Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

FIA Central European Zone: Baja Poland

Wednesday, 15. 09. 2010 - 18:18, Michal Kostka   

FIA Central European Zone: Baja Poland

Druhý ročník cross country rally Baja Poland sa niesol v rovnako veľkolepom duchu, ako jej minuloročná premiéra. Centrum súťaže je niečo na tunajšie pomery nevídané - atrakcie pre divákov od výmyslu sveta, motokáry, RC modely, vyhliadka zo žeriavu a samozrejme servis súťažných vozidiel.

Baja Poland;Krzysztof Hołowczyc / Jean-Marc Fortin - Nissan Navara

Tých sa na štarte zišlo devätnásť, pridala sa k nim aj štvorica jazdcov na quadoch. Bezpochyby najväčšou hviezdou bol Krzysztof Hołowczyc, majster Európy v rally z roku 1997 a najúspešnejší Poliak v histórii Rally Dakar. Spolu s belgickým navigátorom Jean-Marc Fortinom štartoval s overeným Nissanom Navara. Z poľskej špičky nechýbal takmer nikto, bolo však jasné, že do boja o prvé miesto zasiahnu jedine v prípade výpadku Holowczyca. Zo Slovenska sa až k Baltskému moru vydala manželská dvojica Juraj a Danka Ulrichovci. V triede T2 chceli proti poltuctu súperov zabojovať o veľmi dôležité body do hodnotenia Stredoeurópskej zóny.

Baja Poland;Juraj Ulrich / Danka Ulrichová - Nissan Navara

Od prvých kilometrov nasadil Holek tempo, ktorému nikto nemohol stačiť. Slawomir Wasiak sa nehodlal vzdať bez boja a snažil sa držať krok s Holowczycom. V tretej rýchlostnej skúške (RS) však technika vysoké nasadenie nevydržala a Wasiak skončil. Ešte skôr, už po prvej RS, sa so súťažou rozlúčil Aleksander Sachanbinski, príčinou bolo zlyhanie prevodovky. Tretia RS narobila problémy viacerým posádkam, medzi inými aj Zdeňkovi Sládkovi ktorý vyletel z trate a stratil mnoho času. Krajan Jiří Přibyl jazdil stabilne a bez chýb, na konci prvého dňa mu patrila piata priečka.

Baja Poland;Dariusz Żyła / Małgorzata Żyła - Mitsubishi Pajero

O stupienok vyššie bol Dariusz Zyla, trojka patrila Miroslawovi Wozniakovi a najbližšie k suverénnemu Hlowczycovi bol Wlodzimierz Grajek. Z druhého miesta strácal takmer 17 minút. V triede T2 zvádzali veľmi tesný súboj o vedenie Zbigniew Wieclawek a Juraj Ulrich. Zo začiatku mal navrch domáci jazdec, ktorý sa ku cross country vrátil po 19 rokoch. V polovici prvého dňa však podľahol tlaku slovenského jazdca a v poslednej šiestej RS sa pred neho dostal aj Grzegorz Szwagrzyk. V kategórii quadov viedol Klaudiusz Rostowski s podobným prehľadom, ako Holowczyc medzi autami.

Baja Poland;Jiří Přibyl / Jiří Kulštejn - Nissan Kingcar

Aj v nedeľu Holowczyc dokazoval, že vo svojej vlasti nemá konkurenta. Jeho náskok na čele narastal po každej RS, pred záverečnou štvrtinou mal k dobru už pol hodinu. Desiata RS však priniesla nečakanú drámu. Technické problémy Holowczyca nielen spomalili, v ohrození bolo aj jeho zotrvanie v súťaži. S poškodenou polosou sa pokračovať nedalo, nastal čas na núdzový servis. A práve táto fáza súťaže vrhá na tohtoročnú Baju Poland tieň pochybností. Predpisy jasne hovoria, že pri oprave mimo servisnú zónu nesmie posádka prijať pomoc zvonka. To sa týka nielen divákov, ale aj mechanikov. A práve tí mali okolo nehybného Nissanu veľmi napilno. Hoci na internete je nespočet videí dokazujúcich porušenie predpisov, Holowczyc v súťaži zotrval a to bez akéhokoľvek trestu. Ako je to možné? Komisári uverili Holowczycovmu tvrdeniu že auto opravil bez pomoci mechanikov, dôkaz ktorý by to vyvrátil v danej chvíli k dispozícii nebol. A keďže protest zo strany súťažiacich neprišiel, vec bola uzavretá. Zarážajúci je však fakt, že priamo na mieste opravy sa pohyboval technický delegát, ktorý však následne hral mŕtveho chrobáka.

Baja Poland;Grzegorz Szwagrzyk / Piotr Brakowiecki - Mitsubishi Pajero

O skvelý výsledok prišiel priebežne tretí Wozniak keď sa mu odtrhlo koleso. Voľné miesto po ňom zaplnili Zyla, nasledovaný Konradom Sobeckim. Z prvej päťky sa vytratil Přibyl. S vozidlom, ktoré nebrzdí, by bola ďalšia jazda riskantná, poslednú RS teda vynechal. Maximálny čas ho odsunul na deviate miesto, aj tak sa stal najlepším Čechom v súťaži. Sládek, ktorý by sa mal na Dakare 2011 objaviť s Hummerom dřevohostického tímu Offroadsport.cz, skončil celkovo jedenásty.

Baja Poland;Mirosław Woźniak / Sławomir Żak - Nissan Navara

Ulrichovci sa tento rok vrátili na súťažné trate s novým Nissanom Navara. O tom, že ho postavili skutočne precízne svedčí ďalšie prvenstvo v triede T2. V celkovom poradí sa umiestnili na fantastickej šiestej priečke. Aj ďalšie dve miesta patrili produkčným vozidlám. Wieclawek preskočil Szwagrzyka, štvrtý bol Miroslaw Tokarczyk, piata Klaudia Podkalicka a šesticu klasifikovaných uzatváral Marek Siarek. Súťaž quadov vyhral Klaudiusz Rostowski.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri