Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Južná Amerika Tatrám nepraje

Wednesday, 12. 01. 2011 - 18:03, Michal Kostka   

Dakar 2011: Južná Amerika Tatrám nepraje

9. etapa, Copiapo - Copiapo
spojovací úsek: 35 km, meraný úsek: 235 km

Spestrením 33. ročníka Dakaru bol hromadný štart motocyklov do desiatej etapy. Slučka okolo Copiapa sa skončila prekvapujúcim víťazstvom Jonaha Streeta. Duel Marca Comu a Cyrila Despresa prechádza zo športovej do psychologickej roviny. Carlos Sainz tlačil na Al-Attiyu, ten jeho nápor ustál. Firdaus Kabirov sa dostal pred Čagina, so súťažou sa rozlúčil Aleš Loprais.

Okruhová etapa okolo Copiapa vniesla do súťaže motocyklov nový prvok - hromadný štart. V skupinách po desiatich sa vydávali jazdci v ústrety dunám a údoliam, ktoré ich rozdeľovali. Práve na nich sa po dvadsiatich kilometroch nachytali hneď deviati z prvej desiatky a vydali sa zlým smerom. Jedine Helder Rodrigues sa zorientoval správne, zdalo sa že víťazstvo je jeho. Desať kilometrov pred cieľom však Portugalčan zostal stáť s prázdnou nádržou. Čakaním na záchrancu z radov súperov stratil viac než dovtedy získal, v cieli bol na 32. mieste. Z tretieho štartového balíka sa do popredia dral Jonah Street. O tri a pol minúty porazil Fransa Verhoevena a Davida Casteua.

DPPI/ASO;

Jazda v skupine zmenšovala rozsah taktických možností Comu a Despresa. Odtrhnúť sa od súperov a viesť ich sa nikomu nechcelo. A tak sa dvojica víťazov posledných piatich ročníkov, doplnená o Chaleco Lopeza, držala v kľude pokope až do cieľa. Despres ubral ďalšiu minútu, Lopez ju nabral. Ivan Jakeš obsadil v etape 15. miesto, v celkovom účtovaní zostáva na skvelej desiatej priečke. Necelá štvrťhodina ho delí od deviateho Jeana de Azeveda. Na záverečné argentínske dejstvo nasadzuje preventívne tretí motor. Radek Matoška dosiahol svoje najlepšie etapové umiestnenie, skončil 27. a po deviatich etapách je na 47. mieste. David Pabiška sa vďaka posunu o jednu priečku dostal medzi najlepších tridsať, jeho reprezentačný kolega Jan Veselý si mierne pohoršil a je šesťdesiaty deviaty.

DPPI/ASO;

Situácia v triede quadov naznačuje, že éra panovania Josefa Macháčka sa blíži ku koncu. Macháček vyhral úvodnú etapu Dakar 2011, potom si však víťazstvá delili už len argentínski jazdci. Päť zárezov má na quade Alejandro Patronelli a je na najlepšej ceste napodobniť vlaňajší úspech mladšieho brata Marca. Druhý je takisto Argentínčan Sebastian Halpern a na trojke je Macháček. Každého z nich od svojho úspešnejšieho súpera delí v celkovom poradí približne hodina a štvrť. Na jedenástke je jediná žena v súťaži quadov, Camelia Liparoti.

DPPI/ASO;

V ôsmej etape zosadil Nasser Al-Attiyah z trónu kolegu Carlosa Sainza. Týždeň sa snažil vyvíjať tlak na lídra, čakal na jeho chybu. Tú nakoniec Sainz spravil a Al-Attiyah to naplno využil. V druhom týždni rally sa teda úlohy vymenili a je to Katarčan, kto musí ustáť nápor po odplate túžiaceho súpera. V deviatej etape získal Sainz späť dve minúty - rozdiel ich štartových časov. To, samozrejme, znamená že už nasledujúci deň bude mať rovnakú výhodu Al-Attiyah. Giniel de Villiers tempu kolegov nestačil, v etape bol tretí.

DPPI/ASO;

Prehodnotiť svoje ambície musel Stéphane Peterhansel. Z boja o prvenstvo už nič nebude, dokonca aj tretia priečka je vzdialená trištvrte hodinu. Náladu by mu mohlo zlepšiť nejaké etapové víťazstvo o ktoré sa bude pokúšať. Ešte dve vozidlá tímu X-Raid sú v prvej desiatke, na šestke Holowczyc a na sedmičke dos Santos. Hneď za nimi je Christian Lavieille z tímu Dessoude, nasledovaný Spinellim, už desiaty je Matthias Kahle, líder triedy 2WD. Produkčné vozy sú pod nadvládou Juna Mitsuhashiho, patrí mu 13. miesto celkovo. Z troch zostávajúcich bugín McRae 4x2 je na tom najlepšie dvadsiaty prvý Tim Coronel.

DPPI/ASO;

Piloti Kamazov z Copiapa ráno vyrazili s obavou, čo im zas vyvedie Aleš Loprais. Večer sa do Copiapa vrátili s istotou, že nič. Ich jediný poriadny súper zostal stáť na 110. kilometri špeciálky, príčinou bolo rozbité turbo. Šťastím v nešťastí bolo, že olej, ktorý z turba vytiekol na rozpálený motor, sa nevznietil. Po núdzovej oprave posádka žltej Tatry pokračoval len s tridsať percentným výkonom motora. Kľučkovaním medzi dunami, ktoré neboli schopní zdolať, sa dostali až do cieľa. Minuli však pritom zopár prejazdových bodov za čo boli nekompromisne potrestaní vylúčením zo súťaže. Kamazy tak obsadili všetky tri medailové pozície, prvý je Kabirov, druhý Čagin, tretí Nikolajev. Posledný český kamión v súťaži, Liaz Vlastimila Vildmana, bol v deviatej etape deviaty a celkovo je štrnásty.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri