Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Hirvonen a Evans sa chystajú na náročnú nemeckú rally (+ videá z testov)

Tuesday, 19. 08. 2014 - 11:58, Katarína Ďurecová   

Hirvonen a Evans sa chystajú na náročnú nemeckú rally (+ videá z testov)

Jazdci M-Sportu, Mikko Hirvonen a Elfyn Evans, majú za sebou dvojdňový test na nadchádzajúce prvé asfaltové podujatie sezóny - ADAC Rallye Deutschland. Test sa uskutočnil vo viniciach okolí rieky Mosel, pri meste Klüsserath v oblasti Ensch, ktorá sa nachádza len zhruba 20 kilometrov od mesta Trier, v okolí ktorého sa koná i samotná rally. V prvý deň testov sa za volant posadil Mikko Hirvonen, ktorý si okrem iného otestoval i jazdu na mokrom povrchu, keďže počas testu ho zastihla búrka; v deň druhý testoval Elfyn Evans, ktorého zase pre zmenu postihla i menšia havária v podobe nechceného výletu do miestnych viníc.

Pozrite si video z testu oboch týchto jazdcov, v ktorom môžete okrem iného pozorovať i meniace sa podmienky, ktoré na teste panovali. Video prehráte po kliknutí na nasledujúcu fotografiu.

M-Sport;

Mikko Hirvonen má za sebou nie úplne podarené vystúpenie na domácej Rally Finland a určite si bude chcieť v Nemecku napraviť chuť: „Bude to zaujímavá rally. Jazdu za volantom Fiesty v náročných podmienkach v roku 2011 som si veľmi užíval, takže bude zaujímavé sledovať, ako nám to na asfalte pôjde s Fiestou tento rok. Bez debaty, Nemecko je náročné podujatie. Priľnavosť sa stále mení a vy musíte porozumieť zmene vozovky a zmene podmienok. Ako sme mohli vidieť minulý rok, niekedy je to skôr o prežití a nájdenie toho správneho pomeru medzi prežitím a rýchlymi časmi je náročné. Aj keď je sucho, tak musíme myslieť na to, že trate vedú cez vinice a vždy je teda na ceste veľa šotoliny. Keď potom zaprší, na trať sa dostáva veľa blata. Najväčšou výzvou je ísť naplno do rezania každej zákruty. Musíte byť naozaj odvážny a mať plnú dôveru vo vaše auto a váš tím. Môj tím našťastie odviedol minulý rok fantastickú prácu," zdieľa svoje dojmy z podujatia tento 34-ročný Fín.

„V tejto sezónu sme dúfali, že skončíme na pódiu na každom podujatí, ale z rôznych dôvodov nám to nevyšlo. Vieme, že to bude náročné, ale pokiaľ nám všetko vyjde tak, ako má a my budeme bojovať o čelo, tak to bude proste perfektné," dodáva Hirvonen, pre ktorého to bude už desiaty štart na tomto podujatí. Tri zo svojich doterajších štartov dokázal premeniť na pódiové umiestnenie, konkrétne na tretie miesto, na ktorom skončil i na posledných dvoch ročníkoch tejto rally.

Dve veľmi pekne spracované videá z testu Mikka Hirvonena si môžete pozrieť po kliknutí na nasledujúce fotografie. V úvode, respektíve prvej polovici druhého z nich okrem iného môžete vidieť i dva malé Hirvonenove výjazdy mimo trať.

M-Sport;

M-Sport;

A ako nadchádzajúce podujatie komentuje Elfyn Evans? „Je to podujatie, na ktoré som sa tešil celú sezónu. Je to prvé podujatie roka, na ktorom máme podstatnú skúsenosť s autom s pohonom všetkých štyroch kolies a minulý rok sa nám tu darilo. Vtedy som sa tu celý víkend cítil veľmi isto a dúfam, že túto sebadôveru prenesiem i do týždňa tohto. Momentálne sme už zvyknutí na rýchlosť WRC špeciálu, takže neočakávam, že ten rozdiel bude pre nás taký, ako bol na šotoline, ale môj hlavný cieľ sa nemení. Skúsenosti sú v tomto športe všetkým a to je to, na čo zameriavame," hovorí Evans, ktorý minulý rok dokončil toto podujatie, kde štartoval na Fordie Fiesta RRC, na šiestom mieste celkovo a ako druhý v rámci WRC2 (v tejto kategórii zvíťazil Robert Kubica).

„Mám rád technickú stránku rýchlostných skúšok nemeckej rally a celkovo sa na asfalte cítim sebavedomo. Rozhodne to nie je jednoduché podujatie. Jedná sa o najťažšiu z čisto asfaltových rally, keďže úlohu zohráva i nepredvídateľné počasie, blato a rôzne iné prekážky, ktorým je nutné sa vyhnúť. Sú to ako keby tri rally v jednej s úzkym, kľukatým profilom vo viniciach, zničeným asfaltom na vojenskom pozemku a širokými traťami Sárska. Pokiaľ chcete skončiť na najvyšších priečkach, musíte byť rýchly na každom z týchto troch úsekov, nemôžete čakať, že vám bude stačiť, ak budete rýchly len niekde. Samozrejme, na nás zatiaľ nie je vyvíjaný žiadny tlak ohľadne toho, aby sme bojovali o tie najvyššie priečky. Toto je prvé z troch asfaltových podujatí, takže je dôležité najazdiť čo najviac kilometrov, naberať rýchlosť a získať základné vedomosti. To je pre nás momentálne najdôležitejšie. Nemyslím na nijaké špecifické umiestnenie, na ktorom by som chcel skončiť, ale radi by sme videli progres a dobré časy na rýchlostných skúškach počas celého víkendu. Bolo by pekné byť na tom lepšie ako minulý rok a ak sa nám to podarí, tak budeme toto podujatie brať pozitívne," uzatvára svoju skutočne vyčerpávajúcu analýzu tento 25-ročný Welšan.

Štyri pekné videá z testu Elfyna Evansa si môžete pozrieť po kliknutí na nasledujúce fotografie. Na druhom z nich môžete okrem iného vidieť, aká búrka sa počas testu prehnala ponad miestnymi vinicami a na štvrtom a poslednom videu je možné vidieť zábery tesne po Evansovej nehode.

Vladislav Maschl;20140607-dsc-1587.jpg

Vladislav Maschl;dsc-9827.jpg

M-Sport;

Facebook - Rallye-Magazin;

Pre úplnosť je ešte nutné dodať, že M-Sport bude zo štartovej listiny na ADAC Rallye Deutschland patriť až neuveriteľných 44 % áut. Okrem Hirvonena a Evansa sa za volantom Fiesty RS WRC predvedú ešte obvyklý Robert Kubica, ďalej Holanďan Dennis Kuipers, ktorý sa za volant tohto auta v najvyššej kategórii vracia po dlhšej pauze a taktiež i Ukrajinec Jurij Protasov, pre ktorého to bude debut v najvyššej kategórii.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri