Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: Jaroslav Katriňák priebežne štvrtý, Martin Antal piaty

Tuesday, 22. 04. 2008 - 10:29, Andrej Haverda   

Dakar Series: Jaroslav Katriňák priebežne štvrtý, Martin Antal piatyKým prvá špeciálka Central Europe Rally bola krátka a intenzívna, predznamenala v akom duchu sa asi pôjde celá súťaž – vystriedali sa všetky druhy povrchov; od úzkych trás hlbokého piesku medzi stromami až po prejazdy po tvrdých betónových cestách – po druhej „erzete“ už je mnohému inak. Na trase druhej etapy na rumunskom území pretekári absolvujú 152 meraných kilometrov predovšetkým po kamenitých cestách, keď ich trať zavedie až do nadmorskej výšky 1222 metrov v pohorí Gutái. Zranenia, ďalšie havárie a stop nádejam o pokorenie cieľa pre ďalších súťažiacich – tak vyzerá vizitka druhej „erzety“.
                                                                                                        

Druhá etapa: 21.4.2008, Baia Mare – Baia Mare (292 km)
Medzi motocyklistami dochádza ku zmene. David Casteu na KTM 690, ktorý bol ešte po úvodnej špeciálke piaty, sa dostáva do vedenia. Doposiaľ prvý Marc Coma zo Španielska utrpí zranenie kolena a skončí v nemocnici v Baia Mare. „Ráno som spadol a zacítil som ostrú bolesť v kolene. Pokúsil som sa pokračovať, ale bolesť silnela a musel som odstúpiť. Je to pre mňa veľké sklamanie, lebo po zrušení Dakaru som tu chcel vyhrať,“ povie nešťastný Coma. Problémy sa nevyhnú ani doteraz priebežne druhému Francúzovi Cyrilovi Desprésovi, ktorý kvôli problémom s navigáciou niekoľko kilometrov blúdi a klesne na štrnáste miesto. Radosť nám urobí Jaroslav Katriňák: v „erzete“ je šiesty a celkovo sa posunie už na štvrté miesto! „Druhá etapa bola podstatne ťažšia,“ povie „Katro“ po dojazde. „Odjazdili sme dva špeciálne testy v ťažkom horskom kamenistom teréne. Po okrajoch boli až metrové mantinely snehu. Menšie problémy sme mali viacerí pri orientácii. Na čo doplatil Viladoms. Ja som sa musel po rusky spýtať miestneho policajta na správny smer.“
                                                                                             

Z českých pretekárov je najrýchlejší Jan Franěk z Orion Racing Teamu, ktorý sa vďaka trinástej priečke v etape posunie v priebežnom poradí na 18. miesto. Ešte o tri priečky vyššie je David Pabiška z KM Racing Teamu. Ten dôjde na rovnakej priečke aj v etape. „Trasa je náročný endurový špeciál, striedajúci sneh, vodu, prach, blato, kamenie. Organizátori upozorňujú aj na možnosť stretnutia s medveďmi,“ priblíži Pabiška podmienky v okolí Baia Mare. Z ďalších českých jazdcov je v cieli Dušan Randýsek osemnásty (21. celkovo), Josef Švorc dvadsiaty prvý (19. celkovo), Ivo Kaštan sedemdesiaty tretí (74. celkovo) a na 75. mieste figuruje Karel Ležatka (78. celkovo).
                                                                                              

V quadoch sa presadí Francúz Deltrieu pred Rumunom Irimescum a Maďarom Szabom, výborné štvrté miesto obsadí Martin Antal. Štefan Petergáč je v špeciálke trinásty a Miroslav Abrahám sedemnásty. V celkovom poradí sa Antal posunie už na piatu priečku, Petergáč je pätnásty a Abrahám sedemnásty. Medzi neho sa vojdú obaja českí quadisti: Josef Macháček na šestnáste a David Polišenský – ktorý klesne z piatej až na posledné klasifikované, teda osemnáste miesto.
                                                                                                

V kategórii automobilov si v diaľkovej súťaži nahradzujúcej zrušenú Rallye Dakar vedie najlepšie Francúz Stéphane Peterhansel, ktorý potvrdí priebežnú prvú priečku vedenia tretím etapovým miestom. S odstupom 22 sekúnd je druhý legendárny pilot rallye Carlos Sainz. Etapovým prvenstvom sa Nemec Dieter Depping posunie zo šiesteho na tretie miesto. V etape sa po prvý raz presadí aj výrobca BMW: Saleh Nasser Al Attiyah je v špeciálke druhý a v celkovom poradí sa posunie už na šieste miesto. Doposiaľ druhý Robby Gordon s Hummerom sa desiatym etapovým časom prepadne až na siedmu priečku, i keď iba so štvorminútovým mankom. Pokles zaznamená aj Giniel De Villiers s Volkswagenom (z druhej na deviatu pozíciu). České dvojice zaznamenajú zlepšenie: Zapletal s Nemajerom sa posunú na dvanástu, Janeček s Wolfom na päťdesiatu deviatu (68. v etape) a Petr Kubík s Lukášom Vacovským sú (po 66. priečke v etape) 74. celkovo.
                                                                                                  

Na túto špeciálku nebudú v dobrom spomínať – na rozdiel od jazdcov Tedom Truck Teamu – Aleš Loprais a André De Azevedo s tatrovkami. Zatiaľ čo Marek Spáčil a Martin Macík sú s liazkami v cieli na 9. a 10. mieste, Aleš Loprais po problémoch na jednom z ventilov vzduchového systému pneumatiky a následnom defekte stratí takmer hodinu a trištvrte a v cieli zaznamená až 28. najrýchlejší čas. Ešte horšie dopadne André De Azevedo, ktorý po kolízii so stromom a následnom zdržaní dochádza do cieľa až na úplne poslednom 36. mieste. Strata takmer dve a trištvrte hodiny znamená pokles z piateho až na 29. miesto. Aleš Loprais si pohorší z druhého miesta na jedenáste. „Škoda, mali sme to rozjazdené na víťazstvo v etape,“ smutne poznamená Aleš Loprais. „Ale nie je všetkému koniec, pretože vidíme, že dnes už Staceymu rýchlostne bez problémov dokážeme stačiť.“
                                                                                                     

Značka LIAZ naopak zaznamená zlepšenie: trio Macík, Kalina a Valtr sa posunú (za superfavorizované stroje MAN – Stacey a Echter – a Ginaf s Van Ginkelom za volantom) na výborné štvrté miesto; trojlístok Spáčil – Žák – Neměc poskočí z dvadsiateho na siedme!



Poradie po 2. etape:

Motocykle:
1. David Casteu (KTM) 2:12:40
2. Francisco Lopez (KTM) + 4:32
3. David Frétigné (Yamaha) + 4:49

4. Jaroslav Katriňák (KTM) + 5:33
15. David Pabiška (KTM) + 15:41
18. Jan Froněk (Yamaha) + 17:46
19. Josef Švorc (KTM) + 19:19
21. Dušan Randýsek (Yamaha) + 20:46
74. Ivo Kaštan (Honda) + 49:12
78. Karel Ležatka (Honda) + 50:41

Quady:
1. Hubert Deltrieu (Polaris) 2:33:51
2. Razvan Paul Irimescu (Polaris) + 1:04
3. Laszlo Szabo (Bombardier) + 8:35

5. Martin Antal (Polaris) + 19:53
15. Štefan Petergáč (Polaris) + 2:49:43
16. Josef Macháček (Yamaha) + 2:51:37
17. Miroslav Abrahám (Suzuki) + 3:00:49
18. David Polišenský (Yamaha) + 4:20:03

Automobily:
1. Peterhansel – Cottret (Mitsubishi) 2:06:04
2. Sainz – Perin (Volkswagen) + 22
3. Depping – Gottschalk (Volkswagen) + 29

12. Zapletal – Nemajer (Mitsubishi) + 12:18
59. Janeček – Wolf (Toyota) + 1:12:50
74. Kubík – Vacovský (Toyota) + 3:04:58

Kamióny:
1. Stacey – Chevaillier – Der Kinderen (MAN) 2:09:54
2. Echter – Klein – Ruf (MAN) + 12:36
3. Van Ginkel – Bruinsma – De Rooy (Ginaf) + 13:19

4. Macík – Kalina – Valtr (LIAZ) + 14:15
7. Spáčil – Žák – Neměc (LIAZ) + 22:12
11. Loprais – Lála – Holáň (Tatra) + 31:35
29. De Azevedo – Justo – Martinec (Tatra) + 1:40:01





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri