Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Bude Loeb pokračovať na Dakare?

Saturday, 12. 01. 2019 - 09:20, Ľuboš Kašický   

Bude Loeb pokračovať na Dakare?

V kokpite deväťnásobných majstrov sveta prekonávajú krízu. Rozhodnú sa pokračovať, alebo odstúpiť a odcestovať už do Monte Carla?

 

Po štvrtej etape bolo v kokpite Loeba a Elenu poriadne dusno. Daniel Elena mal toho plné zuby a odmietal pokračovať. „Dostali sme tri defekty a pri tom poslednom sme už museli vymeniť koleso za to, ktoré malo najmenej poškodenú pneumatiku,“ vysvetľoval Loeb. Posádka teda pokračovala s defektom a do cieľa došla len na troch kolesách. Na Monačana Elenu doľahla skepsa a Loeb ho musel presviedčať, aby pokračovali. „Uhovoril som ho, že dáme ešte jednu etapu a potom sa uvidí. Napokon, veď aj tak sa musíme vrátiť späť do Arequipa,“ pokračuje Sebastien Loeb.

ap-q111-loeb.jpg

Piatková piata etapa z Tacna/Moquegua (autá a motorky mali iné trasy) uzatvárala druhou časťou maratónsku etapu a pre posádky, ktoré bivakovali bez pomocného personálu, čakala najdlhšia trasa tohtoročného Dakaru (776 km/345 km). Najrýchlejšie zo všetkých automobilov ju zvládla posádka Loeb s Elenom, kde sa Francúz snažil presvedčiť spolujazdca výkonom, aby pokračovali. Uvidíme v nedeľu, po oddychovej sobote, či sa mu to podarilo. V cieli však tvrdil: „Deň sa nám vydaril. Tlačili sme od štartu až do cieľa. Neurobili sme žiadnu chybu a vyhli sa nám defekty. Jednoducho perfektný deň,“ usmieval sa Loeb, ktorého tento výsledok posunul na priebežne piate miesto so stratou 40 minút na lídra Al-Attiyahu. Katarčan veľa nestratil, pretože došiel v etape na druhom mieste a vedenie pred Peterhanselom si upevnil. „Seb odviedol perfektnú prácu, no my sa sústreďujeme na Stephana (Peterhansela), ktorý je pre nás nebezpečnejší. Dnes preto môžeme byť spokojní,“ nešťažoval sa Nasser Al-Attiyah.

ap-q752111-peterhansel.jpg

„Urobili sme chybu,“ vysvetľoval svoju stratu Peterhansel, ktorý vbehol do veľkej jamy. „Stratili sme veľa času. Beriem však vinu na seba, pretože môj nový spolujazdec za celú etapu neurobil chybu. Ideme ďalej. Máme pred sebou odpočinkovú sobotu, sme druhí priebežne a auto je v poriadku. Sme preto naladení pozitívne,“ uzatváral etapu Peterhansel, ktorý po chybe došiel so stratou 26 minút na štvrtom mieste. Celkovo tak jeho strata na Katarčana narástla na 24 minút. Pred druhou polovicou súťaže je to však stále všetko otvorené.

ap-w11-sunderland.jpg

Motorkách sa konečne chytil Angličan Sam Sunderland (KTM), ktorý vyhral piatu etapu a vďaka tomu si veľmi polepšil v priebežnom poradí, keď sa dostal na druhé priečku a na lídra Rickyho Brabca (Honda) stráca iba 59 sekúnd! Brabec mal v piatej etape trochu prblémy a došiel až jedenásty so stratou necelých sedem minút. Slovák Štefan Svitko skončil v etape znova na siedmom mieste so stratou päť minút, no priebežne si zasa polepšil, keď sa posunul na deviate miesto (strata 26 minút). Ivan Jakeš došiel na štyridsiatom mieste a priebežne sa posunul na 38.miesto (strata 5 hodín a 7,5 minúty).

ap-dh2111-svitko.jpg

Sunderland vyhral etapu aj napriek tomu, že sa zastavil pri zranenom Goncalvesovi, ktorý nepekne havaroval. „Keď som uvidel, čo sa Paulovi stalo, tak som musel kričať. Bolo to strašné! Zastavil som, lebo on by to urobil tiež pre mňa. V takom okamihu sú preteky druhoradé. Zastavil som, aby som zistil, či je v poriadku a počkal s ním na vrtuľník. Dúfam, že sa čoskoro uzdraví,“ opisoval situáciu Sam Sanderland.

ap-nx52111-nikolajev.jpg

V kamiónoch ďalej pokračuje Kamaziáda. Nikolajev si víťazstvom v etape upevnil priebežné vedenie a podobne si za ním počínal aj Sotnikov s Kabirovom. Smutnu správou je, že Čech Martin Macík, ktorí ako jediný začal Kamazy naháňať mal v piatej etpe veľke technické problémy a prepadol sa z priebežného štvrtého miesta na koniec štartového poľa. Na štvrté priebežné miesto sa tak posunul Holanďan Gerard de Roy (Iveco), ktorý však na Nikolajeva stráca dve hodiny. Problémy súperov posunuli aj Aleša Lopraisa, ktorý sa po nevydarenom úvode teraz priebežne posunul na šieste miesto, no jeho strata troch hodín mu veľké šance na pódium nedáva.

ap-z252111-lopez.jpg

V Štvorkolkách nič nové a argentínske duol sa už rozrástlo na triou, keď ku Cavigliasovi a Gonzalez Feriolimu pribudol aj Gallego. V tomto poradí dokončili etapu a usadili sa aj na čele priebežného poradia.

Sobota je pre Dakar dňom odpočinku a posádky sa usadili v Arequipe odkiaľ v nedeľu vyštartujú do druhej polovice 41.ročníka dakarskej rely.


Priebežné poradie po 5.etape DAKAR2019
Automobily:
1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Mathieu Baumel (FRA) Toyota 17h19m53s
2. Stéphane Peterhansel (FRA)/David Castera (FRA) Mini Buggy +24m42s
3. Nani Roma (ESP)/Alex Haro Bravo (ESP) Mini Rally +34m33s
4. Kuba Przygonski (POL)/Tom Colsoul (BEL) Mini Rally +38m12s
5. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MON) Peugeot +40m00s
...
Motocykle:
1. Ricky Brabec (USA) Honda 16h51m34s
2. Sam Sunderland (GBR) KTM +59s
3. Pablo Quintanilla (CHI) Husqvarna +02m52s
4. Toby Price (AUS) KTM +03m21s
5. Matthias Walkner (AUT) KTM +06m17s
...
Kamióny:
1. Eduard Nikolaev (RUS) Kamaz 19h45m37s
2. Dmitry Sotnikov (RUS) Kamaz +11m54s
3. Andrey Karginov (RUS) Kamaz +16m45s
4. Gerard De Rooy (NDL) Iveco +01h58m49s
5. Ton Van Genugten (NDL) Iveco +02h15m23s
...
Buggy SxS/UTV:
1. Gerard Farres Guell (ESP) Can-Am 19h57m19s
2. Sergei Kariakin (RUS) BRP +08m31s
3. Reinaldo Varela (BRA) Can-Am +08m53s
4. Rodrigo Javier Moreno Piazzoli (CHI) Can-Am +13m08s
5. Casey Currie (USA) Can-Am +01h36m59s
...
Štvorkolky
1. Nicolas Cavigliasso (ARG) Yamaha 20h57m30s
2. Jeremias Gonzalez Ferioli (ARG) Yamaha +49m30s
3. Gustavo Gallego (ARG) Yamaha +01h05m26s
4. Alexandre Giroud (FRA) Yamaha +02h01m53s
5. Santiago Hansen (CHI) Honda +02h41m15s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri