Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Ha‘il Baja 2009: Prológ korisťou domáceho Al-Rajhiho

Thursday, 29. 01. 2009 - 00:00, Michal Kostka   

Ha‘il Baja 2009: Prológ korisťou domáceho Al-RajhihoPo slávnostnom štarte v meste Maghwat sa na severo-západe Saudskej Arábie rozpútal pozorne sledovaný sviatok motoristických priaznivcov. Trať šesť a pol kilometrového prológu bola lemovaná nielen nadšenými divákmi, ale aj kameramanmi, nad hlavami posádok lietal televízny vrtuľník a všetko to naživo prenášala televízia. A že sa bolo na čo pozerať; piesok, prejazd „wádí“ (vyschnuté riečne koryto) aj lesným porastom a zas piesok, to všetko naznačilo, čo nasledujúce dva dni na posádky čaká.

Najrýchlejšie traťou preletel Yazeed Al-Rajhi na Nissane Navara belgického tímu Overdrive Racing. Stačilo pritom málo a na štart by vôbec nenastúpil. Motor jeho Nissanu pracoval len na päť valcov, čo by na trati predstavovalo značný hendikep. Tímový manažér Jean-Marc Fortin (pozn. navigátor Krzysztofa Holowczyka, piateho z tohtoročného Dakaru) dal okamžite z Južnej Afriky poslať motor nový a vybavoval povolenie na jeho výmenu.



V tej chvíli však na scénu vstúpil miestny off-roadový nadšenec. Prekvapenému Fortinovi ponúkol k dispozícii svoju 300 kilometrov vzdialenú dielňu, v ktorej donedávna pripravoval Nissany Pathfinder. V dielňach mechanici Overdivu našli všetky potrebné komponenty na opravu Al-Rajhiho Navary. „Bolo to neuveriteľné,“ uviedol Fortin. „Bol som v šoku, keď povedal, že nám môže pomôcť. Oprava motora bola dokončená okolo tretej ráno. Proste klasická dakarská noc.“

Výkonostný rozdiel nedovolil Mirkovi Zapletalovi dosiahnuť lepší, ako druhý najrýchlejší čas. Za Al-Rajhim zaostal o tridsaťtri sekúnd. Tretiu priečku v prológu si vybojoval Ahmed Al-Sheqawi na Nissane, za ním sa na Isuzu D-Max umiestnila saudskoarabsko-talianska posádka Majed Al-Ghamdi/Nicola Arena. V presile Nissanov sa do prvej desiatky dostal aj David Mabbs na Toyote FJ Cruiser a Omar Al-Lahim na Chevrolete Tahoe.



Saudský jazdec Saleh Al-Saleh získal možnosť štartovať na Hail Baja ako víťaz intenzívneho štvordňového kurzu Toyota Rally School. Sto mladých jazdcov absolvovalo teoretickú aj praktickú prípravu pre bezpečnú jazdu v náročnom teréne. Saleh Al-Saleh za volantom Toyoty FJ Cruiser dosiahol v prológu tridsiaty čas.

V stredu sa Hail Baja presunie do púšte Nafud, po 61 kilometrovom presune si posádky zmerajú sily na dvoch meraných úsekoch s celkovou dĺžkou 305 kilometrov. Kým prvých 60 kilometrov budú autá trpieť na rozbitých a hrboľatých cestách, pred druhým kontrolným bodom začne prevažovať piesok a wádí. Po 155 kilometroch sa cesta kľukatí v horách aby po nej nasledoval navigačne náročný úsek, končiaci na rýchlych trasách dávnych karaván.



Priebežné poradie po prológu:
1. Yazeed Al-Rajhi/Matthieu Baumel   Nissan Navara  4m 49s
2. Miroslav Zapletal/Tomas Ourednicek   Mitsubishi Pajero  + 0:33
3. Ahmed Al-Sheqawi/Suhail Al-Ali   Nissan Patrol  + 0:40
4. Majed Al-Ghamdi/Nicola Arena  Isuzu D-Max  + 0:42
5. Abdullah Al-Herais/Abdulhaleem Bin Zayed  Nissan Patrol  + 0:44

Foto: OffroadSport.cz, NewTrix Racing






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri