Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Mohol Vettel porazit Hamiltona?

Monday, 13. 06. 2016 - 22:00, Ľuboš Kašický   

Mohol Vettel porazit Hamiltona?

Už tretíkrát v sezóne mohlo Ferrari poraziť Mercedes, no znova to nedokázali. Prečo?

Po záhadných problémoch s pneumatikami v kvalifikácii v Monaku a Španielsku to vo Ferrari asi konečne pochopili a navyše svoje urobili aj vylepšenia na turbe, lebo Vettel zaostal za mercedesmi v ostrej Q3-ke len o desatinu sekundy a dokázal držať tempo aj v pretekoch.

z2.jpg

K tomu všetkému Nemec predviedol famózny štart a chvíľu to vyzeralo, že konečne privezie do Maranella víťazstvo na ktoré sa čaká od septembra (Singapur). Prečo sa to nakoniec nestalo? Veď viac, ako mu pomohli mercedesy svojou hrou o prvú zákrutu sa to už asi ani nedalo (ibaže by odstúpili).

z4.jpg

Po pretekoch sa ukázalo, že Ferrari ani neuvažovalo nad jedinou zastávkou, ako to zvolila väčšina tímov. Tomu pomáhali aj nízke teploty a fakt, že pneumatiky lepšie sedeli, keď sa trať pogumovala a mali dlhšiu životnosť (Alonso vydržal na softoch 52 kôl!).

z1.jpg

Tím Nemcovi naordinoval agresívnu stratégiu, no ako sa neskôr ukázalo, tak vôbec nekalkuloval so žltou fázou. Tá prišla príliš rýchlo, keď už v jedenástom kole Button odstavil pokazenú Hondu vedľa trate. Vettel okamžite zareagoval a vymenil ultrasofty za softy. Hamilton však ostal na trati na ultrasoftoch 24 kôl a potom hneď prezul na najtvrdšie softy. Ba čo viac, aj na tých dokázal jazdiť takmer rovnaké časy, ako Vettel na mäkších supersoftoch. A to bol pre Ferrari problém.

z3.jpg

Druhýkrát roloval Vettel po softy v 37.kole a jeho jedinou výhodou bolo, že mal o trinásť kôl zdravšie gumy, ako Hamilton. Angličan však dokázal výborne manažovať svoje pneumatiky a bez väčších problémov ich doviezol až do cieľa (celých 46 kôl).

z5.jpg

Ukázalo sa tiež ako dôležité, že Vettel sa dvakrát na chvíľu zdržal pri predbiehaní pomalších súperov (41.kolo Grosjean, 61.kolo Wehrlein) a tieto sekundy v konečnom účtovaní už len podčiarkli nemožnosť dobehnúť Hamiltona a zaútočiť.

07-canadian-race1-1k-en.png

Každopádne potom, čo redbully nedokázali udržať tempo, tak sa Ferrari znova ukázalo ako hlavný súper, keď jeho SF16 nateraz za W07-H zaostáva približne už iba desatinku na kolo. A to už nie je veľa.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri