Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Baja Russia - Northern Forest 2010: Poľská nadvláda

Wednesday, 03. 03. 2010 - 21:15, Michal Kostka   

Baja Russia - Northern Forest 2010: Poľská nadvláda

Administratívnym a technickým preberaním prešlo 42 posádok, z ktorých sa šestnásť chystalo zabojovať o body do medzinárodnej klasifikácie. Prvá super-špeciálka merala len 2,7 kilometra a rovnako ako nasledujúce merané úseky sa odohrala v blízkosti mesta Gromovo.

img-6988.jpg

Najrýchlejší čas zaznamenal Krzysztof Holowczyc a o dve sekundy porazil obhajcu prvenstva Borisa Gadašina. Prvým signálom skvelého výkonu Aleksandra Želudova bolo tretie miesto v úvodnej špeciálke. Do prvej päťky sa dostali dva Nissany tímu Nart Time s Jaroslavom Solovjevom a Aleksandrom Mironenkom za volantom. Zaujímavosťou je, že všetci menovaní sa okrem cross country venujú aj klasickej rally a napríklad Želudov je dvojnásobným majstrom Ruska v rally (2006, 2008).

img-7217.jpg

Prvým čistokrvným zástupcom CCR bol šiesty Balázs Szalay, ktorý tento rok oslavuje 15. výročie pôsobenia v tejto disciplíne. Za ním sa zoradila dvojica najrýchlejších v triede T2, Viktor Volikov bol tesne nasledovaný ďalším debutantom v Rusku Nuno Matosom.

Druhá rýchlostná skúška priniesla do súťaže riadnu dávku vzruchu. Jazda v snehovom koridore s masívnymi bariérami po stranách sa v mnohých prípadoch skončila výletom do závejov. To bol problém aj Balázsa Szalaya, ktorý sa zo snehovej pasce dostal až po takmer hodine, v etape si pripísal maximálny čas a penalizáciu k tomu. Gadašina potrápila technika, trinásť minút stále vedľa trate a spadol na ôsme miesto. Želudov mierne stratil kvôli problémom s kolesom, najrýchlejší bol opäť „Holek".

p2273573.jpg

V záverečnej špeciálke prvého súťažného dňa našiel poľský jazdec premožiteľa. Od Gadašina bol pomalší len o deväť sekúnd čo jeho líderskou pozíciou nemohlo otriasť. Ani na prvej priečke hodnotenia ruského šampionátu sa nič nezmenilo, Aleksandr Želudov za sebou udržal dobiedzajúce Nissany Mironenka a Solovjeva a tiež mohutne doťahujúceho Gadašina. Za päticou najrýchlejších figuroval Pavel Loginov s extravagantne vyzerajúcim GAZ-om 69A a siedmy bol jediný lotyšský zástupca v súťaži Aldis Vilcans, vo svojom národnom šampionáte druhý za Gadašinom.

img-7110.jpg

Aby lídrov jednotlivých tried nebolo málo, tak na ôsmom mieste celkovo po prvom dni bol Aleksej Jaškov, prvý medzi produkčnými vozidlami (T2) a aj deviaty Jurij Borovikov viedol svoju triedu N. Zo zahraničných účastníkov sa problémom vyhli len Holowczyc a Nuno Matos (štvrtý v T2). Szalay v kope snehu posadil auto „na brucho" a na kolesá mu pomohla až talianska dvojica Riccardo Garosci-Rudy Briani. Talianom zas odišlo turbo a menili defekt.

Ani nedeľa sa posádke z Apeninského polostrova nevydarila podľa predstáv. Tentoraz im cestu k cieľu komplikovala prevodovka. Spomaliť s rôznych dôvodov museli aj Varencov a Szalay, podaktorí sa aj s autom ocitli dole hlavou (Čerkesov, Muraškin). Teploty okolo nuly, topiaci sa sneh a trať rozjazdená po dvoch sobotných SS situáciu nikomu neuľahčovali...

p2274031.jpg

Nič z toho sa akoby netýkalo na čele bojujúcej dvojice Holowczyc - Gadašin. Ruský obhajca prvenstva bol o 30 sekúnd pomalší než poľský vyzývateľ, stačilo mu to však na posun na tretiu priečku medzinárodnej klasifikácie za Želudova.

Rodinná posádka otca a syna Volikovcov sa vyšvihla do čela hodnotenia triedy T2, sobotný líder Jaškov klesol na tretie miesto. Nuno Matos zotrval na štvrtej priečke a so svojím prvým vystúpením na snehu bol zatiaľ spokojný. Gadašinov posun nahor výsledkami sa prejavil aj v klasifikácii ruského a lotyšského šampionátu.

p2274108.jpg

Predposlednú SS vyhral Gadašin, dvanásť minútová strata na Holowczyca však bola príliš veľká. To však neplatilo o náskoku druhého Želudova. Počas dvoch nedeľných SS stiahol Gadašin z jeho náskoku takmer päť minút a od striebra ho delili už len 3 minúty a 44 sekúnd. Získať späť stratené prvenstvo v T2 sa pokúšal Jaškov, na Volikova mu chýbali 2 minúty a 42 sekúnd. Ešte tesnejšie to bolo v národnej triede N, Borovikov mal pred druhým Vavrenjukom k dobru len 33 sekúnd.

p2274426-1.jpg

Posledná SS ôsmej Northern Forest, posledných 86 meraných kilometrov a posledná šanca zabojovať o lepšie umiestnenie. Gadašin sa jej chopil a s vypätím všetkých síl útočil na Želudova. Pár kilometrov pred cieľom mu chýbalo už len 13 sekúnd... Cieľovú pásku preťal síce v najrýchlejšom čase, ale bez ľavej prednej gumy. Želudov striebornú pozíciu udržal len na chvíľu. Technickí komisári odhalili nesúlad jeho Mitsubishi L200 s predpismi FIA a z medzinárodnej klasifikácie bol vylúčený. Víťazstvo v ruskom šampionáte mu však zostalo.

p2274310.jpg

Bezchybný výkon zabezpečil Krzysztofovi Holowczycovi, ako prvému zahraničnému jazdcovi vôbec, víťazstvo v Baja Russia - Northern Forest 2010. Lepšiu satisfakciu za nedokončený Dakar si ani nemohol priať. Úvahy o útoku na titul však hneď v ich zárodku odmietol. Má mnoho pracovných povinností a viac času chce venovať aj svojim trom dcéram. Ak by však jeho sponzor prejavil záujem o účasť v celom seriáli, nevyhýbal by sa tomu.

Viktor Volikov ubránil tesné prvenstvo v T2 pred Jaškovom a Olejnikovom. V triede celkovo piaty Nuno Matos bol spokojný, hoci výsledok mohol byť lepší. V poslednej SS súťaže sa nevyhol kolízii so snehovým závejom a cenné minúty ho stáli jednu pozíciu. V medzinárodnej klasifikácii T2 skončil tretí.

p2285633.jpg

Ani trieda N nepriniesla v závere zmenu na čele hodnotenia. Borovikov odrazil útok Vavrenjuka, tretí skončil Benjamin Džepajev. Lotyšský národný šampionát opanoval Gadašinov tím G-Force Motorsport. V prvej päťke mali hneď štyri vozidlá a jedine tretie miesto pripadlo lotyšskej posádke Vilcans-Vilcane.

Konečné poradie FIA Baja Cup:
1. Krzysztof Holowczyc / Jean-Marc Fortin   Nissan Navara   4:35:50
2. Boris Gadašin / Vladimir Demjanenko   G-Force Proto   +0:11:21
3. Aleksandr Mironenko / Sergej Lebedev   Nissan Navara   +0:23:39
4. Jaroslav Solovjev / Vladimir Korolev   Nissan Navara   +0:29:44
5. Bogdan Novickij / Vitalij Evtechov   G-Force Proto   +0:39:50
6. Viktor Volikov / Anatolij Volikov   Toyota Land Cruiser   +0:56:22 (1. miesto trieda T2)
...
8. Nuno Matos / Filipe Serra   Isuzu D-Max   +1:16:38
10. Balázs Szalay / Lászlo Bunkoczi   Opel Antara RR   +2:00:18
13. Riccardo Garsoci / Rudy Briani   Mitsubishi Pajero   +5:16:57




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri