnil: „Existujú aj veci, ktoré by po transplantácii mohol robiť, dokonca by mohol aj jazdiť. Na ťažké podujatia, ktoré v poslednom čase úspešne absolvoval, však musí zabudnúť.“
                                                                                                    

Vývoj udalostí v prípade „Katrovho“ zdravotného stavu je momentálne veľmi ťažké odhadnúť. „Situácia sa teraz mení každý deň, pretože Jaro absolvuje predtransplantačné vyšetrenia. Tie by mali byť ukončené v priebehu budúceho týždňa v pondelok alebo utorok. A keď budú vyšetrenia zosumarizované, bude sa už len čakať na samotnú transplantáciu,“ dodal Andrej Žipaj.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri