Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Dramatický začiatok súťaže

Monday, 03. 01. 2011 - 13:32, Michal Kostka   

Dakar 2011: Dramatický začiatok súťaže

2. etapa ( Buenos Aires - Victoria - Cordoba)
spojovací úsek: 566 km, meraný úsek: 192 km pre motocykle / 222 km pre automobily

Po novoročnom slávnostnom štarte a prejazde z Buenos Aires do Victorie, čakala účastníkov 33. ročníka dakarskej rally v prvý skutočne súťažný deň celkom 758 km dlhá etapa (pre 200 súťažiacich na motorkách a quad) a 788 km pre zvyšok štartového poľa, zahŕňajúce osobné automobily a kamióny.

Na 566 km dlhom prejazde na štart prvého meraného úseku sa ukázalo, že Dakar nie je len o čo najrýchlejšom prejdení meraných úsekov a že aj zdĺhavé prejazdy po spevnených cestách dajú súťažiacim a technike mnohokrát poriadne zabrať.

ASO;

Ako prvý sa o 14:00 miestneho času vydal v ústrety prvým ostrým kilometrom španielsky jazdec Marc Coma, nasledovaný minuloročným víťazom Cyrilom Despresom a čílskym miláčikom Franciscom „Chaleco" Lopezom. Prvá etapa v sebe zahrňovala ako rýchle a nebezpečné úseky, tak aj veľmi náročné technické pasáže, s ktorými si najlepšie poradil Despresov tímový kolega Portugalčan Ruben Faria, ktorý tak nadviazal na víťazstvo v poslednej etape minulého ročníka. V cieli bol Faria o 29 sekúnd rýchlejší ako jeho slávnejší kolega, ale na čele výsledkovej listiny sa dlho nezohrial, lebo mu bola pridelená minútová penalizácia, ktorá ho poslala za minuloročného víťaza Despresa. Faria si v cieli trať samozrejme veľmi pochvaľoval, podľa jeho názoru bola svojim profilom veľmi podobná súťažným tratiam jeho rodného Portugalska, čo dokonale využil. Tímový kolega Despres sa podľa vlastných slov na trati prvého meraného úseku bavil a to aj napriek tomu, že bol povrch v mnohých miestach veľmi klzký. "Dnešný deň pre mňa začal naozaj veľmi skoro, vstávanie vo tri hodiny ráno nie je práve najlepšia, ale nakoniec som sa s tým v pohode vyrovnal. Najhoršie na dnešnom dni, bol dlhý prejazd," vyhlásil francúzsky favorit na víťazstvo.

ASO;

 Na treťom mieste dokončil etapu Marc Coma, ktorému vo výsledkoch kryje chrbát jeho tímový kolega a krajan Juan Pedrero Garcia. Taktiež Coma bol s výsledkom spokojný a pochvaľoval si dobrú otváracej etapu. Na prvých štyroch miestach sa teda umiestnili jazdci na motocykloch KTM, nasledovaní Paulom Goncalveson na BMW, Američanom Streetom s Yamahou a Čiľanom Lopezom s Apriliou, ktorý sa zaiste teší predovšetkým na druhú časť rally v jeho rodnej krajine. Ôsmy bol Brazílčan Zé Helio s BMW, ktorý v štartovej listine nahradil zraneného Davida Fretigného, s ďalšou Yamahou nasledoval Jordi Viladoms a na desiatom mieste Holanďan Frans Verhoeven. Veľmi rozčarovaný bol z priebehu prvej etapy jeden zo spolufavoritov Pal-Anders Ullevalseter, ktorý doviezol svoj stroj KTM až na 29. mieste, za čo podľa jeho slov môže predovšetkým fakt, že si stále nezvykol na svoj nový motocykel, s ktorým sa bude ešte nejaký čas zžívať.

ASO;

Výborné výkony z minulého ročníka potvrdzuje slovenský jazdec Štefan Svitko, ktorý dokazuje, že 13. miesto z roku 2010 nebola žiadna náhoda a po dnešnom dni figuruje na 17. priečke. Lepším z dvojice Čechov bol dnes David Pabiška, ktorý obsadil 35. pozíciu, len tri priečky za svojím tímovým kolegom Slovákom Ivanom Jakešom, ktorý v prachu netrafil cestu s skončil v drôtenom plote. Vinou tejto nehody tak klesol v priebežnom poradí, ale v nasledujúcej dnes by mal bez problémom pokračovať. Druhý český zástupca v jednej stope, Jan Veselý z Czech Dakar Teamu dorazil do cieľa na hranici prvej stovky, na 96. mieste. Ďalší zo slovenských zástupcov, dakarský nováčik Radek Matoška, po problémoch so zadnou pneumatikou okupuje v priebežnom poradí až 165. priečku.

ASO;

Najmä pre českých fanúšikov je veľmi príjemný pohľad na výsledkovú listinu quadov, na prvých dvoch miestach sa vo výsledkoch objavujú české vlajky a to zásluhou nestarnúceho matadora Josefa Macháčka a jeho tímového kolegu Martina Plechatého. Na treťom mieste za českou dvojicou dojazdil argentínsky jazdec Sebastian Halpern. Všetci argentínski fanúšikovia však s napätím sledovali situáciu okolo domáce hviezdy a minuloročného víťaza Marcosa Patronelliho, ktorý do meraného úseku vyrazil s veľkým oneskorením, spôsobeným problémami s elektrikou na jeho štvorkolke. Mnohí sa obávali jeho odstúpenie a problémy dávali na vrub Patronelliho zraneniu z konca novembra, kvôli ktorému nie je minuloročný víťaz v optimálnej pohode a kondícii. Patronelli nakoniec prekonal technické problémy aj šmykľavú trať a svoj stroj doviezol do cieľa na predbežnom 8. mieste. Na dnešný deň chce však veľmi rýchlo zabudnúť a sústrediť sa na útok na predné priečky, kam nepochybne patrí. Druhý z bratov Patronellihových Alejandro došiel na piatom mieste. Kategória quadov prišla hneď v prvej etape o jedného z favoritov a to o Poliaka Rafala Sonika idúceho na quade z dielne Josefa Macháčka. Sonik nezvládol rýchlu a šmykľavú trať, havaroval a musel zo súťaže predčasne odstúpiť.

ASO;

V kategórii automobilov je pri pohľade na výsledkovú listinu po prvej etape zrejmé rozloženie síl v štartovom poli. Prvých 7 miest obsadili automobily nemeckých značiek. Za obhajobou minuloročného prvenstva rázne vykročil Carlos Sainz s Volkswagenom, ktorý si jazdu po tratiach rally štýlu užíval. Prvý meraný úsek prirovnal k rally súťaži vo Veľkej Británii, ktorá je typická svojím blativým a klzkým povrchom, ktorý sme mohli vinou dažďových prehánok vidieť aj v Argentíne. Na druhom mieste po dnešnej etape figuruje rekordér v počte dakarských víťazstiev Stéphane Peterhansel s BMW, ktorý zaostal za svojím rivalom o 1 minútu a 31 sekúnd. "Bol to skutočne ťažký štart do súťaže, ale aj veľmi pekný. Prvá časť bola dosť rýchla, ale potom sme museli kvôli búrke, ktorá urobila trať klzkou, spomaliť a dávať pozor, aby sme nejakou chybou výrazne nestratili. Auto sa nedalo vôbec ovládať, bolo to ako keby ste jazdili po vajciach," komentoval dnešný deň francúzsky jazdec. Bude veľmi zaujímavé sledovať súboj týchto dvoch jazdcov, ikon motoristického športu, pilotujúcimi automobily konkurenčných nemeckých značiek a sponzorovanými konkurenčnými spoločnosťami vyrábajúcich energetické nápoje.

ASO;

Do boja o stupienok najvyšší sa samozrejme bude chcieť zaradiť aj minulý rok "o chlp" druhý Katarčan Nasser Al-Attiyah, ktorý nijako výrazne za svojimi súpermi nezaostal a prenocuje na tretej pozícii. Aj on podľa jeho slov predovšetkým nechcel urobiť zbytočnú chybu hneď v úvode súťaže a zvolil tak pokojnejšie tempo. Za Al-Attiyom sa zoradili jeho zostávajúci dvaja kolegovia s automobilmi VW Marc Miller a Giniel De Villiers, ktorým na chrbát dýcha dvojica BMW Poliak Krzysztof Holowczyc a Argentínčan Orlando Terranova. Prvým nenemeckým autom v cieli bol Hummer Američana Robby Gordona, ktorý však na prvého Sainza stratil cez 11 minút. Trať jeho vozu vôbec nevyhovovala a keď prišiel na rad dážď, dostal sa sebavedomý americký jazdec ešte do väčšej nevýhody, pretože jeho Hummer je oproti najväčším konkurentom ochudobnený o náhon na všetky štyri kolesá a Gordon tak mal plné ruky práce, aby svoje vozidlo na trati udržal.

ASO;

Veľkým sklamaním začala dakarské premiéra vozidla Mini pilotovaného Francúzom Chicherit, ktorý stratil na prvého Sainza takmer hodinu a skončil hlboko v poli porazených. "Je to naozaj ťažké, takto sme si začiatok vôbec nepredstavovali. Už po troch kilometroch sme mali problémy s chladením a 30 km pred cieľom som bol nútený zastaviť, pretože sa brzdové dosky zasekli do disku a nebolo možné ďalej ísť. Museli sme zastaviť a problém odstrániť. Nevýhodou je tiež fakt, že v zajtrajšej horskej etape nebudeme môcť predbiehať pomalšie idúce autá a opäť stratíme," povzdychol si sklamaný Chicherit.

ASO;

Medzi českými posádkami sa najviac darilo nováčikovi Michaelovi Hondovi, ktorý zajazdil výborný výsledok a v celkovom poradí mu patrí 44. priečka, čo je však dôležitejšie, je 4. priečka medzi vozmi triedy T2. Dúfajme, že nenasadil príliš vysoké tempo a svoj vynikajúci vstup do súťaže bude v nasledujúcich dňoch potvrdzovať. Zdeněk Sládek s Miloslavom Janáčkom, idúci s Hummerom H3 EVO z dielne Miroslava Zapletala, sa kvôli problémom s elektrikou umiestnili na 54. mieste, čo nie je určite zlé, ale sám Zdeněk iste vie, že tento automobil má na oveľa viac. Dôležité však je nerobiť zbytočné chyby v prvých etapách a poriadne sa zžiť s autom a prostredím a postupne pridávať. Snáď táto posádka naplní svoj potenciál a bude už len stúpať výsledkovú listinou nahor. Tretí z českých jazdcov v automobiloch, Peter Mikula dojazdil so svojou Toyotou na 94. mieste.

ASO;

O tom ako môže byť prejazd zradný sa dnes okrem Marcosa Patronelliho presvedčil aj holandský pilot kamiónu Wulfert Van Ginkel, ktorý prevrátil svoje vozidlo na bok na argentínskej diaľnici a závod pre neho skončil ešte skôr, než vôbec začal, pretože neodjazdil ani jeden ostrý kilometer. Oveľa lepšie na tom nebol ďalší z favoritov a krajan Gerard De Rooy, ktorý prešiel len 72 km. Po jednom skoku si obnovil zranenie chrbta a rozhodol sa ďalej nepokračovať. Čierny vstup do súťaže v holandskom tábore zavŕšil Hans Bekx, ktorý podobne ako van Ginkel položil svoj DAF na bok a skončil. Po odstúpení holandských spolufavoritov, ktorí mali byť tými, kto bude preháňať neporaziteľné ruské Kamazy, ostane táto úloha na pilotoch českých Tatroviek.

ASO;

Po prvej etape je za nekompromisným "Cárom" Vladimírom Čaginom, ktorý si dnes pripísal päťdesiate siedme etapové víťazstvo na najťažšej rally sveta, žltá Tatra Aleša Lopraisa ktorý ukázal, že to s útokom na stupne víťazov myslí vážne. Na tretiu pozíciu odsunul ďalšieho ruského velikána Firdausa Kabirova a so štvrtou priečkou sa musel uspokojiť ďalší Rus Eduard Nikolajev. Bolo by však predčasné robiť po prvej etape nejaké závery, spomeňme ako neslávne skončila Lopraisova púť v minulom roku. Snáď sa tento rok podobným chybám vyvaruje a bude ruským Kamazom vyrovnaným súperom.

KM Racing;

Ďalší z českých zástupcov Marek Spáčil doviezol do cieľa svoju žiarivo zelenú Tatru na sľubnom 6. mieste a potvrdzuje veľký potenciál ako posádky, tak vozidla so štartovým číslom 509. Bohužiaľ o poznanie horšie sa darilo tímovému kolegovi z Czech Dakar Teamu Martinovi Kolomému, ktorý sa po sľubnom začiatku prepadol takmer až na koniec závodného poľa na 47. miesto. Na vine bol defekt pneumatiky a následný výlet mimo trať. Dúfajme, že Martin bude môcť v nasledujúcich etapách začať stíhaciu jazdu, aby sa vrátil na také pozície, na ktoré patrí. Na 25. mieste je Robert Randýsek s MANom a na 39. mieste je dakarský debutant Vlastimil Vildman s Liazom.

Autor: mCH, www.rally-raid.eu



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri