Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Motocross

V českom Dalečíne sa cez víkend rozzvučali motokrosové špeciály

Wednesday, 01. 07. 2020 - 07:56, Michal Špánik   

V českom Dalečíne sa cez víkend rozzvučali motokrosové špeciály

Opatrenia sa uvoľňujú a celá motošportová sezóna sa pomaly rozbieha. Motokrosové šampionáty nie sú výnimkou a v Čechách sa už stihli konať malé majstrovstvá Európy. Výnimočnú medzinárodnú účasť mal na svedomí skorý dátum, výhodná poloha trate, znížené opatrenia a profesionálna príprava.  Prvé kolo seriálu Kůta MMČR prilákalo svetových jazdcov ako sú napríklad Francúz Tom Vialle, Nemec Max Nagl alebo Belgičanov Liama Eversta a Jaga Geertsa.

Michal Špánik;img-9634-8.jpg

Okrem zahraničných pretekárov zavítal na trať v Dalečíne aj predseda Komisie motokrosu Antonio Alia Portela. Závodu sa zúčastnil aj náš najlepší jazdec Richard Šikyňa.  Vzhľadom na opatrenia bol počet lístkov limitovaný a v poobedňajších hodinách organizátor hlásil vypredané. Aj napriek obmedzenému počtu vstupov bola atmosféra preteku vďaka diváckej kulise posunutá na úplne iný level. Aj napriek všetkým týmto pozitívam sa závod nezaobišiel bez pádov a zranení. Dokonca sa kvôli nedostatku zdravotnej pomoci zrušila druhá jazda kategórie MX1.

Michal Špánik;img-9429-6.jpg

Spolu sa na závod prihlásilo cez 200 jazdcov. V kategorií žien nás zastupovala len jedna pretekárka a to Lea Idešicová. V celkovom hodnotení obsadila devätnáste miesto. Túto kategóriu s prehľadom vyhrala Kristýna Vítková aj napriek tomu, že jej štart v prvej jazde nevyšiel a musela sa vyšplhať naspäť na prvé miesto. Druhé miesto obsadila jej krajanka Lucie Simonová a s trojbodovou stratou sa na treťom mieste umiestnila Rakúšanka Elena Kapsamer.

Michal Špánik;df1a9963.jpg

Peter Pipich odštartoval ako jediný Slovák v kategórií MX veterán, presnejšie MX veterán 50+. V konečných výsledkoch obsadil piate miesto. Do MX dvojky sa prihlásilo až 82 jazdcov a tak musel byť kvalifikačný tréning rozdelený na skupinu A a skupinu B. Polovica z týchto osemdesiatich dvoch jazdcov sa tak na ostrý štart v Dalečíne nekvalifikovala a preteky sa pre nich skončili predčasne. Poďme sa bližšie pozrieť na nášho najlepšieho jazdca, Richarda Šikyňu ktorý v tejto kategórií štartoval. V kvalifikačnom tréningu si svojim časom uchmatol šieste miesto. V oboch finálových jazdách dorazil do cieľa na štvrtom mieste, a tak mu aj v celkovom hodnotení patrí neobľúbené štvrté miesto. Vzhľadom na silnú konkurenciu si myslím, že je to skvelý výsledok.

Michal Špánik;img-9209-10.jpg

MX dvojku vyhral podľa očakávaní Tom Vialle, ktorý počas oboch jázd pred seba nikoho nepustil. Vialle je momentálne na prvej priečke MS MX2. Rene Hofer skončil v prvej jazde tretí, ale keďže Belgičan Jago Geerts druhú jazdu nedokončil, obsadil celkovo druhé miesto. Tretí dojazdil Simon Laengenfelder, ktorý mal síce na záver rovnaký počet bodov ako Richard Šikyňa, ale vydarená druhá jazda mu zabezpečila bronzovú pozíciu.

Michal Špánik;df1a9543.jpg

Chalani v MX1 mali len jednu šancu ukázať čo je v nich. Maximilián Nagl svoje skúsenosti a formu predviedol najlepšie a na záver dňa sa postavil na najvyšší stupienok. O sedem sekúnd neskôr prešiel cieľovou čiarou Pascal Rauchenecker. Na stupne víťazov sa mohol postaviť aj Václav Kovář a odniesol si z Dalečína bronzovú pamiatku. Túto finálovú jazdu nedokončilo 20 pretekárov, čo je polovica z celkového počtu štartujúcich.

Michal Špánik;df1a0280.jpg

Už túto nedeľu sa celý šampionát Kůta MMČR usídli na trati v Kaplici. Opäť nebude núdza o medzinárodnú účasť.

Michal Špánik

Michal Špánik;img-9435-9.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri