Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

Nikolas a jeho radostný víkend v Sosnovej

Wednesday, 12. 09. 2012 - 09:25, T. Szabosi   

Nikolas a jeho radostný víkend v Sosnovej

Ďalšie podujatie seriálu Majstrovstiev Slovenska v motokárach sa konalo 4.-5.augusta na motokárovej trati v českej Sosnovej. Už tradične bol seriál spojený s Moravským pohárom a keďže víkend predchádzal pretekom českých majstrovstiev, o hojnú účasť pretekárov nebola núdza.

Pretekárov, ako už tradične túto sezónu, potrápilo počasie, najmä búrky a silné prívalové dažde. Tie zavarili najmä pretekárom triedy FC Junior, ktorí absolvovali kvalifikáciu v najsilnejšej búrke a mnohí z nich stihli absolvovať len jedno rýchle kvalifikačné kolo, keďže technika na toľkej vode vypovedala službu.

a77-5781.jpg

V triede Rotax Max Junior prekvapil v kvalifikácii mladý slovenský pretekár Nikolas Szabó. Trinásťročný rodák zo Štúrova jazdí za team Gregor Racing a túto sezónu už v niekoľkých kvalifikáciách ukázal, že z neho rastie šikovný mladý pretekár. V Sosnovej zajazdil už v tréningoch najrýchlejšie časy, pomalší čas spravil len v poslednom tréningu, kde sa, na rozdiel od ostatných pretekárov, rozhodol neobuť nové pneumatiky. Do meraného tréningu štartoval ako posledný, aby mu žiaden z pomalších pretekárov neznemožnil zajazdiť rýchle kolo. „Na meranom tréningu som nemal žiaden problém s technikou, všetko výborne fungovalo. Už počas meraného tréningu som videl, že dobieham každého pred sebou a už vtedy som vedel že som rýchly. Riaditeľ pretekov odmával koniec kvalifikácie a ja som zašiel do boxov, kde mi každý koho poznám povedal, že som vyhral. Najprv som tomu nechcel uveriť, ale po chvíli, keď mi zopár jazdcov podalo ruku, som si uvedomil, že som kvalifikáciu vyhral. Technickou kontrolou sme prešli bez problémov a ja som bol veľmi šťastný. Spokojne som sa prezliekol, najedol som sa, umyl som sa a včas som išiel spať, aby som bol do pretekov vyspatý." skromne dodal po kvalifikačnom tréningu Nikolas.

a77-5775.jpg

Do nedeľných pretekov štartoval Nikolas z „pole position" a vedenie po štarte si udržal ďalších päť kôl. V šiestom kole ho predbehol český pretekár Jakub Kadlčák, ktorí patrí medzi českú jazdeckú špičku. Ten si do konca pretekov vedenie udržal a prvú jazdu vyhral pred druhým Nikolasom Szabóm a tretím Pavlom Srdínkom z Čiech.

a77-5688.jpg

V druhej jazde sa mladému Slovákovi darilo už menej. Po štarte stratil dve pozície a po dvoch kolách bol až siedmy. Túto pozíciu si udržal až do konca druhej jazdy, po ktorej nešťastne dodal : „ Po prvej jazde sa ma tréner a mechanik v jednej osobe Martin Gregor pýtal, že čo má spraviť s podvozkom a prevodom. Odpovedal som mu, aby nič nerobil, pretože všetko výborne fungovalo. Avšak počas druhej jazdy mi každú zákrutu šmýkal zadok motokáry a predok mi naopak hrnul.".

a77-5890.jpg

V tretej jazde si na štarte vybojoval jednu pozíciu a posunul sa tak na šieste miesto. Nakoniec mu súčet bodov zo všetkých troch jázd stačil na celkové tretie miesto. „ Domov som šiel šťastný a plný radosti, že som prvýkrát tento rok vystúpil na stupne víťazov." dodal po pretekoch neskutočne skromný mladý pretekár.

Miška Pešková

a77-5782.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri