Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Sainz dakarské víťazstvo neobháji

Friday, 14. 01. 2011 - 22:48, Michal Kostka   

Dakar 2011: Sainz dakarské víťazstvo neobháji

11. etapa, Chilecito - San Juan
spojovací úsek: 164 km, meraný úsek: 622 km

Víťazom jedenástej etapy motoristickej Rely Dakar 2011 sa v kategórii motocyklov stal trojnásobný celkový víťaz podujatia a priebežne druhý muž priebežného hodnotenia Cyril Despres. Francúzsky reprezentant zvládol najdlhší meraný úsek v rámci 33. ročníka prestížneho púštneho dobrodružstva za 4:33:08 h. Druhý bol s odstupom 132 sekúnd líder poradia Marc Coma, ako tretí prišiel do cieľa Francisco López. Po stredajšom odstúpení Ivana Jakeša a pondelňajšom konci Štefana Svitka, zostal jediným Slovákom v štartovom poli Radek Matoška. Tridsaťdeväťročnému jazdcovi tímu Hant Logomotion Slovakia zatiaľ patrí 25. pozícia, pričom v cieli klasifikovali 76 motocyklistov, celkovo je 39.

DPPI/ASO;

"Dnes bolo konečne slnečno, ale strašne teplo, cez 42 stupňov celzia. V tom teple aj benzín štrajkuje, prehrieva sa a nechce dotekať do karburátora. Je to ako obmedzovač, motor vynecháva a oddychuje, aspoň to nešlo viac ako 165 km/h. To teplo bolo ale naozaj strašné, okolo obeda som si myslel, že na motorke zaspím. Musel som zastaviť pri divákoch, vypiť im všetko chladené, aby som sa trochu prebral. Tak už dva dni a je tu cieľ. Dúfam, že to tá upachtená KTM-ka vydrží," povedal R. Matoška.

DPPI/ASO;

V kategórii automobilov zaznamenal štvrté etapové víťazstvo líder priebežného poradia Nasser Al-Attiyah, pohoršil si Carlos Sainz, ktorý prišiel do cieľa až ako 13. s mankom takmer 75 minút a v celkovom hodnotení sa prepadol na tretiu priečku za Giniela de Villiersa. Príčinou bolo zničené zavesenie pravého predného kolesa. V prachu pred ním jazdiaceho súpera prehliadol dieru, náraz vo vysokej rýchlosti mal za následok značné poškodenie vozidla. S opravou obhajcovi prvenstva pomohol tímový kolega Mark Miller, strata oboch na Al-Attiyu bola viac než hodina. Z tejto situácie vyťažil najviac Krzysztof Hołowczyc a posunul sa na štvrté miesto pred Millera. Svitla tiež šanca na pódiové umiestnenie pre Stéphane Peterhansela, na tretieho Sainza strácal trinásť minút.

DPPI/ASO;

V štvorkolkách zvíťazil Sebastian Halpern, no v celkovej klasifikácii zaostáva za Alejandrom Patronellim o vyše hodinu. Boj o tretie miesto nie je ani zďaleka rozhodnutý. Isté je, že ho nezíska päťnásobný víťaz tejto kategórie Josef Macháček, zo súťaže ho vyradila zlomená zadná polos. Na uvoľnené miesto si brúsia zuby hneď traja jazdci, natlačení v piatich minútach. Zatiaľ tretí Christophe Declerck, ktorý ako jediný z prvej päťky nejazdí na stroji Yamaha, za sebou drží Lukasza Laskawieca a Pabla Copettiho.

DPPI/ASO;

Súťaži kamiónov dominuje Vladimír Čagin, ktorý zaznamenal už šieste prvenstvo v tomto roku a je i lídrom priebežného poradia. Jeho najväčšieho súpera o celkový triumf Firdausa Kabirova zdržal defekt. Dominanciu tímu Kamaz potvrdil posunom na štvrtú priečku v celkovom poradí Ilgizar Mardejev. Ruský tím tak obsadil prvé štyri miesta, piaty voz vo farbách Astany je na ôsmom mieste. Posledný český kamión v súťaži, Liaz Vlastimila Vildmana obsadil v etape 15. miesto, celkovo je o priečku vyššie.

V piatok je na programe predposledná, 12. etapa zo San Juanu do Córdoby s meraným úsekom 555 km.

DPPI/ASO;

Rely Dakar si v Južnej Amerike vyžiadala už štvrtú obeť

Prestížna motoristická súťaž Rely Dakar 2011 si vyžiadala svoju už štvrtú obeť. Organizátori tradičného púštneho dobrodružstva vo štvrtok informovali o smrti 48-ročného argentínskeho účastníka podujatia, do ktorého po skončení stredajšej etapy narazil nemenovaný vodič. "Zranenému mužovi bola okamžite poskytnutá medicínska pomoc. Pacienta letecky previezli do nemocnice v meste Tinogasta, kde však nanešťastie skonal," konštatuje sa v oficiálnom stanovisku Amaury Sport Organisation. Spomenutý incident už vyšetrujú miestne orgány.

DPPI/ASO;

V prvý januárový týždeň zomreli dvaja pracovníci podporného tímu Rely Dakar 2011 po zásahu elektrickým prúdom. Prvou obeťou bola v roku 2010 dvadsať osem ročná žena, ktorá v priebehu úvodnej etapy podľahla zraneniam spôsobeným nárazom vozidla jedného z účastníkov.

Zdroj: SITA



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri