Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Armin Schwarz na Transsyberia Rally 2008: Opäť prví

Thursday, 17. 07. 2008 - 00:04, Michal Kostka   

Armin Schwarz na Transsyberia Rally 2008: Opäť prvíS mojím navigátorom Andi Schulzom máme za sebou naozaj dobrý deň. Zo 672 pomerne ťažkých kilometrov bolo meraných rovných 50. My sme ich zvládli najrýchlejšie a o 55 sekúnd sme porazili katarsko-taliansku posádku Adel Abdulla/Norbert Lutteri. Talianski kolegovia Antonio Tognana/Carlo Cassina, s ktorými sa poznám ešte z čias pôsobenia vo WRC, skončili štvrtí so stratou 70 sekúnd. Deväť najrýchlejších časov majú na svojom konte tímy Porsche.



Piata etapa bola rýchla a priamočiara, nie príliš náročná, ideálna pre nás aj Cayenne. Byť uprostred Sibíri a vedieť, že nás čaká Mongolsko - to je fascinujúce dobrodružstvo. Radosť nám trochu kazí strata viac ako 34 minút na vedúceho Pedra Gameira. Rozdiel to veru nie je malý. Najviac času sme stratili hneď v prvý deň rally, keď sme zapadli do bahna. Vtedy sme sa čelo klasifikácie strácali viac ako 57 minút, čiže sa nám podarilo stiahnuť už 23 minút z Pedrovho náskoku. Chudák Pedro dnes strávil v bahne 11 minút.

Poznatky z minuloročnej Transsibírskej rally využili v Porsche na zlepšenie vlastností modelu Cayenne S Transsyberia. Obutie zaobstarali pneumatiky BF Goodrich, ktoré poznám z amerického off-road seriálu SCORE. Optimalizované bolo vzduchové pruženie, systém automatickej stabilizácie vozidla PDCC aj diferenciály. Mimo to boli použité aj špeciálne súťažné tlmiče.



Šesťstupňová automatická prevodovka, krátke prevody a silný 4.8 litrový osemvalec zostali nezmenené. Motor ponúka výkon 385 konských síl (283 kW), maximálny krútiaci moment 500 Nm je k ispozícii už pri 3500 otáčkach. Porsche Cayenne S Transsyberia je skvelý súťažný off-road, čo je priam neuveriteľné keďže sa jedná o takmer sériové vozidlo.

Zajtrajšia šiesta etapa nás z Omsku zavedie do Novosibirsku, kde si naposledy vychutnáme nocľah v hotelovej izbe. Ďalej nás čakajú už len noci v stane - a na to sa skutočne teším.



Transsyberia Rally 2008, 5.etapa: Tjumen - Omsk, meraný úsek 50 km., celkovo 672 km.

Víťazná etapa pre Schwarza a Porsche

Prvý nemecký tím v zložení Armin Schwarz/Andreas Schulz vyhral dnešnú piatu etapu Transsibírskej rally. Na rýchlej šotolinovej trati si so stratou 50 sekúnd vybojovala druhé miesto posádka katarského tímu Adel Abdulla/Norbert Lutteri, o ďalších 15 sekúnd zaostala talianska dvojica Antonio Tognana/Carlo Cassina.

Etapový víťaz Armin Schwarz v cieli žiaril spokojnosťou: „Krásna etapa. Trať tohotoročnej rally ponúka pestrú zmes najrozmanitejších etáp a jej tvorcom patrí veľká vďaka. Svoje dnešné víťazstvo venujem nedávno zosnulému Ove Anderssonovi. Po dlhé roky bol mojím šéfom v Toyote. Na uctenie si jeho pamiatky som dnes súťažil s čiernou páskou na ruke.



Nie všetci účastníci Transsibírskej rally mali dôvod na radosť. Kees Nierop/Laurence Yap z kanadského tímu odstúpili po poruche prevodovky. Pre dvojicu Martin Rowe/Richard Tuthill skončilo účinkovanie v rally po 29 kilometroch piatej etapy. Zo zatiaľ nezistených dôvodov ich Cayenne zhorelo do tla. Obaja jazdci z dramatickej situácie našťastie vyviazli bez ujmy, rovnako tak aj ich batožina.



Na čele klasifikácie zostáva aj po piatej etape portugalský tím Pedro Gameiro/Pedro Fugueiredo. Kvôli chybe v navigácii stratili 11 minút na Arminov víťazný čas. Pedro Gameiro neskrýval svoje rozčarovanie: „Dnešok skrátka nebol naším dňom. Nevedeli sme nájsť správny smer, zapadli sme. Na pevnú zem nám pomohol Lars Kern, jeho pomoc si veľmi cením.“



Na druhú priečku v celkovom poradí sa posunul katarský tím Said Rashi Al Hajri/Tim Trenker, prvých osem miest patrí vozidlám Porsche.

Vyjadrenia pilotov tímov Porsche:


Lars Kern: „Z jazdeckého hľadiska to bola priam rozprávková etapa. Ani to nám však nepomhlo, keďže sme neustále blúdili. Dnes nám to skrátka nešlo.“

Adel Abdula: „Výborná etapa. Nespravili sme žiadnu chybu v navigácii, na trati špeciálky sme predbehli štyri vozidlá. Ku koncu etapy som zvoľnil tempo s úmyslom šetriť auto.“



Eddie Keng: „Dnešná etapa nám sadla. Porsche je stále celé, našli sme všetky checkpointy a pritom šetrili auto. Do cieľa sme tak dorazili bez zbytočnej námahy.

Šiesta etapa z Omsku do Novsibirku meria 712 kilometrov, meraný úsek má 78 kilometrov a je najdlhší v tomto ročníku Transsibírskej rally.

Poradie po 5. etape:
1. Gameiro/Figueiredo - Team Portugal - Porsche 3:16.02
2. Al Hajri/Trenker - Team Middle East - Porsche + 0:01.20
3. Tognana/Cassina - Team Italy - Porsche + 0:05.14
4. Lavieille/Borsotto - Team France - Porsche + 0:05.16
5. Kern/van Kan - Team Germany 3 - Porsche + 0:05.44
6. Schwarz/Schulz - Team Germany 1 - Porsche + 0:34.29
7. Levyatov/Talantsev - Team Russia 1 - Porsche + 1:10.09
8. Pfeil-Schneider/Steuer - Colombian Arrow - Porsche + 1:27.52
9. Baier/Steinbring - Teambuctou - Toyota + 1:46.01
10. Abdulla/Lutteri - Team Qatar - Porsche + 1:55.21

Foto: © Transsyberia Rally 2008 powered by Sony Ericsson/REBEL Media.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri