Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Baku – jedna veľká neznáma

Wednesday, 15. 06. 2016 - 09:18, Ľuboš Kašický   

Baku – jedna veľká neznáma

Bude výborný marketingový ťah Azerbajdžanu výhodný aj pre formulu jeden?

Po štyroch rokoch sa do kalendára F1 vracia GP Európy (naposledy Valencia). Tentoraz pre nás naozaj na exotickom mieste - v Baku. Neviem kto vymyslel postaviť trať v centre hlavného mesta Azerbajdžanu, ale šesťkilometrový okruh bez výbehových zón s viac, ako dvojkilometrovou rovinkou je hotové šialenstvo (aspoň podľa mňa). Budem dúfať, že sa mýlim.

tilke2.jpg

Na to, aby niekto spojil pár ulíc v centre mesta azda ani nebolo treba platiť Hermanna Tilkeho. No ako prezentácia štátu je to výborný ťah a určite sa im oplatilo zaplatiť nekresťanské poplatky za miesto v kalendári F1. Baku bolo pred pripojením do ZSSR vyhľadávaným luxusným mestom pre svetovú smotánku a zdá sa, že týmto chce na seba upozorniť a vrátiť sem najbohatšiu klientelu. A keď účel svätí prostriedky, tak nevadí, že to bude s atrapou monackej veľkej ceny.

baku4.jpg

Začiatkom júna došiel na kontrolný deň Charlie Whiting spolu s Hermannom Tilkem a skonštatovali, že všetko je pripravené. Po trati sa povozil domáci pretekár Gulhuseyn Abdullayev a predtým ešte Baku navštívil aj dvojnásobný majster sveta F1, Španiel Fernando Alonso, ktorý bol ustanovený ako oficiálny ambasador GP Baku 2016.

baku-alonso6.jpg

Alonso sa povozil po uliciach mesta, ktorými povedie veľká cena a jeho názor je takýto: „Trať je zaujímavým hybridom s tradičnými úzkymi uličkami mestského okruhu s klasickým okruhom, kde sa dosahujú veľké rýchlosti a dá sa predbiehať. Mal som príležitosť sledovať, ako sa rodila nová trať a myslím si, že to je veľmi sľubné nové významné miesto. Pre nás pilotov je to nová výzva a všetci sme v očakávaní, čo nám neznámy okruh ponúkne. Všetci budeme začínať od nuly." Pilot McLarenu si dokonca myslí, že trať môže byť porovnávaná s kanadským Montrealom, kde bude dôležitá sila motora a kvalitne nastavenie podvozku.

baku-alonso8-img-294936.jpg

Počasie hlásia ideálne. Bude sucho a teploty okolo tridsať stupňov. Pirelli sem nominovalo medium, softy a supersofty, ktoré by na novom asfalte mali niečo vydržať. Nuž počkajme si.

08-azerbaijan-preview-1k-en.png

Pozrime si zatiaľ aspoň niekoľko fotiek z príprav okruhu a dopovedzme, že preteky aj kvalifikácia sa jazdia o piatej hodine popoludní miestneho času. Pre nás to bude 15.00 CET

baku-circuit-mape.jpg

baku7.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri