Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Race: Bekxov skvelý štart do Nového roka

Tuesday, 06. 01. 2009 - 15:16, Michal Kostka   

Africa Race: Bekxov skvelý štart do Nového rokaKeď počas brífingu predpokladal René Metge aj nejaké prekvapenie, zrejme ani netušil ako blízko je pravdy. Po prvý raz od zákazu prototypov v kategórii kamiónov dokázal v etape zvíťaziť jeden z týchto ťažkotonážnych šprintérov.

Tento husársky kúsok má na svedomí Hans Bekx na voze DAF. Tím de Rooy dokonca mohol v etape získať celkové „double“, lídra tímu Jana de Rooya však päť kilometrov pred cieľom zastavila porucha na riadení. Nevyhnutná oprava zabrala posádke tridsať minút, do cieľa dorazilo Iveco so stratou 18 minút na Bekxa. Aj tak bol však legendárny Holanďan rýchlejší než všetci jazdci na motorkách. Tretiu priečku si vybojoval Miklós Kovács na Scanii, štvrtý, čiže posledný bol Giacomo Vismara s malým Unimogom. Totožné sú pozície štvorice kamiónov aj v celkovom poradí, rozdiel medzi prvým a posledným je jedna hodina a devätnásť minút.



V cieli gratuloval Bekxovi aj Jean-Louis Schlesser, ktorý sa pomaly začínal obávať o svoje vedenie v rally. Etapa sa stala korisťou Andreja Ivanova a zo Schlesserovho náskoku ubudli ďalšie tri minúty. Francúzova časová strata mala svoje opodstatnenie a tým bol poškodený disk kolesa. Divil sa tomu aj samotný pilot modrej buggy: „Od začiatku etapy sa vozidla správalo čudne. S Arnaudom sme sa snažili nájsť príčinu, stratili sme pár minút, kým sme zistili že treba vymeniť koleso. Celkovo sme si nepohoršili, musíme si však dávať pozor na Ivanova... a teraz už aj na kamióny.“

Napriek problémom s tlmičmi sa na tretiu priečku pretlačil francúzsko-marocký tím Lethier-Pellen na Toyote. Celkovo im patrí piata priečka, čo je však hlavné, opäť o malý kúsok zmenšili stratu na Artema Varencova, vedúceho jazdca triedy T2. Medzi nich sa v celkom poradí votrel Abdelhamid Abouyoussef na buggy. Prvým odpadlíkom sa stala posádka otca a syna Lorenziniovcov, ich púť sa skončila práve v tretej etape.



V kategórii motocyklov sa do etapy púšťal s obavami vedúci Juan Manuel Pellicer. V roku 2006 mal práve tu škaredý pád, tentoraz však všetko išlo hladko a na motorku mu pribudol druhý víťazný zárez. Druhý v etape a druhý celkovo je Arnaud Jacquart na výkonnej KTM 690, tretie miesto si obhájil Thomas Schattat. Za zmienku stojí aj dvojica francúzskych dobrodruhov idúcich bez stresu z meraného času v kategórii Raid. Laurent Casters (KTM 450 EXC) a Marc Berinstain (Suzuki 400 DRZ) absolvovali zhruba osemdesiat percent tretej etapy po súťažnej trase a majú v pláne dostať sa až do Dakaru.

Štvrtá etapa vedúca v okruhu okolo Fort Bou Jerif musela byť kvôli výdatným dažďom skrátená. Pre mnohých to bola dobrá správa, nakoľko o slovo sa už začala hlásiť únava.



Priebežné poradie po tretej etape:
Motocykle:

1. Juan Manuel Pellicer       BMW         11:46:20
2. Arnaud Jacquart             KTM           + 07:56
3. Thomas Schattat             Yamaha  + 2:08:30
4. Jean Hugues Moneyron  KTM        + 2:26:01
5. Thibault Chatelier            Honda    + 2:27:51

Automobily:
1. Schlesser/Debron       Schlesser Ford          10:13:55
2. Ivanov/Demjanenko   Nissan Patrol              + 08:20
3. Varencov/Elagin         Toyota Landcruiser     + 41:10
4. Abouyoussef/Cotel     Buggy Toyota         + 1:00:46
5. Lethier/Pellen             Toyota Landcruiser  + 1:12:59

Kamióny:
2. Bekx/Maessen/Willems                   DAF       10:54:22
1. De Rooy/Colebunders/Rodewald   Iveco      + 16:39
3. Kovacs/Czegledi/Toth                    Scania  + 1:08:50
4. Vismara/Verzeletti Mercedes         Unimog  + 1:18:54

Zdroj a foto: www.africarace-live.com





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri