Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Vyberáte letné pneumatiky?

Monday, 17. 03. 2014 - 21:09, Public relations   

Vyberáte letné pneumatiky?

Alikácia LANXESS vám ukáže, koľko usporíte na spotrebe pri pneumatikách vyššej kategórie
Ak sa už so svojim autom nechystáte na lyžovačku do Álp, pomaly prichádza čas prezutia zimných pneumatík na letné. Aj keď počasie môže byť na jar ešte premenlivé, ak sa priemerné denné teploty držia dva týždne nad 5 - 7 °C, nie je dôvod ďalej čakať. Ak ste pri plánovaní prezúvania zistili, že potrebujete nové pneumatiky, máme pre vás pomôcku: špeciálnu aplikáciu, ktorá vám ukáže úsporu paliva aj rozdiel v brzdných vlastnostiach podľa triedy pneumatiky.

Investícia do tzv. zelených pneumatík sa vráti za necelé dva roky
Najrýchlejšie vás pri výbere pneumatiky zorientuje informačný štítok. Obsahuje tri údaje: brzdné vlastnosti (čiže priľnavosť na mokrej vozovke), spotrebu paliva (valivý odpor) v rozsahu od A po F a hlučnosť v decibeloch. Čím sa viac pneumatika približuje k „dvojitému Á-čku", tým má lepšie brzdné vlastnosti a vyššiu úsporu na palive. Rozdiel v oboch parametroch je výrazný: vozidlo idúce rýchlosťou 80 km/h na pneumatikách so známkou A v kategórii priľnavosti zastaví na na vozovke o 18 metrov skôr ako vozidlo s pneumatikami triedy F. Inak povedané, kým A-čková pneumatika už zabrzdila, F-ková sa ešte stále točí cca. 18 metrov. Ak najazdíte ročne 20 tisíc kilometrov, pri cene benzínu 1,5 EUR/liter a spotrebe 7 l/100 km, tak vám pneumatiky B-kategórie ušetria oproti najslabšej kategórii F ročne až 169 EUR. Cenový rozdiel 20 - 50 EUR na pneumatiku sa vám vďaka nižšej spotrebe vráti za necelé dva roky.

lanxess-aplikacia.jpg

Vyberajte si pomocou aplikácie
Ideálnou pomôckou pri výbere pneumatiky je aplikácia spoločnosti LANXESS, ktorú si stiahnete do mobilu zadarmo v App Store, resp. web verzia je dostupná na http://app.green-mobility.com/. Pre úspory stačí zadať počet prejdených kilometrov za rok, jazdný profil (podiel jazdy na diaľnici, v meste a mimo mesto), cenu paliva a spotrebu. Ak nepoznáte presnú spotrebu, môžete si svoje auto nájsť v priloženej databáze. Aplikácia vám navyše zobrazí rozdiel v brzdnej dráhe na mokrej ceste. LANXESS vyvinul túto aplikáciu v spolupráci s Technickou univerzitou v Mníchove.

LANXESS umožňuje výrobu zelených pneumatík
Špecializovaný chemický koncern LANXESS, najväčší výrobca syntetického kaučuku na svete, umožňuje svojimi modernými vysokovýkonnými kaučukmi pneumatikárskemu priemyslu plniť prísne predpisy Európskej únie definujúce bezpečné a ekologické pneumatiky, a tým dosahovať dobré hodnotenie v novom systéme značenia pneumatík, ako z hľadiska valivého odporu, tak priľnavosti na mokrej vozovke. Už v roku 2012 predstavila spoločnosť LANXESS koncepčnú pneumatiku, ktorá získala od spoločnosti TÜV Süd hodnotenie „A" v obidvoch kategóriách. LANXESS týmto krokom zdôrazňuje nielen svoju inovatívnu silu v oblasti syntetického kaučuku, ale aj svoje vedúce postavenie dodávateľa riešení pre trvalo udržateľnú „zelenú mobilitu".

Miroslava Lukovičová

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri