Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

33. ročník Rallye Dakar 2011 po tretíkrát v Južnej Amerike

Monday, 03. 05. 2010 - 18:01, Andrej Haverda   

33. ročník Rallye Dakar 2011 po tretíkrát v Južnej Amerike

Usporiadateľská ASO (Amaury Sport Organisation) podľa plánu oznámila základné kontúry 33. ročníka dakarskej rallye. Legendárne preteky sa po tretíkrát presťahujú za oceán do Argentíny a Chile a ponúknu ďalšie juhoamerické, tentoraz však opäť ľahučko inak korenené menu...                                                                                           

Dakar 2011

Aj v neľahkej situácii Dakar žije ďalej. Usporiadatelia sa nakoniec dohodli s vládami Argentíny a Chile a Dakar sa sťahuje znovu za juhoamerický svetadiel. Za svoje vzali plány aj prianie súťažiacich o návrat dakarského podujatia k africkým koreňom, politická situácia v severnej Afrike je pre to však momentálne príliš vyhrotená. A tak na Nový rok odštartuje ďalší ročník tzv. slučkou so štartom a cieľom v argentínskom Buenos Aires a bodom zvratu kdesi ďaleko na severe Chile.

Dakar sa postupne sťahuje viac na sever. Pri prvom juhoamerickom ročníku rallye nevhodne zavítala až na juh do Puerto Madryn a do prachových koridorov v Patagónii. Pre Dakar 2010 usporiadatelia posunuli trasu severnejšie a hneď vytýčili šesť špeciálok do chilskej púšte Atacama, ktorú si účastníci v roku 2009 príliš neužili. To najlepšie zostane aj v roku 2011 - aj tentoraz sa šesť špeciálnych skúšok odohraje v Atacame. Pribudli však aj nové úseky. Prvého januára 2011 sa pretekári spojovacou „erzetou" presunú do Victorie, odkiaľ nasledujúci deň odštartuje prvá „ostrá" etapa do Cordoby. Teda už známe menu.

Dakar 2011

Z Cordoby sa pôjde špeciálka v horách Sierra Cordoba, ktorú tiež dôverne poznáme. Rallye sa však nepresunie k Fiambale, ale do novej oblasti miest San Miguel de Tucumán a San Salvador de Jujuy. Určujúci povrch v tejto oblasti nie je známy, ale Južná Amerika vždy prinášala veľkú variabilitu povrchov. Cez Calamu a horský priesmyk Paso de Jama sa súťažiaci dostanú do chilskej púšte Atacama, kde začne tá pravá bitka. Legendárny púštny zjazd do Iquique všetko odštartuje a bude na rozdiel od 32. ročníka pokračovať až na sever Chile k hraniciam Peru do Ariky, kde bude deň voľna. Po ňom bude atacamské peklo pokračovať etapou do Antofagasty, ktorá má ambície ponúknuť najdlhšiu špeciálku v 33. ročníku, a následne do Copiapa. Tam bude aj okružná nasledujúca „erzeta", aby sa všetci zostávajúci účastníci o deň neskôr presunuli ďalšou púštnou špeciálkou a horským prejazdom cez Paso San Francisco do argentínskej Fiambaly, kde na nich počkajú zradné biele duny s pieskom jemným ako popol.

Ešte v nasledujúcej etape do San Juanu bude iste piesku dosť a dá sa predpokladať prejazd šedivých dunových úsekov pri San Rafaele. Pretekári potom skončia znovu v Cordobe a najskôr ich neminie ďalší diel horskej anabázy. Poslednou špeciálkou po argentínskych pampách sa súťažiaci presunú do Buenos Aires. Z tadiaľ ich čaká únavný celodenný presun.

Dakar 2011

Čas pred štartom sa teda začal odpočítavať, hoci sezóna 2010 je ešte v plnom prúde.

 

 

 

 

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri