Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Jaroslav Katriňák: včera už vtipkoval s manažérom Andrejom Žipajom

Friday, 05. 12. 2008 - 15:17, Andrej Haverda   

Jaroslav Katriňák: včera už vtipkoval s manažérom Andrejom ŽipajomNajlepší slovenský motocyklista Jaroslav Katriňák sa po úspešnej stredajšej operácii zotavuje v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny. Majstra sveta v endure z roku 1991 operovali hneď večer po prílete z hričovského letiska.

                                                                                                     

„O pol piatej popoludní sa mi ozval, že v poriadku doletel do Prahy,“ uviedol manažér Jara Katriňáka Andrej Žipaj. „To bol môj posledný kontakt s Jarom pred operáciou. Potom som už iba tŕpol a dúfal, aby sa všetko skončilo dobre. Vo štvrtok ráno som dostal potešujúcu správu, že transplantácia pečene sa úspešne podarila. Údajne išlo o jednu z najrýchlejších transplantácii tohto druhu. Vo štvrtok dopoludnia som už s Jarom telefonicky hovoril. Povedal mi iba, že si pamätá, ako ho okolo siedmej večer zobrali do operačnej sály. Následne dostal anestéziu a prebral sa, až keď bolo po všetkom. Cíti sa síce ešte trochu ospalý, ale stihol si zažartovať na svoj účet. Povedal mi, že teraz by som ho určite na motocykli predbehol. Na to som mu oponoval, že asi nie, pretože mňa zasa trápi pricviknutý nerv. Krátko predtým, ako mi telefonoval, ho vraj zobudila rehabilitačná sestra, ktorá s ním hneď začala rekonvalescenciu.“
                                                                                              

Úplne prvé informácie mala však o Jaroslavovi Katriňákovi jeho ošetrujúca lekárka MUDr. Beatrice Škapcová: „Moji pražskí kolegovia ma ubezpečili, že transplantácia sa skončila dobre. Momentálne sa Jaroslav Katriňák zotavuje na jednotke intenzívnej starostlivosti. Najkritickejšie sú nastávajúce tri dni po operácii. Dôležité bude, ako organizmus prijme transplantát. Všetci však dúfame a veríme, že nenastanú žiadne komplikácie.“

Tento týždeň bol pre Jaroslava Katriňáka skutočne hektický. Najskôr sa tešil v pondelok z návratu domov, kde však pobudol sotva dva dni. V stredu popoludní ho už letecky previezli do Prahy, kde sa ešte v ten istý deň podrobil transplantácii pečene. Dokedy bude v nemocnici, nie je ešte isté. Všetko závisí od toho, ako sa bude zotavovať. V živote absolvoval veľa súťaží, ale toto sú určite jeho najdôležitejšie „preteky“.
                                                                                                 

MIMORIADNE NÁROČNÝ ZÁKROK
O tom, aký náročný zákrok je transplantácia pečene, hovorí jeden z našich najlepších odborníkov MUDr. Pavel Malovič: „Transplantácia pečene patrí na vyspelých pracoviskách, a tým pražský IKEM určite je, už do kategórie štandardných. Trvá asi sedem hodím, v prípade predchádzajúceho chronického ochorenia aj dvanásť. Ide o fyzicky náročný zákrok pre pacienta i lekárov, ktorý je neustále monitorovaný viacerými špecialistami - anesteziológom, internistom, hematológom, imunológom a niektorými ďalšími. Počas celej doby musia byť funkcie pečene plne nahrádzané. Výpadok by totiž smrteľne ohrozil činnosť všetkých orgánov!

V prípade úspechu a bez infekčných komplikácií sa pacient po pobyte na jednotke intenzívnej starostlivosti môže na druhý až tretí deň po zákroku mobilizovať. Môže chodiť s pomocou a podobne. Postupne rehabilituje. V nemocnici zostáva štrnásť dní, niekedy aj mesiac – závisí to od pooperačného stavu. Pacienta neustále komplexne sledujú. Návrat k fyzickej aktivite, aj to len rekreačného typu, je možný asi po roku a závisí od priebehu rekonvalescencie a prípadných následných komplikácií.“
                                                                                                   

CHRONOLÓGIA KATRIŇÁKOVEJ HOSPITALIZÁCIE
• V OKTÓBRI MU ZISTILI PRVÉ PRÍZNAKY UPCHÁVANIA ŽLČOVODOV
• 12. OKTÓBRA HO PREVIEZLI DO INŠTITÚTU EXPERIMENTÁLNEJ A KLINICKEJ MEDICÍNY V PRAHE
• VYŠETRENIA A HOSPITALIZÁCIA TRVALI SEDEM TÝŽDŇOV
• PRVÉHO DECEMBRA SA VRÁTIL DOMOV
• O DVA DNI NESKÔR HO PREVIEZLI SPÄŤ DO PRAHY A NÁSLEDNE SA PODROBIL TRANSPLANTÁCII
                                                                                                

TRANSPLANTÁCIA PEČENE
Najobjemnejší orgán organizmu - pečeň (pri normálnej veľkosti váži asi 1,5 kg) sa nachádza zvyčajne na pravej strane hrudno-brušnej dutiny a je akousi chemickou továrňou tela. Jej správna funkcia je pre život každého absolútne nevyhnutná. Husto popretkávaná cievami zohráva hlavnú úlohu pri pretváraní látok privádzaných krvou cez hlavný krvný obeh zo srdca a pľúc alebo systémom žíl, ktoré privádzajú krv z tráviacej sústavy. Podieľa sa na premene troch základných živín - cukrov, tukov a bielkovín, „skladuje“ niektoré vitamíny - najmä A, E, K, B1, B6, kyselinu listovú, B12, železo. Zúčastňuje sa na tvorbe erytropoetínu - hormónu, ktorý sa uplatňuje pri riadení tvorby krvných elementov a zabezpečuje kvalitu a funkciu krvi. Má síce nesmiernu regeneračnú schopnosť, ale pri jej ťažkom postihnutí sa musí siahnuť k radikálnemu zákroku - jej výmene transplantáciou.

Zdroj: MUDr. PAVEL MALOVIČ, telovýchovný lekár; www.denniksport.sk
Foto: archív Andreja Haverdu, www.dakar.sk (Environ Servis Moto Team)





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri