Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakarské návraty: Kto je vrahom Cabanneho?

Monday, 16. 02. 2009 - 15:11, Andrej Haverda   

Dakarské návraty: Kto je vrahom Cabanneho?Z množstva dakarských záhad vyniká udalosť pred osemnástimi rokmi, ktorá bezmála viedla k zrušeniu súťaže v plnom chode. Odohrala sa vo východnej časti republiky Mali, v tuarégskej dedinke In Kadeouane.




Trojnápravový Mercedes Charlesa Cabanneho na štarte Rely Paríž-Dakar v roku 1991. Cabanne ešte netuší,
že v Afrike bude zavraždený.

Keď uprostred etapy medzi Tilla a Gaom prechádzal v osudný 11. január 1991 34-ročný Charles Cabannes so servisným kamiónom Mercedes, skupina mužov oblečených do vojenskej výstroje mu dala signál, aby ihneď zastavil.

To, o čom neskôr vypovedal navigátor kamióna Joël Guymorach, sa rovnalo prvej vražde v dejinách dakarskej rely. "Prechádzali sme dedinou a vtom som zahliadol ozbrojeného človeka. Ukazoval nám biely list papiera. Charlesovi som povedal pridaj, a on okamžite zvýšil rýchlosť."

Naraz bola pred kamiónom po ľavej i pravej strane skupina ozbrojených mužov, niektorí mali prilby. Bola to dôkladne pripravená pasca. "Začali nezmyselne zo všetkých strán strieľať, guľky lietali okolo nás. Charles padol na volant, veľmi krvácal. Bolo jasné, že je mŕtvy, lenže kamión sa rútil ďalej. Kolega Pascal Le Han zatiahol ručnú brzdu, ja som vyhodil rýchlostný stupeň. Prerazili sme nejakú stenu a zastavili sa meter pred malým domom. Sadol som si za volant a išli sme do najbližšej časovej kontroly, kde sme informovali vojakov. Tí si naše výpovede zapísali, a to bolo všetko."
                                                                                                          

Surová vražda Cabanneho, po ktorom ostala vdova s dvoma deťmi, každým hlboko otriasla. Štartové pole bolo v šoku, atmosféra na bode mrazu a vrah bez stopy. Velenie malijskej armády nariadilo naliehavé vyšetrovanie incidentu, objasniť sa ho však nikdy nepodarilo.

Hrozný čin bol zrejme odozvou vyhrotenej politickej situácie v niektorých regiónoch západnej Afriky, najmä v Mauretánii. "Vláda sa nevyjadruje ani k samotnej udalosti ani k jej príčinám," oznámil Roger Kalmanovitz, muž zodpovedný za bezpečnosť dakarskej rely po rozhovore s ministrom obrany.

"Ešteže sme išli podľa itinerára," pripomenul Pavel Záleský, člen stajne LIAZ. "Deň po našom prejazde zavrela Mauretánia hranice a kto tam zostal, mal smolu."
                                                                                                 

O tom, aké je to hľadieť do hlavne samopalu by veľa mohol rozprávať aj Jaroslav Lamač (vpravo). Bol jedným z prepadnutých jazdcov, ktorých v Mali v roku 1998 zastavila skupina ozbrojencov. "Hasičák" Tatra T815 4X4 jeho tímových kolegov bol ukradnutý a už ho nikdy nikto nevidel.
 

"To bolo v čase zrodu ohrozovania podujatia banditami," potvrdil navigátor kamióna LIAZ Jaroslav Lamač, ktorý sám hľadel do hlavne samopalu. "Aj keď vtedy sa hovorilo, že po Cabannesovi vystrelil niekto v dedine, ktorou sa prechádzať nemalo. Až neskôr som si uvedomil, akým výrazným spôsobom začal tento incident dakarské dobrodružstvo ovplyvňovať a meniť. Cabannes sa s nami zúčastnil na Rely faraónov, jazdil s liazkami v Egypte. Bol to dobrý, energický chlapík."

Najmä tento vyhasnutý život bol dôkazom, že v prípade Rely Dakar síce išlo o krásne dobrodružstvo, ale stále sa nad ním vznášal temný prízrak smrti.

Foto: www.ms-rallytruck.cz a archív autora






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri