Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Udrží Mercedes dominanciu aj v Soči?

Wednesday, 27. 04. 2016 - 12:31, Ľuboš Kašický   

Udrží Mercedes dominanciu aj v Soči?

V nedeľu nás čakajú štvrté preteky MS F1 na ruskom okruhu v Soči. Dočkáme sa zmeny?

Úvodné tri veľké ceny vyhral bez väčších problémov Nico Rosberg s Mercedesom a vezie sa na víťaznej vlne. Ferrari po Šanghaji samo priznalo, že za normálnych okolností nemalo šancu na víťazstvo a musia sa ešte viacej posnažiť, aby sa na Mercedes dotiahli. V Soči je však hladký asfalt s výborným gripom a voľba pneumatík vo všetkých tímoch padla na najmäkšie zmesi (viď. prehľad Pirelli). To mohlo o kúsok zvýšiť šance Ferrari. Lenže Maranello nakoniec do Ruska nepricestuje v ohlasovaným veľkým up-gradom, ale dovezie iba niekoľko drobných zmien (medzi nimi nové predné krídlo). „Červení" si zjavne uvedomili, že do konca dlhej sezóny im už zostáva len šesť žetónov na vývoj motora, čo môže znamenať vo zvyšku sezóny (pri súčasných problémoch so spoľahlivosťou) problém. Mercedesu ich stále zostáva 13, Honde 14 a Renault ešte nepoužil ani jeden a má ich 25!

02c.jpg

Mladý okruh okolo olympijského štadióna má dlhé rovinky, kde sa uplatní rýchly monopost so silným motorom. A na to bude Ferrari vsádzať. Nekompromisne sa tu však ukáže skutočný výkonnostný rozdiel s Mercedesom. Bude to teda chcieť pevné nervy.

02d.jpg

Posledné dielo z dielne architekta Herrmana Tilkeho sa v kalendári F1 objavilo iba v roku 2014 a je prezentované ako jeden z najmodernejších okruhov sveta. Dve dlhé rovinky so sériou pomalých zákrut z neho robia veľmi technický okruh, kde treba silný motor, ale aj dobrú aerodynamiku. Jeho predošlé dva ročníky sa jazdili v októbri, no teraz sa termín posúva už na prelom apríla - mája a uvidíme, či sa to neprejaví na počasí. Očakávajú sa nízke teploty pod 20°C, čo napomáha pneumatikám k dlhšej životnosti a preto sa očakáva málo zastávok v depe (ak sa dobre pamätám, tak vlani ich bolo iba devätnásť)!

02e.jpg

V štartovom poli sa nič nemení. Akurát Rus Sirotkin dostane príležitosť zajazdiť si v Renaulte prvý voľný tréning. Nico Hulkenberg vyštartuje do jubilejnej stej veľkej ceny a rád by konečne doviezol pekný výsledok. Za favoritov môžeme jednoznačne označiť pilotov Mercedesu, pretože oba predošlé ročníky vyhral Lewis Hamilton. Vettel vlani síce zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov, ale ktovie, ako to bude teraz. Kto si naladí Sport1 (v sobotu) a v nedeľu Sport2, ten sa dozvie ako to dopadne. Čas kvalifikácie aj pretekov je tradičných 14.00 nášho časového pásma.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri