Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Italian Baja 2010: Úspešná odveta

Thursday, 25. 03. 2010 - 20:21, Michal Kostka   

Italian Baja 2010: Úspešná odveta

Talianska rally bola po dlhé roky zaradená do Svetového pohára FIA pre cross country rally, teraz je stabilnou súčasťou Pohára FIA baja súťaží. Na štarte sa tradične schádza európska špička a ani tento rok nebol výnimkou.

Číslo jedna patrilo obhajcovi trofeje za rok 2009 a tím je ruský pilot Boris Gadašin. S vozidlom vlastnej produkcie G-Force Proto zvíťazil v predchádzajúcej súťaži seriálu Baja Russia - Northern Forest. Tretie víťazstvo na domácej súťaži mu pripadlo po diskutabilných diskvalifikáciách dvoch jazdcov ktorí boli v skutočnosti rýchlejší. Jedným z nich bol Krzysztof Holowczyc (Nissan Navara), ktorý si na Apeniny prišiel po revanš. Spred roka bronzový Tonnie van Deijne dorazil opäť s ex-továrenským Mitsubishi Pajero MPR13. Zo zatiaľ posledných „medailistov" chýbal len zranený Miroslav Zapletal, jeho vozidlo však nie. Do nového špeciálu Hummer H3 Evo usadla jediná úspešná česká posádka z Dakaru 2010 Jiří Janeček a Viktor Chytka. Po dvoch rokoch strávených v triede T2 dostali možnosť vyskúšať si vozidlo diametrálne odlišné.

Michal Kostka;Zapletalov Hummer v rukách Janečka a Chytku

Tím Offroadsport.cz mal v súťaži aj česko-slovenské zastúpenie vďaka posádke Zdeněk Pořízek-Marek Sýkora (BMW X5 CC). Po Talianoch boli druhým najpočetnejším národom Maďari s piatimi posádkami, len o jednu menej mali Belgičania. V kategórii motocyklov nechýbal úradujúci víťaz Nicola Dutto, hlavným lákadlom mal byť jeho súboj s Franciscom „Chaleco" Lopezom, tretím mužom tohtoročného Dakaru. Po obhajobu si v kategórii quadov prišiel Josef Macháček, na pomoc si vzal tímového kolegu Martina Plechatého. Medzi štvorkolkami malo Slovensko hneď štvornásobné zastúpenie; tím Imidjex Environ nasadil dvojicu Jaroslav Katriňák, Roman Malovec na strojoch Can-Am, Martin Antal osedlal Polaris Outlaw a Jozef Sýkora KTM 525.

Michal Kostka;Päťnásobný dakarský víťaz Josef Macháček

Piatkový prológ zaviedol účastníkov súťaže do chronicky známeho kamenitého terénu rieky Tagliamento. Už po pár kilometroch sa skončila cross country premiéra viacnásobného maďarského rally šampióna Balázsa Benika. Svoj Opel Antara RR utopil v brode, mechanikom sa motor oživiť nepodarilo. Podobné nešťastie takmer postretlo aj favorizovaného van Dejneho, do cieľa prišiel so stratou takmer šestnástich minút na poslednom mieste. Zdeněk s Markom uzatvorili prvú desiatku, Jirka s Viktorom boli pätnásti.

Tá pravá súťaž začala v sobotu troma rýchlostnými skúškami (RS) prvej etapy nazvanej Edi Orioli. Hneď na začiatku skončil kvôli motoru víťaz prológu Gadašin. Celkom úspešne ho štvrtým miestom zastúpil tímový kolega Bogdan Novickij. Na čelo sa dostal Holowczyc s nepatrným náskokom na druhého Joost van Cauwenberga jazdiaceho takisto s Nissanom. Dravú jazdu predvádzal Károly Fazekas (BMW X5), zdatne mu sekundoval Riccardo Colombo (Mitsubishi L200). České posádky sa pohybovali tesne za prvou desiatkou.

Michal Kostka;Bogdan Novickij zaskočil kolegu Gadašina

Podobný priebeh mala aj druhá RS. Holowczyc sa vzdialil svojím prenasledovateľom, v prvej päťke sa držala dvojica maďarských posádok, Pořízek na ôsmom mieste. Janeček s Chytkom inkasovali sedem minút penalizácie a držali sa v strede súťažného poľa. V triede T2 bol prvý Valentino Bombelli pred Nuno Matosom.

Záverečné sobotné kilometre boli posledné pre van Deijneho, rovnako ako Gadašina aj jeho zradil motor. Prevodovka ukončila účinkovanie v súťaži Imreho Vargu, organizátor súťaže Hungarian Baja Zoltán Garamvölgyi do sobotnej etapy kvôli technickým problémom vôbec nenastúpil. Zvyšné dve maďarské posádky zostávali v päťke najrýchlejších (4. Fazekas, 5. Szalay), šieste miesto patrilo Pořízkovi. Najlepší z Talianov bol siedmy Giovanni Manfrinato (Renault Megane Proto).

Michal Kostka;Joost van Cauwenberge prišiel o pódium v samom závere

Priebeh súťaže v kategórii motocyklov bol poznačený drámou domáceho jazdca Nicola Duttu. Hneď v prvej RS skúške ho po ťažkom páde do nemocnice transportovali lekárskym vrtuľníkom. Tesný súboj o prvenstvo zvádzala trojica Mauro Sant, Alberto Basso a Paolo Ceci. Po prvom súťažnom dni ich od seba delilo len 48 sekúnd. Piaty Chaleco Lopez strácal už sedem minút.

Medzi quadmi si dve víťazstvá bez problémov vybojoval Josef Macháček, pred Talianom Rossettim a Portugalčanom de Sousom mal náskok takmer štyroch minút. Najvyššie postaveným Slovákom vo výsledkoch bol šestnásty Jozef Sýkora, Martin Antal prenocoval na devätnástom mieste. Kým Roman Malovec odjazdil prvú polovicu súťaže bez problémov a patrila mu dvadsiata štvrtá priečka, tímovú jednotku Jara Katriňáka zdržal na trati problém s elektrikou a celkovo bol len o jednu priečku vyššie.

Michal Kostka;Najrýchlejší domáci jazdec Giovanni Manfrinato

Posledné dve rýchlostné skúšky sa v nedeľu jazdili na rovnakej trati ako deň predtým ale v opačnom smere. Aj táto etapa niesla meno známej osobnosti, nazvaná bola po štvornásobnom víťazovi Pierre Lartigueovi. Opäť to bol Holowczyc kto nedal súperom šancu zosadiť ho z vedúcej pozície a vyhral oba merané úseky. Belgičan van Cauwenberge si držal fantastickú druhú priečku až do poslednej RS. V nej sa po piatich kilometroch porúčal zadný diferenciál a z Nissanu sa stala „predokolka". Časová strata znamenala prepad na piate miesto. Striebro tak pripadlo Ukrajincovi Novickému a bronz Maďarovi Fazekasovi. Balázs Szalay získal rovnako ako pred rokom neobľúbenú, avšak stále bodovanú štvrtú priečku.

Michal Kostka;Česko-slovenská dvojica Pořízek-Sýkora

Takmer identické časy počas celej súťaže jazdili Pořízek a Manfrinato. Úspešnejší bol v konečnom účtovaní český jazdec, Manfrinato sa stal najlepším domácim jazdcom. Trinásť klasifikovaných jazdcov pred sebou a rovnaký počet za sebou - presne v strede výsledkovej listiny zostala dvojica Janeček-Chytka. Víťazstvo v triede T2 si odniesol Valentino Bombelli, Gianluca Tassi skončil druhý a dôležité body si pripísal tretí Nuno Matos.

Z troch rýchlostných skúšok pre motocykle a quady musela byť jedna kvôli nepriazni počasia zrušená. To zmarilo Lopezovi šancu dostať sa na pódiové umiestnenie od ktorého ho delilo osemdesiat dva sekúnd a zostal na piatom mieste. Víťaz Alberto Basso si rozhodujúci náskok vytvoril až v piatej a teda poslednej RS, druhý Mauro Sant prehral o tridsať päť sekúnd. Na poslednú chvíľu si bronz uchmatol Alex Zanotti, Paolo Ceci sa musel uspokojiť so štvrtým miestom.

Michal Kostka;Nuno Matos útočí na titul v triede T2

Josef Macháček znovu raz všetkým ukázal že vo svete mu ťažko nájsť rovného a s náskokom 5 min. 26 sek. obhájil vlaňajšie víťazstvo. Rossetto a de Sousa si vymenil pozície, šťastnejší bol druhý Portugalčan. V sedmičke najrýchlejších boli ešte dvaja českí jazdci - piaty Martin Plechatý a siedmy Tomáš Kubiena. Posledný z českých zástupcov tejto kategórie Vlastimil Tošenovský poškodil disk kolesa a skončil v RS 4. V nej sa zastavil aj Jaroslav Katriňák kvôli zadrenej brzde. Roman Malovec dokončil baju na dvadsiatej prvej priečke, Martin Antal na šestnástej. Jozef Sýkora sa posunul šťastnú trinástku a bol teda prvý spomedzi Slovákov.

Michal Kostka;Víťaz súťaže Krzysztof Holowczyc

Celkové výsledky - automobily:
1. Krzysztof Holowczyc / Jean-Marc Fortin   Nissan Navara   3:40:01
2. Bogdan Novickij / Vitalij Evtechov   G-Force Proto   +03:49
3. Károly Fazekas / Péter Maurer   BMW X5   +06:44
4. Balázs Szalay / József Lukács   Opel Antara RR   +07:54
5. Joost van Cauwenberge / Steven Vyncke   Nissan Navara   +09:47
6. Zdeněk Pořízek / Marek Sýkora   BMW X5 CC   +15:38
...
11. Valentino Bombelli / Daniele Fiorini   Mitsubishi Pajero   +30:32 (1. miesto v triede T2)
14. Jiří Janeček / Viktor Chytka   Hummer H3 Evo   +35:25

Celkové výsledky - motocykle:

1. Alberto Basso   TM 450   2:55:01
2. Mauro Sant   TM 450   +00:35
3. Alex Zanotti   Aprilia 450   +03:08
4. Paolo Ceci   Aprilia 450   +03:54
5. Francisco Lopez   Aprilia 450   +04:30

Celkové výsledky - quady:
1. Josef Macháček   Yamaha Raptor 700   2:55:51
2. Rafae Acurcio de Sousa   Paoletti 450  +05:26
3. Denis Rossetto   MGM   +05:48
4. Tiziano Sette   KTM 525   +07:03
5. Martin Plechatý   Yamaha Raptor 700   +09:26
...
7. Tomáš Kubiena   Suzuki 1000   +12:05
13. Jozef Sýkora   KTM 525   +24:18
16. Martin Antal   Polaris Outlaw   +25:29
21. Roman Malovec   Can-Am Renegade 800   +42:12

Priebežné poradie FIA International Cup for Cross-Country Bajas po troch súťažiach:
1. Bogdan Novickij (UKR) 16 bodov
2. Krzysztof Holowczyc (POL) 15 bodov
-   Boris Gadašin (RUS) 15 bodov
-   Yazeed Al-Rajhi (SA) 15 bodov
5. Aleksandr Mironenko (RUS) 11 bodov
-   Abdullah Bakhashab (SA) 11 bodov
...
19. Zdeněk Pořízek (CZ) 3 body



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri