Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Baja Espana Aragon: Roma a Mitsubishi so ziskom druhého miesta

Tuesday, 22. 07. 2008 - 00:08, Michal Kostka   

Baja Espana Aragon: Roma a Mitsubishi so ziskom druhého miestaSpolu so svojím navigátorom Lucasom Cruzom predstavovali najväčšiu hrozbu pre vedúceho Al-Attiyaha a po celú dobu na neho vyvíjali značný tlak. Ich snaha však bola zbrzdená dvoma piatkovými defektmi a prachom, ktorý sťažoval viditeľnosť počas sobotnej etapy. Napriek enormnej snahe nedokázal Nani Roma s benzínovým Pajerom rovnocenne konkurovať svojmu dieselovému súperovi. „S touto situáciou sa musíme nateraz vyrovnať, vieme však, že všetci v MMSP usilovne pracujú na našej budúcnosti,“ zhodnotil Roma víkendové podujatie.



Nani Roma dobre pozná možnosti nového dieselu, v máji bol s Pajerom MPR14 veľmi blízko víťazstvu na Rali Transiberico. Medzitým spoločnosť Mitsubishi Motors odhalila nové Mitsubishi Racing Lancer MRX09, ktoré v blízkej budúcnosti nahradí mimoriadne úspešný model Pajero.

Najnovšia, intenzívne vyvíjaná, pohonná jednotka sa v rukách Hiroshi Masuoku blysla druhým najrýchlejším etapovým časom v prvý deň Baja Espana. Už v nasledujúcej etape však Pajero MPR14 ukončilo svoju púť v plameňoch. Vo chvíli, keď sa Masuoka snažil vrátiť na trať, na rovnakom mieste ako on, z nej vyletelo ďalšie vozidlo. Od jeho rozpálených bŕzd sa vznietila okolitá tráva a plamene čoskoro pohltili obe vozidlá.



Správa o tejto nehode, pri ktorej našťastie nebol nikto zranený, zastihla tím Repsol Mitsubishi Ralliart len pár minút po tom, čo svoje účinkovanie na súťaži ukončila dvojica Luc Alphand/Gilles Picard. Napriek podozreniu na otravu jedlom sa dokázal francúzsky jazdec držať v čele počas celého prvého dňa. Tesne pred cieľom ho však za hranicu prvej trojky zrazili dva defekty. Nasledujúci deň bola jeho snaha definitívne zastavená poruchou prevodovky.

“Máme za sebou náročný víkend,“ uviedol športový riaditeľ tímu Dominique Serieys. „Snažili sme zo všetkých síl, museli sme však čeliť mnohým problémom, ktoré nám zabránili ukázať náš skutočný potenciál. Všetky tri posádky nabrali v prvej etape časovú stratu kvôli defektom, v druhej boli sužované zvíreným prachom a nakoniec ten Hiroshiho požiar. Nani bojoval až do konca a zaslúžene skončil na druhom mieste. S tejto súťaže si odnášame dôležité ponaučenie do budúcnosti.“



„V sobotu sme žiaľ prišli o Pajero MPR14,“ povedal prezident MMSP SAS Osamu Nakayama. „Sme z toho pochopiteľne rozčarovaní, toto vozidlo však splnilo veľmi dôležitú úlohu pri vývoji nášho dieselu. Absolvovalo viac ako 8000 testovacích a súťažných kilometrov a zohralo tak kľúčovú rolu pri vzniku Racing Lanceru. Môžem potvrdiť, že nové vozidlo je v pokročilej fáze vývoja. V čase, ktorý zostáva do Dakaru 2009, sústredíme všetku našu energiu na to, aby bol Racing Lancer konkurencieschopný.“

Predposledný meraný úsek zaviedol súťažiacich do vyššie položených oblastí na juh od Zaragozy. Nani Roma v ňom získal svoj prvý najrýchlejší čas v súťaži, no uvedomoval si, že len vážne problémy Al-Attiyaha by ho mohli vyniesť vyššie ako na druhé miesto. „Pre Al-Attiyaha bolo dnes jednoduché kontrolovať situáciu,“ uznal Roma. „Pripúšťam, že druhé miesto je lepšie ako súťaž vôbec nedokončiť, my však jazdíme na víťazstvo a priebeh tohtoročnej Baja Espana bol obzvlášť frustrujúci. Najmä keď vidíte, že všetka snaha získať náskok na technických úsekoch vyjde nazmar, akonáhle sa trať zrýchli. Napriek môjmu dnešnému sklamaniu, sú naše vyhliadky do budúcnosti priaznivé.“



Súťažný program tímu Repsol Mitsubishi Ralliart pokračuje štartom na premiérovej Pax Rally v Portugalsku, v termíne od 9. do 14. septembra. Druhá súťaž novovzniknutej Dakar Series sa odohrá v podobnom teréne ako májová Rali Transiberico, na ktorej slávilo triumf Mitsubishi vďaka Lucovi Alphandovi.

Konečné poradie po štvrtom súťažnom dni:
1 Nasser Al-Attiyah/Tina Thorner - BMW X3cc 9:28:58
2 Joan Roma/Lucas Cruz - Mitsubishi Pajero + 9:08
3 Filipe Campos/Jaime Baptista - BMW X3cc + 17:33
4 Leonid Novistsky/Oleg Tyupenkin - BMW X3cc + 55:34
5 Tonnie Van Deijne/Wouter Rosegaar - Mitsubishi L200 + 1:06:40
6 Maurizio Traglio/Sandro Sanesi - Nissan Terrano + 1:14:15
7 Kenjiro Shinozuka/Roberto Di Persio – Nissan Pathfinder + 1:15:11
8 Orlando Terranova/Lee Palmer - BMW X3cc + 1:16:13
9 Jose Hernandez/Xavier Rochera - Mitsubishi Pajero + 1:17:56
10 Fernando Hernandez/Jordi Morales - Mitsubishi Pajero + 1:19:49

Zdroj a foto: Mitsubishi Motors





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri