Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Moto

Veľké motocyklové majstrovstvá sveta mieria na Slovensko!

Tuesday, 01. 05. 2018 - 09:51, Public relations   

Veľké motocyklové majstrovstvá sveta mieria na Slovensko!

Okruh SLOVAKIA RING pri Orechovej Potôni privíta už čoskoro jedno z najvýznamnejších športových podujatí na Slovensku: Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov motocyklov FIM EWC, ako aj premiéra Majstrovstiev sveta sajdkár prichádzajú 10.-12. mája. Pripomeňme si preto priebeh aktuálnej sezóny FIM EWC.

Sezóna FIM EWC 2017-2018 odštartovala už tradične s najslávnejším podujatím Bol d'Or 16. septembra 2017 na francúzskom okruhu Paula Ricarda neďaleko Marseille. Najcennejšiu trofej si po 24 hodinách vybojovali aktuálni šampióni z tímu GMT94 Yamaha. Francúzska stajňa zvíťazila pred druhým Wepol BMW Motorrad Team by Penz13 a tretí skončil Honda Edurance Racing. Práve Wepol a Honda zvádzali ostré súboje až do konca pretekov.

Tibor Szabosi;asf-9878.jpg

81. edícia Bol d'Or sa do histórie zapísala aj prvým súbojom ženy o pódiové umiestnenie: Lucy Glöcknerová prišla v ostrom dueli s továrenským jazdcom Sébastienom Gimbertom o tretiu priečku po 673 kolách, len niekoľko minút pred koncom pretekov. Cieľ preťala s jednosekundovou stratou na jazdca Honda Endurance Racing.

Víťazná trojica GMT94 Yamaha - David Checa, Niccolò Canepa a Mike Di Meglio odkrúžili prakticky neohrozene celých 24 h a zvíťazili s 9-kolovým náskokom.
Najvyššia trieda Formula EWC nemá vo vývoji strojov príliš obmedzené pravidlá a tieto motocykle sú tak vlastne prototypy. Na rozdiel od triedy Superstock, ktorá sa viac približuje cestným motocyklom.
Najrýchlejším v Superstock bol tím Tati Team Beaujolais Racing, ktorý dokončil 24-hodinovku na skvelom ôsmom mieste, a to s jazdcami Julien Enjolras, Julien Pilot a Kevin Denis.
Nekompromisné vytrvalostné preteky napokon dokončilo len 29 motocyklov z 59 štartujúcich. Medzi odpadlíkmi bol aj slovenský Maco Racing, ktorý absolvoval len prvú štvrtinu pretekov.

81. edíciu Bol d'Or sledovalo na mieste až 68 000 divákov, čo je 5-percentný nárast oproti predošlému roku.
Vytrvalostný šampionát FIM EWC pokračoval na 24 Heures Motos v Le Mans, 21. a 22. apríla. Preteky napokon vyhral tím F.C.C. TSR Honda France. Druhí skončili Briti z Honda Endurance Racing po ťažení z 38. miesta (Gregory Leblanc, Sébastien Gimbert a Erwan Nigon) a tretí bol nemecký tím BMW Wepol Racing by Penz13 (Michael Laverty, Christian Iddon a Daniel Webb), a to aj napriek nehode.

Tibor Szabosi;c30i3964-5.jpg

O prvé miesto sa tak postarali jazdci Freddy Foray, Alan Techer a Josh Hook. K triumfu im však výdatne pomohla nešťastná havária Davida Checu z tímu GMT94 Yamaha. Práve Yamaha viedla od tretej hodiny pretekov až takmer do deviatej rána, kedy došlo k spomínanej nehode (bez zranení). Yamaha pritom vydržala vo vedení 557 kôl z celkových 843. Žiaľ, preteky nedokončil opäť ani náš Maco Racing Team a Slovák Jaroslav Černý z poľského tímu LRP Poland (BMW) preťal cieľ až na 22. mieste.

Nečakaný prelom po rannej nehode vedúcej Yamahy spôsobil tiež zmeny na čele priebežnej tabuľky Majstrovstiev sveta: víťazný tím F.C.C. TSR Honda France vedie šampionát pred podujatím na SLOVAKIA RINGU s 95 bodmi. Druhý je práve GMT94 Yamaha s 91 bodmi a tretí Honda Endurance Racing s 82 bodmi. Slovenskému Maco Racing sa v tejto sezóne zatiaľ nedarí (majú 3 body), no domáce prostredie by im mohlo napraviť chuť i výsledky.

Tibor Szabosi;c30i3070-4.jpg

V triede Supestock dominoval v Le Mans víťazný tím Yamahy - 3ART Moto Team 95 (Alex Plancassagne, Matthieu Lussiana a Pepijn Bijterbosch). 41. vydanie 24 Heures Motos navštívilo až 76 000 divákov.

Koľko divákov si u nás vychutná druhý ročník FIM EWC spolu s MS sajdkár, sa dozvieme na ďalších vzrušujúcich pretekoch v sobotu 12. mája počas 8 Hours of SLOVAKIA RING 2018.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri