Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Svitko a Jakeš v prvej desiatke!

Saturday, 08. 01. 2011 - 16:41, Michal Kostka   

Dakar 2011: Svitko a Jakeš v prvej desiatke!

6. etapa, Iquique - Arica
spojovací úsek: 265 km, meraný úsek: 456 km

Portugalčanovi Rubenovi Fariovi, zdá sa, nie je súdené etapové víťazstvo. Podobne ako v prvej etape, aj v šiestej sa z neho radoval len chvíľu. Na štyroch kolesách sa Šťastena na chvíľu odvrátila od Stéphane Peterhansela, o druhé tohtoročné víťazstvo ho pripravila nevídaná séria defektov. Malá revolúcia sa udiala v kategórii kamiónov. Aleš Loprais prerušil víťaznú šnúru tímu Kamaz, odpočet získaných etáp modrých monštier sa zastavil na čísle dvadsať štyri.

DPPI/ASO;

Portugalská dakarská enkláva o sebe necháva počuť čoraz častejšie a výraznejšie. Hneď po Paulovi Gonçalvesovi sa k slovu dostal Ruben Faria. Zaujímavosťou je, že obaja sú nosičmi vody pre svoje tímové jednotky a tak skôr ako o naplnenie ambícií, išlo v ich prípade o plnenie si povinností a snahu byť čo najbližšie svojmu  lídrovi. Ruben Faria bol ale v šiestej etape snaživý až príliš. Kvôli bezpečnosti majú motocyklisti počas etáp nariadenú povinnú 15-minútovú prestávku, Faria však neobsedel a už po piatich minútach sa vrátil na trať. Organizátor pre takéto počínanie nemal pochopenie a „ušetrený" časový rozdiel 9 min. 47 sek. pridal Fariovi k výslednému času.

DPPI/ASO;

Z prvého miesta bolo razom siedme, Portugalčana na prvom mieste nahradil... iný Portugalčan. Helder Rodrigues dodatočne zobral prvé miesto pred Cyrilom Despersom a Marcom Comom. Despres počas etapy zaregistroval čudné vibrácie motora, najhoršie obavy sa ale nenaplnili a francúzsky obhajca ubral minútu a pol zo straty, ktorá mu vznikla predchádzajúcou penalizáciou. Tretie miesto si udržal Chaleco Lopez. Širšia špička prišla o Zé Helia, Brazílčan vzdal kvôli zlomenej kľúčnej kosti.

DPPI/ASO;

V tom najlepšom svetle sa ukázali dvaja slovenskí zástupcovia na najslávnejšej rally sveta. Štefan Svitko aj Ivan Jakeš sa vynikajúcim výkonom prebojovali do prvej desiatky etapovej klasifikácie. Po úprave času Rubena Fariu patrila mladšiemu Svitkovi štvrtá priečka, na víťazného Rodriguesa stratil sedem minút. Pre 28-ročného jazdca je to pri druhej účasti doteraz najlepší výsledok. Už začiatok etapy napovedal, že poslednú špeciálku pred dňom odpočinku nehodlá Svitko vypustiť. Vysoké tempo udržal až do cieľového mesta Arica, fantastickou jazdou získal štvrté miesto. V polčase rally sa najlepší nováčik minuloročného Dakaru posťažoval na bolesti chrbta a úmornú dĺžku etáp. Fyzicky aj psychicky sa ale cíti dobre a teší sa na druhé dejstvo súťaže, do ktorého vyrazí ako desiaty jazdec absolútneho poradia.

DPPI/ASO;

O jeden a pol minúty pomalší než Svitko, bol jeho o deväť rokov starší krajan Ivan Jakeš. Medzi oboch Slovákov sa na piate miesto vklinil Chaleco Lopez. S vývojom posledných dní je štvornásobný účastník Dakaru Jakeš náramne spokojný. Momentálne mu patrí štrnásta priečka priebežného hodnotenia, pohodovou jazdou na istotu by ju v druhej polovici rally chcel ešte vylepšiť a porovnať si sily s tými najlepšími.

DPPI/ASO;

Radek Matoška sa podľa vyjadrenia manažéra tímu Hant Logomotion Ivana Figuru, dostáva do formy. V šiestej etapy sa umiestnil na 32. priečke, celkovo je šesťdesiaty štvrtý. O lepší výsledok, ktorý by bezpochyby mohol dosiahnuť, ho pripravila smolná prvá etapa. Nebyť takmer trojhodinovej straty, mohol robiť spoločnosť momentálne tridsiatemu druhému Davidovi Pabiškovi. Rovnako ako tímový kolega Jakeš, aj liberecký jazdec je spokojný s dianím posledných dvoch dní. Pre Honzu Veselého sa šiesta etapa niesla v znamení sedmičiek. Ako v etapa, tak aj celkovo mu patrí pozícia číslo 77.

DPPI/ASO;

Suverénne postavenie domácich jazdcov v kategórii quadov potvrdil tretím etapovým triumfom Alejandro Patronelli. V cieli bol o pätnásť minút rýchlejší než krajan Tomas Maffei, v celkovom poradí má náskok ešte o minútu a pol väčší. Celkom istý si však nemôže byť, visí nad ním hrozba penalizácie za nedodržanie povolenej rýchlosti... Tretím najlepší čas patril Josefovi Macháčkovi. Tímu sa podarilo dosiahnuť zníženie penalizácie zo štyroch hodín na dve, vo výsledkov sa to zatiaľ neukázalo. Martin Plechatý ani na druhý raz nepokorí juhoamerický Dakar. Tentoraz si to odtrhnutým kolesom odniesol, našťastie, len stroj, jazdec vyviazol bez ujmy.

DPPI/ASO;

Stéphane Peterhansel sa snaží ako sa len dá, konkurovať Volkswagenom a brať im etapové vavríny. Raz sa mu to podarilo, dva razy mu etapu vzali defekty. Aj teraz ho z jasnej cesty za víťazstvom strhla nehorázna smola. Hneď štyri defekty ho obrali o prácne vybudovaný náskok, do Aricy dorazil piaty, s časom o dvanásť a pol minúty horším než víťaz Sainz. Prvé štyri priečky brali „modré žaby", ako sa zvykne Race Touaregom v Južnej Amerike prezývať, za Sainzom to boli Al-Attiyah, de Villiers a Miller. Rovnako štvorica reprezentoval tím X-Raid, Peterhansela nasledovali Hołowczyc, Chicherit a Terranova.

DPPI/ASO;

Guilherme Spinelli za doterajších šesť etáp pozbieral štyri desiate a dve deviate priečky, celkovo je ale ôsmy. Dlho sa za ním držal Nani Roma, zlyhanie alternátora a následné čakanie na asistenčný kamión ho ale stáli veľa času a prvý španielsky víťaz Dakaru klesol o desať pozícií. Najlepším Nissanom teraz je desiaty Christian Lavieille, stíhaný bavorákom dos Santosa. Matthias Kahle na trinástke šéfuje „dvojkolkám", Jun Mitsuhashi na šestnástke zas produkčným autám. Súboj čínskych súdruhov zatiaľ vyznieva najlepšie pre Zhou Yonga s vozom Great Wall Haval. Jednomiestne buginy McRae 4x2 majú svojho lídra Tima Coronela na 37. priečke.

DPPI/ASO;

O historický úspech sa postaral Aleš Loprais, človek ktorý dokázal zastaviť dlhotrvajúce ťaženie Kamazov. Ruský tím nedovolil súperom tešiť sa z víťazstva v dvadsiatich štyroch po sebe idúcich etapách, až kým sa im do cesty nepostavil synovec legendárneho šesťnásobného víťaza Karla Lopraisa. Alešova druhá víťazná etapa prišla po štyroch rokoch od prvej, získanej ešte na africkej pôde. Priebežný líder Firdaus Kabirov, aj druhý Vladimír Čagin si svoje pozície ubránili, Loprais ale určite nepovedal posledné slovo. Sugawarovci sa po pomalšom úvode tlačia na vrchol druhej desiatky, syn Teruhito je priebežne jedenásty, otec Yoshimasa trinásty. Najlepší etapový výsledok zaknihoval Vlastimil Vildman, v šiestej etape skončil šestnásty, celkovo je o priečku nižšie.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri