Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné

Cestní skútristi opäť roztočili tohtoročný kolotoč pretekov

Tuesday, 29. 04. 2008 - 00:13, T. Szabosi   

Cestní skútristi opäť roztočili tohtoročný kolotoč pretekovV dnešnú sobotu, 26. apríla 2008 odštartovala Slovenská Asociácia Skútrov novú športovú sezónu 2008 a to vytrvalostnými pretekmi družstiev Scooter Endurance na motokárovom okruhu Karting teamu 2001 v Dunajskej Strede. Tohtoročnou novinkou je aj Pionier Cup. SAS ho organizuje spolu s jeho zakladateľom, nitrianskym mototoklubom Fénix, a ktorý bude súčasťou všetkých vytrvalostných pretekov Scooter Endurance počas celej sezóny.

Športové predpoludnie sa nieslo v prípravách na samotné preteky, jazdci absolvovali zoznamovacie a merané tréningy, v ktorých si vyjazdili svoje pozície na štartovacom rošte.

V Pionier cup-e nakoniec štartovalo 13 jazdcov v dvoch 15 minútových rozjazdách. Títo chlapci jazdia na staručkých socialistických, no poupravovaných a vytunovaných, pionieroch a mustangoch, ktoré miestami už originál ani nepripomínajú, no o to väčšia bojovnosť a súťaživosť srší z oči jazdcov. O prvú a druhú pozíciu bojovali v oboch rozjazdách systémom štart-cieľ synovec a strýko Patrik a Pavol Gavlíkovci a tretiu pozíciu si vyjazdil Juraj Mladý.

Aj družstvá skútristov čakala veľká zmena. Z pôvodnej vytrvalostnej dva a pol hodinovky krúženia po okruhu abslovovali najprv 24 minútovú prvú rozjazdu a potom ich čakala druhá v dĺžke 1 hodina 24 minút + 2 kolá. Na štartovaciu čiaru sa kvalifikovalo 17 posádok v triedach 50 Street, 50 Sport, Racing a Open. Obe jazdy boli odštartované systémom Le Mans.
V prvej rozjazde zradila zapaľovacia sviečka potenciálnych favoritov Martina Nemčoviča a Libora Bučeka zo šenkvického LTM Racingu, no Martin nestratil duchaprítomnosť a pokazený skúter dotlačil do cieľa, čo ich v celkovom poradí pretekov zosadilo na tretiu priečku, no ich excelentná jazda v druhej rozjazde znamenala prvenstvo v najsilnejšej kategórii Open.
Na druhom mieste v celkovom poradí sa umiestnil B2L Team, zmiešaná trenčiansko – šenkvická posádka Dušan Predanócy s Marekom Dugovičom. Vo svojej triede Racing potvrdili svojou stíhacou jazdou suverénne víťazstvo.
Jazdcovi bratislavského Promo Racing Teamu, Viktorovi Vodanskému, minuloročnému víťazovi zjavne chýbal jeho stabilný partner Martin Čermák, ktorého v týchto pretekoch zaskakoval Tomáš Pátek, no vďaka problémom šenkvičanov z LTM Racingu si nakoniec vyjazdili v celkovom poradí prvé miesto, no v triede Open skončili na druhom mieste.

Skútre a zdravá súťaživosť priťahujú aj nežnejšie pohlavie. Svojim štartom to potvrdila aj „nováčička“ Promo Racing Teamu, Sylvia Beňová, ktorá si spolu s Michaelom Tóthom vyjazdila prvenstvo v najslabšej skútrovej kubatúre 50 Street, v tzv. „leštenkách“. Trenčanka Miriam Pipasová, jazdiaca v tej istej kategórii, preteky nedokončila, zradil ju jej stroj.

Vytrvalostné preteky Scooter Endurance a aj Pionier cup mali správnu hladinu adrenalínu a súťaživosti a celá športová sobota v Dunajskej Strede bola dôstojným zahájením sezóny cestných skútrov, ktoré si z roka na rok získavajú viac a viac priaznivcov.

Maroš Palesch
hovorca SAS


Scooter

Pionier
Po triedach





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri