Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

Automobilové peklo pre Volvo

Friday, 19. 11. 2010 - 08:07, Ivan Václavík   

Automobilové peklo pre Volvo

Na testovacej trati Hällered spoločnosti Volvo Cars posúvajú autá až na hranice ich možností. Testovacia trať Hällered sa nachádza v juhovýchodnej časti Švédska, obklopená nádhernými lesmi, v tichom prostredí. Zrazu sa však les otvorí a pred vami je trať s prezývkou Automobilové peklo - Hällered.

volvo-v-pekle35609-1-5g.jpg

Automobily Volvo tam podstupujú skúšky vo výnimočne náročných podmienkach. V priebehu niekoľkých mesiacov prežijú toľko, ako počas predpokladaného životného cyklu v bežných podmienkach. Na tomto mieste sú komponenty a automobily zajtrajška testované ešte predtým, než sa začne ich oficiálna produkcia.

volvo-c30-v-pekle35607-1-5g.jpg

Počas testu životnosti vozidlo najazdí 160 000 kilometrov v sťažených podmienkach v období kratšom ako jeden rok. Teda ekvivalent štyroch kompletných okruhov okolo Zeme.

 147438.jpg

V testovacom stredisku je 15 rôznych tratí, kde sa Volvo stretne so všetkým, čo by mu mohlo prísť do cesty počas normálnej prevádzky. Na hlavnej trati krúži auto po okruhu až na limite, v rýchlostiach cez 250 km/h. Na ďalších testovacích úsekoch skúšajú skúsení šoféri jazdnú stabilitu a podvozkové komponenty v najprudších zákrutách. Testovací jazdci opotrebujú ročne až 2000 pneumatík.

 untitled-1-180.jpg

V stredisku sú aj trate, kde jazdia testované vozidlá s pohonom všetkých kolies v extrémnych terénnych podmienkach. A na 5 km diaľničného úseku sa nachádza niekoľko rozdielnych povrchov, presne tak, ako na verejných komunikáciách.

volvo-xc60-33693-1-5g.jpg

Zároveň počas testovania otestuje prúd slanej vody na trati ochranu karosérie proti korózii. Na agresívnych povrchoch musia odviesť veľmi tvrdú prácu pružiny a tlmiče. Nechýba ani severská špecialita, akou sú prašné cesty, ktorá poriadne preverí jazdné vlastnosti.

volvo-c30-side-impact-2.jpg

V centre testujú tiež aktívnu bezpečnosť vozidiel. Špeciálne zariadenia boli vyvinuté len kvôli testovaniu systému na detekciu chodcov Pedestrian Detection, ktorý identifikuje postavy chodcov a aktivuje brzdy v prípade, že vodič nereaguje načas.

volvx6c-14.jpg

Na testovaní sa podieľa 75 vodičov, ktorí sú veľmi dobre vytrénovaní v technike jazdy a každý z nich najazdí približne 100 000 km ročne v rámci svojej práce. V dielňach a servisných staniciach vykonávajú mechanici úpravy na vozidlách non stop počas celého roka, aby sa práce na testovaní nezastavili. Testovacie vozidla musia vždy fungovať, pričom na najtvrdšie testy sú pripravené nové autá.

37521-hi-rearinertia.jpg



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri