Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Slalom

Už ste pretekali na Taiwane?

Friday, 19. 04. 2024 - 17:06, Public relations   

Už ste pretekali na Taiwane?

Let mešká 3 hodiny, 6 hodín, 7 hodín...nakoniec po ôsmej hodine meškania vzlietame. Nevediac, či na prestupe v zaplavenom Dubaji naše druhé lietadlo bude, už bolo alebo nebude vôbec. Bez informácií vystupujeme z lietadla a hľadáme prvú obrazovku s odletmi. Lietadlo tam je, ale na Last call. Nádej pretekov na Taiwane nám uteká pod nohami, ktoré bežia ako o život cez toto obrovské letisko. Nečakanú rozcvičku máme za sebou, Gate C14 je stále otvorený a crew nás víta s úsmevom.

2024-tigp-fb-front-page.jpg

Po 24 hodinách na ceste vidíme Taipei. Svetlá mesta, o ktorom sme netušili, že sem niekedy prídeme pretekať. Najdlhší tajwanský pretekársky okruh má len 3,5 kilometra. Vsádzajú však na disciplíny, ktoré sú omnoho dostupnejšie než okruhy.

20240419-100659.jpg

Vďaka úspechu Slovenska na FIA Motorsport Games 2022 nás oslovil prezident taiwanskej automobilovej federácie. Pozval nás na medzinárodnú „gymkhanu“ v jeho krajine. Našinci tento výraz poznajú skôr vďaka Kenovi Blockovi, no v Ázii nesie tento názov práve disciplína autoslalom. Naskytla sa tak možnosť zúčastniť sa pre nás zatiaľ neznámeho formátu pretekov. 16 krajín sveta, z toho len 3 z Európy dostali pozvanie na Taipei International Gymkhana Prize. Každý tím je zložený z max. dvoch mužov a jednej ženy. Slovensko budú reprezentovať Michaela Dorčíková, Dávid Nemček a Peter Danielis.

438035049-122131988852234443-1185444948355969186-n.jpg

Autoslalom je snáď najdostupnejšou disciplínou motoršportu. Na začiatok ani nepotrebujete špeciálne pretekárske auto, aby ste mohli zúčastniť. A v takomto duchu sme prišli pretekať na Taiwan. Nenesieme si so sebou svoje „závoďáky“. Sily si budeme merať v dvoch rôznych disciplínach (ako jednotlivci a vo dvojici), kde bude mať každý rovnaké auto. TIGP vybrali Toyotu Altris GR Sport - rodinný sedan s automatickou prevodovkou. Niektorí z vás sa teraz možno zasmejú, že čo to je za preteky s takým autom.

michaela-dorcikova-svk-photo.jpg

To sa vám však snažíme ukázať – v autoslalome nejde len o výkon, ale skôr o zručnosti a obratnosť pretekára. Keby sme si sem mali prepraviť auto, tak si ani nemôžeme dovoliť prísť. Takto máme možnosť spoznať východoázijské preteky, motoršport, pretekárov s rôznymi skúsenosťami a priniesť domov nové skúsenosti, nápady a názory. Tento typ pretekov je pre nás neznámou. Slalomové disciplíny u nás sú síce technické, no v oveľa vyššej rýchlosti. To, čo nás čaká, je malá a extrémne technická trať, na ktorej by sme dvojku ani nezaradili.

david-nemcek-svk-photo.jpg

Teší nás, že môžeme zistiť akým spôsobom motoršport funguje v krajinách, ktoré sú nám vzdialené, ako jednotlivé asociácie podporujú a organizujú motoršportové aktivity a ako fungujú slalomové disciplíny, ktoré sú pre mnoho jazdcov prvým kontaktom s motoršportom. Chceli by sme poďakovať doktorovi Yeungovi z Taiwanskej motoršportovej asociácie CTMS a Slovenskej asociácii motoristického športu za možnosť zúčastniť sa tejto medzinárodnej súťaže.

fia-games.jfif

Sme hrdí, že môžeme reprezentovať našu krajinu na podujatí, ktoré je podporované aj samotnou FIA a jej súčasný prezident eventu venoval špeciálnu správu. Veríme, že aj takýmto spôsobom dokážeme inšpirovať ľudí všetkých vekových kategórií a ukázať im cestu k motoršportu.

Michaela Dorčíková

tigp-logo-2024-0219-01.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri