Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Hamilton priznal pokazený štart, no aj tak vyhral

Monday, 13. 06. 2016 - 09:31, Ľuboš Kašický   

Hamilton priznal pokazený štart, no aj tak vyhral

Ani famózny štart Vettela nedokázal zastaviť výborne jazdiaceho Hamiltona na ceste za jeho 45-tym víťazstvom.

Rýchla montrealská trať dnes delila pliev od zrna. Rozhodovala sila motorov a kvalita aerodynamiky a tieto faktory nekompromisne potvrdili, že najlepšie na tom je stále Mercedes. Navyše za volantom má Lewisa Hamiltona, ktorý sa po dnešnom víťazstve (č.45) vyhupol znova na koňa a prakticky zotrel stratu svojho tímového kolegu Nica Rosberga.

Fantastický štart dnes predviedol Sebastian Vettel na ferrari a určite sa o tom bude dlho rozprávať, ako deklasoval obidva zaspaté mercedesy a vrútil sa do prvej zákruty pred nimi. Strieborní boli tak vyvedení z miery, že takmer znova kolidovali hneď v úvode a Rosberg sa preto radšej uhýbal do výbehovej zóny, čo ho stalo rýchlosť a prepad až na desiate miesto! „Mal som naozaj zlý štart," priznal Hamilton. „Seb a Nico okolo mňa preleteli do prvej zákruty. Som vďačný Nicovi, že sa vyhol našej kolízii a nepoškodili sme autá. Potom sa to už zvrtlo a nedokázal som nič urobiť. Seb bol naozaj veľmi rýchly."

r-start-vettel.jpg

Po famóznom štarte sa Vettel vrhol do trháku a vyjazdil na Hamiltona malý náskok. V siedmom kole zasvietilo virtuálne safety car ako odozva na odstavený mclaren Buttona vedľa trate a Ferrari to okamžite využilo, aby oboch pilotov povolalo na výmenu pneumatík. Do čela išiel Hamilton, no Vettel sa vrátil na štvrté miesto a následnou sériou najrýchlejších kôl sa rýchlo prepracoval cez obidva redbully na druhé miesto.

p-vettel.jpg

V 22.kole strácal Vettel na vedúceho Hamiltona už iba šesť sekúnd a Angličan musel zakrátko na PIT STOP (ako sa ukázalo neskôr, na jedinú). Vettel sa teda v 24.kole vrátil do čela, no náskok na Hamiltona, ktorý obul tvrdšie softy, sa mu na supersoftoch vyjazdiť nepodarilo. Angličan dokonca začal rozdiel zmenšovať a keď už bol len desať sekúnd, tak Vettel zamieril znova do depa pre čerstvé softy, ktoré mu už jasne stačili až do konca. Pritom asi veril, že Hamilton bude musieť ešte raz zastaviť. Nestalo sa a tak si Angličan udržal vedenie a zaknihoval svoje 45-te víťazstvo, piate v Montreale! Michael Schumacher ich tu vyjazdil sedem, čo je rekord víťazstiev na jednej trati.

r-ham-win.jpg

Nešťastný Rosberg sa určite rýchlo ponáhľa domov a chce zabudnúť. Najprv nevydarený štart a prepad na desiate miesto. Potom v 52.kole pomalý defekt a neplánovaná zastávka, ktorá ho znova odsunula na šieste miesto. Na trať sa vrátil s najrýchlejšími kolami, no nedokázal sa dostať cez oveľa pomalšieho Verstappena a pri poslednom ataku, v nájazde do posledného kola, skončil po šmyku mimo trať. Nakoniec tak musel byť rád aj piatemu miestu, čo znamenalo udržanie priebežného vedenia v MS, no už iba na rozdiel deväť bodov.

r-nico-69.jpg

Trochu chladný a prehánkami hroziaci Montreal pekne ukázal, že na Mercedes stále nikto nedorástol. Vettel, ktorý zajazdil nádherné preteky, zvolil agresívnu taktiku, no ani to nestačilo. Hamilton bez problémov kontroloval svoj náskok a nebyť Rosbergových problémov, tak by to bol určite ďalší strieborný dabl.

r-results-2.jpg

Redbully stratili krídla, keď ich TAG-Heuery nestačili ani na Ferrari, nie to ešte na Mercedes. Už o týždeň uvidíme, či im charakteristika nového okruhu v Baku sadne lepšie a zabojujú aspoň o pódium.

r-podium0.jpg

Výsledky 47.GP Kanady 2016:
1. Hamilton (mercedes), 2. Vettel (ferrari), 3. Bottas (williams-mercedes), 4. Verstappen (redbull-TAG heuer), 5. Rosberg (mercedes), 6. Raikkonen (ferrari), 7. Ricciardo (redbull-TAG heuer), 8. Hulkenberg (force india-mercedes), 9. Sainz (toro rosso-ferrari), 10. Perez (force india-mercedes), ...

Stav MS (07/21):
Piloti: Rosberg 116, Hamilton 107, Vettel 78, Ricciardo 72, Räikkonen 69, Verstappen 50, Bottas 44, Massa 37, Perez 24, Kvyat 22, Grosjean 22, Alonso 18, Sainz 18, Hulkenberg 18, Magnussen 6, Button 5, Vandoorne 1 bod.,
Tímy: Mercedes 223, Ferrari 147, Red Bull 130, Williams 81, Force India 42, Toro Rosso 32, McLaren 24, Haas 22, Renault 6 bodov.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri