Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Ako to bolo so Schumiho debutom?

Thursday, 25. 08. 2016 - 12:36, Ľuboš Kašický   

Ako to bolo so Schumiho debutom?

Belgický víkend F1 je tento rok niečím mimoriadny. Uplynulo presne 25 rokov od chvíle, keď tu debutoval najúspešnejší pilot histórie F1 - Michael Schumacher.

Všetko sa to začalo ako vo filme. Pilot tímu Eddie Jordana, Bertrand Gachot, mal v Londýne ostrú výmenu názorov s taxikárom a aby sa dostal z auta, tak mu nastriekal do tváre sprej z čierneho korenia. Taxikár ho zažaloval a britská justícia ho ocenila dvojmesačným nepodmienečným vezením za útok na taxikára. Na výkon trestu musel nastúpiť v lete 1991. Presnejšie pred GP Belgicka v Spa-Francorchamps.

Správa sa v paddocku rýchlo šírila a jeden z novinárov ju povedal aj Willi Weberovi, ktorý bol už nejaký čas manažérom mladého Nemca z Kerpenu. V jeho tíme jazdil mladík s menom Michael Schumacher formulu 3.

schumi25c.jpg

Weber okamžite zavolal Eddie Jordanovi, ktorého tím tiež donedávna jazdil F3, a ktorý o tom najprv nechcel ani počuť. „Kto je ten mladík?," pýtal sa stále Jordan. „Vyhral Maccao a je momentálne najlepší," zaklamal trúfalo Weber. Po troch dňoch naťahovačiek cez telefón sa dohodli, že ten Schumacher môže odjazdiť testovačku za 80 tisíc dolárov. Weber okamžite poslal Jordanovi peniaze a Schumacher urobil dojem. Jednania teda mohli pokračovať.

schumi25d.jpg

„Dáš mi 450 tisíc a môže štartovať," vyštartoval po peniazoch ex-bankár Eddie Jordan. Lenže Schumacher bol zmluvne stále v juniorskom tíme Mercedesu na športových prototypoch. Weber teda musel prejsť celú záležitosť s Mercedesom. Športovému tímu šéfoval Jochen Neerpasch, ktorý spolu s Petrom Sauberom už kuli plány na vstup do F1, kde mali nasadiť aj Schumachera. To však Weber nevedel. Peter Sauber mal však záujem, aby Schumacher získal skúseností v F1 a tak sa postaral, že suma 150 tisíc libier vtedy putovala do Jordanu.

schumi25f.jpg

Michael Schumacher potom v kvalifikácii na GP Belgicka 1991 všetkých šokoval siedmym miestom na štarte! V pretekoch síce hneď spálil spojku a zastavil už vo výjazde z Eau Rouge. I tak bolo jasné, že sa tu rodí talent.

schuey-spa-1991.jpg

Neerpasch Weberovi poradil, aby žiadnu zmluvu pred pretekmi nepodpisovali a tak sa lišiak Willi vyhovoril, že jeho angličtina nie je dosť dobrá na právnu komunikáciu a že to nechajú po pretekoch. Potom v pondelok zavolal Jordanovi, že zmluvu podpíšu, ale bude znieť inak. S tým Jordan nesúhlasil a Schumacher bol voľný.

schumi25b.jpg

To sa však do hry už namontoval aj Bernie Ecclestone, ktorý pomohol Weberovi dojednať sa s Flavio Briatorem. O dva týždne tak na Monze sedel Schumacher už v Benettone, kde nahradil Roberta Morena, ktorého zasa uchmatol Eddie Jordan.

Schumacher zrazu sedel v tíme vedľa trojnásobného majstra sveta Nelsona Piqueta a hneď na Monze prišiel do cieľa o takmer desať sekúnd skôr, ako skúsený Brazílčan a zobral prvé body (pri druhom štarte) za piate miesto! Zrodila sa hviezda.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri