Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: El Matador po dvadsiaty raz

Thursday, 06. 01. 2011 - 13:54, Michal Kostka   

Dakar 2011: El Matador po dvadsiaty raz

4. etapa, San Salvador de Jujuy - Calama
spojovací úsek: 554 km, meraný úsek: 207 km

Štvrtá etapa, ktorou sa dakarské dianie presunulo do Čile, priniesla zmenu na čele kategórie motocyklov. Marc Coma predstihol Cyrila Despresa, jeho náskok je priam mikroskopicky malý. Carlos Sainz oslávil jubilejné dvadsiate etapové víťazstvo a v súboji s Nasserom Al-Attiyom a Stéphane Peterhanselom uhájil vedenie. Vladimír Čagin si v deň svojich narodenín daroval ďalšie víťazstvo, tento rok tretie.

KM Racing;

Posledná argentínska etapa prvej časti rally zaviedla účastníkov pri prejazde Andami až do výšky 4.800 m.n.m. Na čílskej strane juhoamerického pohoria, vo výške 3.300 m.n.m. odštartovala rýchlostná skúška neomylne mieriaca k púšti Atacama. Marc Coma po predošlom víťazstve otváral trať, nenechal však francúzskeho obhajcu využiť to vo svoj prospech. Na konci dňa mal Coma o šestnásť sekúnd lepší čas než Despres a to mu zabezpečilo posun do čela klasifikácie. Jeho náskok sú však zanedbateľné dve sekundy.

Kahle Motorsport;

Etapové poradie v prvej desiatke sa neskôr zmenila 10-minútová penalizácia Cyrila Despresa. Oficiálne zatiaľ nie je zdôvodnená, podľa dostupných správ je zrejme za neprejdený prejazdový bod. Despres zostáva druhý, namiesto dvoch sekúnd ho ale od Comu delí desať minút.

Chaleco Lopez pred rokom vstup do rodného Čile oslávil víťazstvom, ani terajšie druhé miesto však nie je zlé. Neustále sa zlepšujúci Olivier Pain zaostal za Comom o šesť minút, nižšie v celkovom poradí ho ale stiahla 12-minútová penalizácia z druhej etapy. Konečne sa začína dariť Pal-Anders Ullevalstereovi, štvrtú etapu dokončil na 10. mieste.

José Villamil;

Navigačne náročná etapa a v závere nebezpečná etapa nesadla najlepšie Štefanovi Svitkovi, so stratou štrnástich minút mu patrila 17. priečka. Tajom navigácie sa za pochodu učí Radek Matoška, kus cesty jazdil za Laiou Sanz a jej učiteľom, skúseným veteránom Jordi Arcaronsom. V etape sa umiestnil na 70. mieste, celkovo je na stovke. Ivan Jakeš sa vytrvalo blíži prvej dvadsiatke, po 21. mieste v etape sa celkovo nachádza na priečke číslo dvadsať štyri.

Frans Verhoeven;

Mladá generácia Argentínčanov si opäť podmanila kategóriu quadov. V prvej desiatke najmladší Tomas Maffei vyhral ďalšiu etapu a prevzal vedenie od krajana Halperna. Na druhom mieste je Alejandro, starší z bratov Patronelliovcov. Obhajca Marcos v tretej etape spadol, so zraneným kolenom sa rozhodol nepokračovať. Česká dvojica Plechatý a Macháček nenašla recept na domácu mlaď, zo štvrtého resp. piateho miesta strácajú pol hodinu.

Maindru Photo/Speed Energy;

Carlos Sainz na svojom piatom Dakare zaokrúhlil počet víťazných etáp na dvadsať. Najbližšie mu bol ako jeho tieň jazdiaci Nasser Al-Attiyah, po 207 kilometroch bol pomalší o 50 sekúnd. Katarčan sa pritom už od začiatku súťaže sťažuje na nedostatočný výkon Touaregu. Prvým, kto mohol Volkswagen zobrať tento rok víťazstvo bol Stéphane Peterhansel. Proti bol však defekt a tak sa Francúz musel uspokojiť s trojkou. V nasledujúcich dňoch sú na programe duny a s tými má deväťnásobný dakarský šampión skúseností na rozdávanie. Z tretieho miesta stráca necelých šesť minút, štvrtého de Villiersa od neho delí štvrťhodina. Z hry o prvenstvo vypadol Robby Gordon už po smolnom úvode, teraz je mimo súťaž už úplne. Cestou na štart špeciálky prišiel o uloženie predného kolesa a kým sa mu za pomoci za pomoci asistencie podarilo auto spojazdniť, jeho povolený čas uplynul a Gordon bol vylúčený.

Team de Rooy;

Ako metronóm presne jazdiaci Guilherme Spinelli z desiateho miesta viedol armádu súkromníkov na ex-továrenských vozoch. Jeho Mitsubishi za sebou udržalo dotierajúce Nissany Romu, Coxa, Mironenka, Levieilla aj Garafulica. Okolo dvadsiateho miesta prebieha intenzívny boj bugín s jednou poháňanou nápravou. Najlepšie je na tom osemnásty Matthias Kahle, o dve priečky nižšie je s identickým vozom jazdiaci Benat Errandonea. Nasledujú dve nové ľahké buggy Pascala Thomassa (MD Optimus) a Isebelle Patissier (Sadev Nissan). Veľmi dobre si zatiaľ vedie Lucio Alvarez so Subaru Elaion. Minuloročná novinka na Dakare 2010 pohorela, teraz sú v súťaži tri a darí sa im; Marco Bulacia je tridsiaty a Alejandro Sargo päťdesiaty druhý.

McRae ProDakar;

Jun Mitsuhashi je skúsený japonský jazdec, jeden z favoritov triedy T2. Tento rok prišiel o tradičného súpera Xaviera Foja, ktorého nová Toyota sa v očiach technických komisárov nevošla do predpisov pre produkčné vozy. Z čista jasna sa ale objavil súper nový, český nováčik Michael Honda. S Mitsubishi Pajero stráca na Mitsuhashi Toyotu 50 minút a tri priečky v celkovom poradí. Peter Mikula sa po prepade v tretej etape opäť posúva hore, v stredu mu patrila 67. priečka v etape a 105. celkovo.

Dakar Team van Eikeren;

Dá sa povedať, že v kategórii kamiónov sa nedej nič nové. Vladimír Čagin sa v deň 41. narodenín obdaroval prvým miestom v etape a celkom pochopiteľne zostal vo vedení. Druhý bol krajan Firdaus Kabirov, tretí držiteľ slávneho mena Aleš Loprais, štvrtý spoľahlivý rutinér Franz Echter, piaty kamazácky junior Eduard Nikolajev, šiesty „skoročech" André de Azevedo. A presne tak isto vyzerá aj celkové priebežné poradie. Pohromami stíhaní Holanďania prišli už o štyri kamióny a problémy sa nevyhýbajú ani tým zostávajúcim. Tím de Rooy má v prvej desiatke dve Ivecá a na dvanástke DAF Josepha Aduu. Prvý zo siedmych Ginafov je až sedemnásty Talian Claudio Bellina.

Volkswagen Motorsport;

Vlastimil Vildman pri prvom štarte zbiera skúsenosti a ide mu to dobre. V štvrtej etape sa umiestnil na 21. priečke a celkovo je dvadsiaty deviaty. Jeho Liaz náročnú rally zatiaľ zvláda bez akýchkoľvek problémov, stačí bežná údržba. MAN Roberta Randýska, ktorý mal pôvodne plniť asistenčné úlohy pre Zdeňka Sládka. Ten síce skončil, kamión však v súťaži zostal a nachádza sa na 50. mieste. O šesť priečok nižšie nájdeme jediného Slováka za volantom kamiónu Pavla Faška.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri