Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Fyzika v cross country rally

Tuesday, 07. 04. 2009 - 00:36, Michal Kostka   

Fyzika v cross country rallyCvičenie prvé: European Cross Country Rally = Central Europe Rally
Reakciou na úspech minuloročnej Central Europe Rally bolo ohlásenie vzniku jej nasledovníčky. Názov sa zmenil na European Cross Country Rally, miestom konania malo byť opäť Maďarsko, na poste druhej krajiny bolo Rumunsko nahradené Chorvátskom. Organizačne sa o súťaž mala postarať maďarská strana. Všetky práce na príprave súťaže však boli stopnuté a koncom marca organizátori oznámili, že tento rok sa ECCR konať nebude. Oficiálnym dôvodom je nemožnosť využiť vojenské priestory, v ktorých budú v naplánovanom termíne (10.-17.10.) prebiehať armádne cvičenia.

Michal Kostka;img_9025.jpg

Cvičenie druhé: European Cross Country Rally < Silk Way Rally

Svoju úlohu však v rovnakej (ak nie väčšej) miere zohrala aj Silk Way Rally. Súťaž organizovaná tímom Kamaz sa bude konať v termíne od 05.09. do 13.09. na území Ruska, Kazachstanu a Turkménska. Podporu jej vyjadrili prezidenti všetkých troch krajín a aj ASO. Súťaž sa stala súčasťou Dakar series a tým značne získala na záujme a význame. Svoju účasť už ohlásil Volkswagen, absolútnou samozrejmosťou je štart domáceho Kamazu. Ten by mal nasadiť celkom dvanásť kamiónov, dva z nich pôjdu v turkménskych národných farbách. Väčšina modrých truckov bude prenajatá najmä domácim pilotom, za volant jedného z nich však usadne aj Elisabete Jacinto. Jej MAN ľahol popolom počas juhoamerického Dakaru, v súčasnosti má už za neho náhradu. Tou je opäť MAN, tentoraz model TGS a Elisabete si prvé jazdy s ním pochvaľuje. Súpermi „tatárskej hordy“ by mali byť de Rooyovci, tím Ginaf Rally Power, či Aleš Loprais. Pravdepodobná je aj účasť Hansa Staceyho a jeho tímu. Propozície súťaže hovoria o účasti 40-50 posádok kamiónov, o štarte motocyklov sa neuvažuje.



Cvičenie tretie: European Cross Country Rally ≠ Hungarian Baja
Proti takejto gigantickej akcii s podporou ASO, by ECCR v boji o zahraničných štartujúcich nemala šancu. Organizátori sa rozhodli hodiť uterák do ringu a na veľkú stredoeurópsku rally si budeme musieť ešte počkať. Dobrou správou je, že tieto problémy sa nedotknú už zabehnutej Hungarian Baja. Minulý rok bola premiérovo zaradená do Medzinárodného pohára súťaží baja FIA a jeho súčasťou bude aj teraz. Počet štartujúcich na Hugarian Baja z roka na rok rastie, pribúdajú známe mená a ak sa naplnia dané prísľuby, aj tento rok sa dočkáme niekoľkých top jazdcov.

Michal Kostka;img_1249.jpg





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri