Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Baja Russia - Northern Forest 2010: Zima ako v Rusku

Saturday, 27. 02. 2010 - 18:08, Michal Kostka   

Baja Russia - Northern Forest 2010: Zima ako v Rusku

Súťaž Northern Forest si svoju premiéru odkrútila v roku 2003 a prvým „cárom" Severného lesa sa stal Sergej Šmakov so  špeciálom Bowler Wildcat 200. Na tróne ho neskôr vystriedali Ruslan Mišikov, Leonid Novickij a dva razy sa z triumfu radovali Alexej Berkut a Boris Gadašin. Na prvého zahraničného víťaza táto súťaž ešte len čaká. To čo sa nepodarilo Miroslavovi Zapletalovi, či niektorému z mnohých pobaltských jazdcov, majú šancu tento rok zmeniť Krzysztof Holowczyc či Balázs Szalay. Práve títo dvaja, vo svojich krajinách mimoriadne obľúbení piloti obohatili štartovú listinu tohtoročnej edície Northern Forest.

ffan5050.jpg

Aby súťaž zvýraznila svoju príslušnosť do medzinárodného kalendára baja súťaží FIA bola premenovaná na Baja Russia. Charakteristické a známe meno Northern Forest však stále zostáva jej súčasťou. Rovnako ako meno je pre súťaž typické aj prostredie, tak odlišné od ostatných cross country súťaží. Sneh, veľa snehu, ešte viac snehu - to je scenéria ktorú majú súťažné posádky celý deň pred očami. Centrom súťaže bude ako obvykle obľúbené turistické stredisko Igora.

p2262839.jpg

Stále pretrvávajúca ekonomická kríza nepriamo zasiahla aj súťaž Baja Russia - Northern Forest. S úmyslom znížiť výdaje súťažiacich sa organizátori vzdali tradičného štartu v Saint-Petersburgu (Petrohrad) a obetovali tiež jeden súťažný deň. Baja Russia si zachováva svoju kompaktnú formu, na 432 kilometrov meraných úsekov pripadá 191 spojovacích kilometrov a z cieľa jednej rýchlostnej skúšky na štart tej nasledujúcej to je menej než 250 metrov! Niet divu, trať je totiž len jedna; v sobotu sa pôjde v smere hodinových ručičiek, v nedeľu v opačnom.

ffan5016.jpg

Baja Russia - Northern Forest 2010 je zaradená do kalendára FIA, ruského a lotyšského národného šampionátu. Z viac ako štyridsiatky prihlásených je len jedna pätina spoza hraníc Ruskej federácie. Za favorita súťaže je pasovaný Boris Gadašin, dvojnásobný víťaz a úradujúci držiteľ FIA Baja Cupu. Jeho tím G-Force Motorsport nasadzuje hneď dva špeciály G-Force Proto (posádky Gadašin/Demjanenko a Novickij/Evtahov) a k tomu jedno Isuzu D-Max v triede T2. O popredné umiestnenia budú bojovať aj skúsení debutanti Holowczyc (Nissan Navara Overdrive) a Szalay (Opel Antara RR), či domáci mazáci Mironenko a Solovjev (obaja Nissan Navara).

p2262899.jpg

V triede T2 budú Artemovi Varencovi cestu za obhajobou sťažovať nielen vlani druhý Viktor Volikov, či tretí Igor Bondarov - ambiciózni vyzývatelia prichádzajú aj z ďalekého a teplého juhu; z Portugalska Nuno Matos (Isuzu D-Max), z Talianska Riccardo Garosci (Mitsubishi Pajero).



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri