Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Vyzývavá Suzuka čaká

Wednesday, 05. 10. 2016 - 10:50, Ľuboš Kašický   

Vyzývavá Suzuka čaká

Na Sepangu nepršalo a Rosberg zvýšil náskok. Upršaná Suzuka však môže znova všetko pomiešať.

Jednou z ekonomických veľmocí, kde F1 nemôže chýbať je Japonsko. Aj napriek svojmu postaveniu vo svete Japonci netrpia velikášstvom ako Američania a automobilovú Grand Prix, hoci nie je ich výmyslom, doslova zbožňujú. Prvé preteky F1 sa v Japonsku jazdili v r.1976, keď sa v daždi rozhodovalo o titule medzi Laudom a Huntom. O rok neskôr tu však ferrari nováčika Gilesa Villeneuva zabilo dvoch divákov a F1-tka sa so sopkou Fudži musela rozlúčiť. Späť sa na japonské ostrovy vrátila až o desať rokov. Odvtedy je však pravidelnou súčasťou šampionátu a podujatie v Suzuke každoročne zdobí záver sezóny (iba v rokoch 2007, 2008 Suzuku striedalo Fuji).

15-start.jpg

Pretekom F1 sa na Suzuke netešia len Japonci. Šikmooká veľká cena sa pýši fantastickou atmosférou a aj jej trať je jednou z najvyzývavejších na svete, čo vedia veľmi oceniť aj samotní piloti. Trať je naozaj náročná a rytmicky sa tu striedajú rýchle úseky s pomalými. Stačí jediný zlý nájazd a máte pokazený ideálny prejazd ďalších zákrut. Za mimoriadne citlivé miesto pretekári považujú ľavotočivú Spoon Curve. Krátka strata koncentrácie v "lyžičke" sa totiž môže vypomstiť zlým nájazdom do najrýchlejšej časti trate a strate cenného času, ktorý sa už nedá dobehnúť. Ľahké to však nemajú ani technici tímov. Veľmi dôležité je tu ideálne zladenie „dlhých a krátkych" prevodov, no nie menej podstatné je aj optimálne nastavenie podvozku. Inak povedané, Suzuka je výzvou pre všetkých.

15-fans.jpg

Na 32.ročník japonskej grand prix nasadilo Pirelli rovnaké zmesi, ako na Sepangu. Eda soft, medium a hard. Väčšina pilotov vsadila na softy a ich voľbe nahráva aj očakávané chladnejšie počasie (cca 20-25°C), kde sa nevylučuje dážď (70-80% pravdepodobnosť tento rok). Vlaňajšia víťazná stratégia bola dvojzastávková, keď Hamilton obuval medium, medium a hard.

pir-suzuka.jpg

Najúspešnejším pilotom na tejto trait je Michael Schumacher, ktorý tu vyhral šesťkrát! Zo súčasných pretekárov ma štyri víťazstvá Vettel, no jeho Ferrari sa trápi a ťažko predpokladať, že by pridal ďalšie. Naopak posledné dva ročníky tu vyhral Lewis Hamilton, ktorý bude vážnym kandidátom aj teraz, ak ho výmena komponentov motora neodsunie na štartovom rošte.

15-ham-win.jpg

Časový posun s Japonskom je pre nás sedem hodín a tak kvalifikácia sa bude jazdiť o 08.00 nášho času (15.00 local time) a nedeľňajšie preteky začínajú ešte o hodinu skôr, teda štart je o 07.00 nášho času (14.00 JPN). Kto si privstane, tak si to môže pozrieť na Sport2, alebo na RTL.

15-vett.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri