Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

Dacia Sandero Stepway 1,6 dCi

Monday, 01. 02. 2010 - 11:12, Ivan Václavík   

Dacia Sandero Stepway 1,6 dCi

Vydarený dizajn päťdverovej karosérie obľúbeného modelu Sandero, zdôraznený nárazníkmi, plastmi okolo blatníkov, pozdĺžnymi strešnými nosičmi a ďalšími drobnými vylepšeniami, pozdvihol Sandero Stepway na najvyššiu priečku značky Dacia z hľadiska výzoru. K zaujímavému imidžu prispievajú aj zatmavené hlavné svetlomety, 16“ hlíníkové disky a koncovka výfuku. To všetko dostanete v štandardnej výbave.

dacia-sandero-stepway-n2129g.jpg

Na druhej strane interiér zapôsobí v prvom momente deprimujúco, ako pohľad do vyjedenej kuchyne. Sandero Stepway síce má všetky základné prístroje vrátane klimatizácie a elektrického ovládania predných okien, ale volant sa nedá posúvať – je pevne stabilizovaný v jednej polohe, vonkajšie zrkadlá sa nastavujú manuálne, rovnako tak sa sťahujú zadné okná. Ani sedadlá sa nedajú nastaviť výškovo a vysoká radiaca páka pôsobí ako strom na vyprahnutej rovine. Žiadny z vymenovaných prvkov sa v prípade Sandera Stepway nedá objednať ani za príplatok.

dacia-sandero-stepway-panel-n2122g.jpg

Navyše je v kabíne hlučný ventilátor a pri otváraní zadných dverí si treba dať pozor na prečnievajúcu hornú časť. Nepraktické je tiež odisťovanie podpery prednej kapoty v motorovom priestore. Všetko sú to drobné nedostatky – avšak ľahko odstrániteľné.

Kufor má v základnom objem 320 litrov a po sklopení operadiel zadného sedadla sa zväčší na 1200 litrov. Dĺžka batožinového priestoru v základnom usporiadaní je pri podlahe 800 mm a  pri posunutí sedadla spolujazdca dopredu sa môže po sklopení jeho operadla predĺžiť až na 1 700 mm. Väčšia svetlá výška síce prospieva vozidlu v teréne, ale nepríjemne zvyšuje nákladovú hranu kufra až na 800 mm nad zemou.

dacia-sandero-stepway-n2128g.jpg

Výplne dverí i prístrojový panel sú z tvrdého plastu a interiér pôsobí pomerne neosobne. Určite nikoho nenadchne plechový zvuk pri zatváraní dverí, ani absencia informačného displeja. Na dnešnú dobu miniatúrne ramienka stieračov pôsobia archaicky, veľké čelné sklo by si zaslúžilo dlhšie lišty. Strohé vybavenie interiéru zrejme zapôsobí ako sprcha studenou vodou, ale z praktického hľadiska  je Dacia Sandero Stepway účelne konštruované auto pre podnikateľov i skromne založené rodiny.

dacia-sandero-stepway-motor-n2126g.jpg

Zákazník si môže vybrať buď benzínový 4-valcový motor s objemom 1,6 litra (64 kW/90 k) alebo turbodieselový 1,5 dCi (50 kW/68 k), ktorý nám importér poskytol na test. Počas jazdy sme ocenili len mierny hluk v kabíne, príjemný a dobre vyladený podvozok spoľahlivo filtroval nerovnosti terénu a napriek miernemu nakláňaniu vysokého auta v zákrute sme pri rýchlom prejazde udržali Stepway vo zvolenej stope. Brzdy reagujú dostatočne účinne Ani na diaľnici sme nemali problémy, výborná je imunita karosérie na bočný vietor, ale zrýchlenie – vzhľadom na malý krútiaci moment – je slabinou tohto SUV. A to aj napriek tomu, že zaberú štyri kolesá naraz.

dacia-sandero-stepway-n2128g.jpg

Na zľadovatenom povrchu však štvorkolka poskytne neoceniteľné služby. Svetlá výška 175 mm dovoľuje vojsť aj do stredne ťažkého terénu. Doslova sme si vychutnali jazdu po prašnej poľnej ceste a v zasneženom teréne; vďaka dobrému podvozku sme získali celkom príjemné zážitky. Napokon sme zakončili testovanie s dojazdom 800 km.
Metalizovaný červený lak na testovanom modeli je za príplatok, no jednoznačne dodáva autu dobrý look. Hoci Dacia Sandero Stepway nepredstavuje rýdze SUV, na prvý pohľad ním je. V každom prípade je najkrajším modelom rumunskej automobilky v súčasnosti. Aspoň podľa nášho názoru.

dacia-sandero-stepway-n2127g.jpg

Základné technické údaje testovaného vozidla

Dacia Sandero Stepway 1,6 dCi
Objem motora (cm3)    1 461
Výkon (kW/k)        50/68
Krútiaci moment (Nm)    160
Max. rýchlosť (km/h)    150
Zrýchlenie 0 – 100 km (s)    17,7
Kombinovaná spotreba (l/100 km) 5,3

Cena testovanej verzie 10 890 €   
Základná verzia 9 490 €

+ Plusy
Nízka cena v pomere k úžitkovej hodnote
Podvozok dobre tlmí nerovnosti
Prijateľný (nízky) hluk v kabíne

- Mínusy
Plechový zvuk pri zatváraní dverí
Strohé vybavenie interiéru
Volant bez možnosti nastavenia



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri