Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Tri zmesi sľubujú zaujímavé preteky

Wednesday, 13. 04. 2016 - 17:31, Ľuboš Kašický   

Tri zmesi sľubujú zaujímavé preteky

Ultramoderný čínsky autodrom je v kalendári F1 od roku 2004. „Vyřádil" sa na ňom Herrman Tilke a 7000 robotníkov ho postavilo (vrátane okolitej infraštruktúry) za neuveriteľných osemnásť mesiacov (čo sa na Slovensku nikdy stať nemôže)!

A výsledok stojí za to. Sedem ľavotočivých a deväť pravotočivých zákrut, prakticky na rovine, prepojil Nemec v 5,5 kilometrový okruh s najdlhšou rovinkou 1175 m, kde monoposty dosahujú rýchlosť cca 320 km/h. Zvlášť zaujímavá je prvá sekcia, kde sa trať hneď po štarte zatáča do slimáka, ktorý sa vzápätí otvorí do druhej strany. Kapacita okruhu je dvestotisíc miest na sedenie, pričom takmer 30 tisíc z nich má zázemie prvej triedy!

merc-q-hz5162.jpg

V prvých rokoch sa tu preteky jazdili v októbri, respektíve novembri. Od roku 2009 sa presunuli na premenlivý apríl, ktorý sa už niekoľkokrát postaral o mokré spestrenie a počasie je tu v tomto období nepredvídateľné. Trať je tu hladká, s nízkou degradáciou pneumatík a tak Pirelli prvýkrát v sezóne nasadzuje aj supersofty (červené). Okrem nich ešte medium (biele) a soft (žlté). Všimnite si v prílohe Pirelli, ktoré tímy aké zmesi preferujú. To veľa naznačuje, akú budú voliť stratégiu. Predpokladá sa, že štandardne sa pôjde na tri zastávky, ale nechajme sa prekvapiť.

Po úvodných dvoch veľkých cenách je suverénne v čele priebežného poradia Nico Rosberg, pričom druhý Lewis Hamilton iba podčiarkuje silu Mercedesu. Ferrari naznačilo vyšší výkon, no zdá sa, že sa ešte pasuje so spoľahlivosťou. Každopádne v Číne by mohlo vystrčiť rožky. Treba si však uvedomiť, že práve túto trať ma Mercedes výborne zmáknutú. Rosberg tu vyjazdil pre nemecký tím prvé víťazstvo aj prvú pole po návrate do F1 a Hamilton v Šanghaji vyhral už štyrikrát! Vyzývatelia to teda rozhodne ľahké mať nebudú. Všetko však môže pomiešať počasie, ktoré nevylučuje v sobotu a nedeľu ľahké prehánky (pri teplotách vzduchu okolo 20-25°C, a teplotách trate okolo 45°C).

03-chinese-preview-4k-en.jpg

Kvalifikácia v sobotu začína o 9.00 nášho času a nedeľňajšie preteky o hodinu skôr (08:00 CET). Máte už tip, kto zajazdí 5,451 km okruh najrýchlejšie a bude sa radovať aj na 305,066 km dlhej veľkej cene?

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri